Njujork zbog okrutnosti zabranjuje guščju i pačju džigericu
Zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama naterala je Gradsko veće Njujorka da većinom glasova, zabrani proizvodnju guščje i pačje džigerice. Zabrana stupa na snagu 2022. godine, javlja Radio televizija Srbije.
Njujork će se pridružiti Kaliforniji u kojoj je takođe zabranjeno prodavati jetru uzgajanih patki i gusaka.
Njujork u svetu važi za gurmansku Meku. Kako je moguće da to bude bez džigerice? Šta je sledeće, i teletina će biti zabranjena?“, pita se Marko Moreira, šef kuhinje i vlasnik poznatog restorana francuske kuhinje „Tokevil“ u Njujorku.
Brojni restorani u „gradu koji nikada ne spava“, poznati su po pređelu od džigerice, odnosno po francuskom delikatesu "fua gras", koji se pravi od pačje ili guščje džigerice.
Borci za prava životinja navode da se na farmama, džigerica uglavnom proizvodi tako što se ptice hrane masnom mešavinom na bazi kukuruza, koja jetri daje veću masu.
Proces zahteva da se epruvete ili druge posude sa tom hranom, ubacuju u grlo ptica tokom 20 dana, i na taj način, njihova jetra postaje deset puta veća od uobičajene veličine.
Ovakav postupak nekada onemogućava patkama i guskama da se kreću i da normalno dišu.
Poljoprivrednici koji gaje patke i guske kažu da ovakva vrsta hranjenja nije okrutna i da su tvrdnje o mučenju preuveličane.