Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potpisan Memorandum o razumevanju između Grada Sombora i GGGI

21.11.2019. 10:09 10:16
Piše:
Izvor: Grad Sombor

SOMBOR: S puno razloga ponoseći se epitetom jednog od najzelenijih gradova sveta, Sombor se i u novom milenijumu trudi da bude u korak sa vremenom kada je zdrava životna sredina u pitanju.

U sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ održana je konferencija povodom pokretanja projekta „Podrška razvoju niske emisije ugljenika i klime u gradovima Srbije“.

Svečanost povodom projekta koji provode ovdašnja lokalna samouprava i svetska organizacija Global Green Gronjth Institute (GGGI) uz podršku Vlade Mađarske, otvorila je gradonačelnica Dušanka Golubović, daleka naslednica Čihaša Benea, legendarnog majordoma za kojeg se vezuje masovno, plansko ozelenjavanje ovog grada.

Pozdravljajući predstavnike GGGI, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam AP Vojvodine, Dušanka Golubović se zahvalila što je baš Sombor dobio mogućnost da sprovede jedan ovakav projekat.

- Znamo da je Sombor zeleni grad i mi smo ponosni na to, ali od vremena kada je on postao zelen ujedno se i značajno proširio, promenio i nije samo zelenilo njegova odlika, već i brojne druge stvari, pre svega one koje utiču na globalno održivi razvoj u smislu razvoja ekonomije i industrijske proizvodnje sa jedne strane, a sa druge strane održivosti i zaštite životne sredine. Upravo je to globalni izazov sa kojim se suočavaju i mnogo razvijenija društva od našeg, a otuda upravo i nama još veći izazov, naročito kada govorimo o lokalnim samoupravama kao manjim jedinicama koji u toj situaciji treba da nađu i ponude odgovarajuća rešenja i odgovore - istakla je gradonačelnica. - Upravo u tome vidim i najznačajniji benefit i dobrobit u realizaciji ovog projekta, a to je sagledavanje međunarodnih dobrih iskustava i prakse u uspostavljanju kako zelenih gradova, tako i zaštite životne sredine, ali i generalno borbe protiv klimatskih promena ili prilagođavanja onome što klimatske promene neminovno sa sobom nose kako bi se poboljšali uslovi života naših sugrađana.


Održivi razvoj košta

Gradonačelnica Sombora je izrazila nadu da će za godinu dana, koliko će ovaj projekat da traje, Sombor dobiti kvalitetna rešenja dobre prakse iz iskustva drugih zemalja, jer je reč o saradnji sa globalnom organizacijom.

- Da vidimo koji su to izazovi sa kojima se mi na lokalu suočavamo i šta su to eventualna rešenja koja mogu da pomognu. Naravno ova organizacija radi i na tome da kasnije omogući odgovarajuće izvore finansiranja za realizaciju ovih projekata, što je još jedan benefit potpisivanja ovog sporazuma, jer ispitivanje klimatskih promena i zaštita životne sredine najčešće iziskuje zaista velike troškove, koje jedinice lokalne samouprave iz svojih buyeta ne mogu da finansiraju – kazala je Dušanka Golubović.


izražavajući uverenje da pored brojnih problema sa kojima se Sombor i do sada hvatao u koštac, poput pitanja gradske deponije, prečišćavanja otpadnih voda....gde su učinjeni određeni pomaci, najveći grad na zapadu Bačke ima i brojne druge neiskorišćene potencijale, kao što su obnovlji izvori energije koji mogu biti stavljeni u okvire realizacije ovog projekta.

Kako je naglašeno na svečanosti potpisivanja ugovora, cilj projekta lokalne samouprave i GGGI u čije je ime svoj potpis na ugovor stavila njegova predstavnica za Evropu Džuli Godin, je da se smanji emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i da se poveća klimatska otpornost gradova u Srbiji. Saradnja sa Somborom je pilot- projekat sa rokom od jedne godine, odnosno do kraja oktobra 2020. godine, a rezultati koji se očekuju nakon njegovog sprovođenja otvoriće mogućnost za primenu projekta u drugim gradovima i dalju saradnju Mađarske i Srbije.

M. Miljenović

Autor:
Pošaljite komentar