Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Efikasnije upravljanje javnom imovinom - projekat Kovačice i Kovina

28.11.2019. 11:38 11:42
Piše:
Izvor: Evidencija o javnim nepokretnostima bitna je za sve buduće projekte

KOVAČICA: Projekat „Unapređenje ruralnog razvoja kroz učinkovito upravljanje imovinom”, koji sprovode Opštine Kovačica i Kovin u okviru programa „Eksčeny 5”, predstavljen je na konferenciji u Skupštini opštine Kovačica.

Program sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU u Ministarstvu finansija, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) implementacioni partner.

Projekat „Unapređenje ruralnog razvoja kroz učinkovito upravljanje imovinom“ vredan 146.208,57 evra finansira EU u okviru programa IPA, kofinansira ga Republika Srbija, a ima za cilj da unapredi upravljanje imovinom u opštinama Kovačica i Kovin.

S obzirom na teme i sadržinu programa, kako je istaknuto na konferenciji, veoma značajnu ulogu imaju i Sektor za imovinsko-pravne poslove i Sektor buyeta u Ministarstvu finansija i druge resorno nadležne nacionalne institucije, Ministarstvo za evropske integracije, kao i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Suštinski korisnici programa su lokalne samouprave u Srbiji, odnosno lokalna administracija i šira lokalna zajednica, civilno društvo i privreda.

Rukovodilac Odeljenja za investicije i lokalni ekonomski razvoj Kovačice Daniel Magdu, predstavio je osobenosti savremenog upravljanja javnom imovinom u cilju lokalnog razvoja opštine, kao deo ekonomskog razvoja društva i evropskih integracija. Magdu je istakao da Kovačica implementacijom ovog projekta ispunjava svoje zakonske obaveze koje proističu iz Zakona o javnoj svojini. Zakon podrazumeva uspostavljanje uređenog sistema upravljanja javnom imovinom kao i obavezu jedinica lokalne samouprave da vode jedinstvenu bazu nepokretnosti u javnoj svojini, da istu redovno ažuriraju i dostavljaju ažurirane podatke Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije.

Projekat u tom smislu pruža podršku opštinama Kovačica i Kovin u stvaranju preduslova za brži lokalni ekonomski razvoj kroz efikasnije upravljanje imovinom na lokalnom nivou, što je od velikog značaja za obe opštine.

Kroz realizaciju projektnih aktivnosti obe opštine će biti u mogućnosti da uspostave uređen, transparentan, odgovoran i efikasan lokalni sistem upravljanja javnom imovinom. Nakon ovog projekta biće uspostavljena osnovna evidencija za nekretnine, za određeni broj prioritetnih nekretnina će se utvrditi njihove vrednosti, a podaci o imovini u vlasništvu ili korišćenju od strane opština biće podneseni u centralnu bazu podataka kojom upravlja Republička direkcija za imovinu.

Savetnica za poslove lokalno ekonomskog razvoja u Opštini Kovin Slađana Ćirikovački je istakla da, pored konkretne dobrobiti od realizacije ovog projekta u vidu postizanja kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti upravljanja javnom svojinom, kako u organizacionom, normativnom, tehničkom tako i u kadrovskom smislu, ovaj projekat je značajan jer razvija i međuopštinsku projektnu saradnju, te predstavlja jedan od mehanizama unapređenja lokalnog razvoja obe opštine.

Opšti cilj projekta je doprinos ruralnom razvoju u Kovinu i Kovačici kroz stvaranje efikasnog sistema upravljanja javnom imovinom. Kroz specifične ciljeve projekat će povećati kapacitet opština u Kovačici i Kovinu za integralno upravljanje javnom imovinom, razviti efikasan i transparentan sistem prikupljanja podataka i procese u skladu sa zakonskim zahtevima za upravljanje svojinom i podržati razvoj novih poslovnih modela i investicionih projekata za korišćenje svojine kroz upravljanje portfoliom javne svojine.

M. Mitrović

Foto: M. Mitrović

Projekat „Kovačica pod lupom” realizuje DVP Digital, a sufinansira Opština Kovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne odražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar
Upravljanje imovinom važno za investicije i radna mesta

Upravljanje imovinom važno za investicije i radna mesta

22.01.2019. 13:49 13:52