Pileća kožica pomaže u snižavanju krvnog pritiska
Kao i avokado, s kojim se takođe preporučuje da budemo umereni, pileća kožica sadrži nezasićene masti koje su korisne za srce. One pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i lošeg holesterola, a regulišu i hormone.
Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste skinuli kožicu. Stoga, nema razloga da je izbegavate zbog bojazni da ćete uneti previše kalorija ili se ugojiti. Meso koje ima kožicu ne morate dodatno da solite da bi bilo ukusnije. To je dobra stvar, jer je važno izbegavati konzumiranje previše soli, koja ima negativan učinak na zdravlje.
Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može da upije puno ulja. Kožica je tu kao barijera, odnosno sve ulje ostaje u kožici, pa ga meso ne upija. Ako ipak izbegavate da jedete pileću kožicu, skinite je s mesa tek u tanjiru, a ne pre pečenja ili kuvanja. Treba biti umeren i jesti je u većim količinama i svakodnevno. Pileća kožica sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 masne kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu.
Pripremila: Snežana Milanović