Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U petak se zatvara sezona čuvenih vašara u Debeljači

29.10.2019. 18:39 09:03
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

DEBELJAČA: Ovogodišnja vašarka sezona u Debeljači, završava se u petak 1. novembra jesenjim vašarom, koji će po tradiciji na vašarištu u ovom južnobanatskom mestu u kovačičkoj opštini okupiti veliki broj izlagača.

Jesenji robni, zanatski i stočni vašar u Debeljači mnogi posetioci iz ovog dela Banata, pa i udaljenijih mesta, iskoristiće za pazar i uživanje.

Direktor JKP „4.oktobar“ u Debeljači Laslo Jover kaže da je interesovanje izlagača za dolazak na ovdašnje vašare oduvek bilo veliko, pa ako vreme posluži vašarska vreva bića uobičajena na prostranom vašarištu, koje je uvek spremno da prihvati sve namernike.

- Imamo maltene sva mesta popunjena, od kojih je 200 na tezgama, ali za izlagače imamo još oko 1.700 mesta na travnjacima koji su širine dva i dužine 10 metara. Vašarište u Debeljači se prostire na 12 hektara i ima sve uslove da prihvati veliki broj izlagača i posetilaca - naglašava Jover.  

Već u zavisnosti od potreba izlagači se potrude da obezbede neophodan prostor, pa mnogi imaju stalno zakupljene tezge i mesta. Najviše prostora zauzimaju šatre ugostitelja, ali i prodavaca poljoprivredne mehanizacije i druge robe. Na vašar u Debeljaču stižu izlagači iz mnogih vojvođanskih mesta, takođe i iz centralne Srbije, a zbog pazara i ugođaja koje pruža vašarska atmosfera dolaze posetioci iz bliže i dalje okoline. 

Novembarski vašar u šali se nazivakupus vašar“, ali osim povrća bogata je ponuda i druge robe

U JKP „4.oktobar“ su za razliku od prošle godine, kada je organizovano šest vašara, odlučili da se broj vašarskih priredbi smanji na četiri.

- Pokušavali smo da u toku godine organizujemo više vašarskih dana, ali se broj stanovnika u Debeljači i okolini smanjio, jer je dosta ljudi otišlo u inostranstvo, pa smo uvideli da je zbog velikih troškova koji prate organizaciju vašara najracionalnije da svedemo broj vašara na četiri, jer je evidentno da smo lane dva vašara održali sa minusom. Prvi ovogodišnji martovski vašar je bio izuzetno uspešan, najjači u poslednjih 19 godina, dok su dva letnja bila osrednja, ispod naših očekivanja. Manje je ljudi, pa samim tim manje je i para, tako da se po tome ravnamo - kaže Jover.

Novembarske vašare u šali nazivaju „kupus vašarima“, ali je i tada osim povrća bogata ponuda razne robe, zanatskih i drugih proizvoda. Prema rečima direktora Jovera, po ekonomskim efektima novembarski vašar je najslabiji.


Nekad trajali od četvrtka do nedelje

Vašari u Debeljači imaju dugu tradiciju jer je ovo mesto dobilo pravo na održavanje vašara još 1873. godine, a odobrenje iz Beča je stiglo na tri jezika. Da se izdejstvuje dozvola od Franca Jozefa u Beč su išli tadašnji ugledni žitelji Samuel Tot i Ištvan Meze. Nekada su vašari u Debeljači trajali četiri dana, jer su počinjali četvrtkom i završavali se u nedelju. Pročuli su se i postali veoma poznati u užoj i široj okolini.

Dok su vašari trajali četiri dana, prvog dana u četvrtak se trgovalo svinjana i ovcama, u petak krupnom stokom, raznom robom i hranom. Subota je bio dan za konjušare i ljubitelje konja, pa je taj dan bio najznačajniji, pošto su dolazili uzgajivači i trgovci konjima čak iz Italije, Grčke, Turske, Francuske, Češke, Poljske, i Belgije. Često se dešavalo da seljaci doteraju stoku i prodaju je na vašaru, a da se kući vrate praznih yepova, zbog provoda i zabave.

Nedelja je bio vašar za devojke i momke. Momci su svojim izabranicama darivali medenjake sa ogledalcima, a imali su i običaj da izabranu devojku drvenom varjačom, u znak pažnje „pucnu” po zadnjici.


- Sumirajući učinak na ovogodišnjim vašarima, može se reći da nismo imali neku prođu, međutim, nadamo se da će biti i malo bolje, ali videćemo. Važno je da čuvamo tradiciju vašara u Debeljači, koji je čuven ne samo u ovom delu Banata, nego mnogo šire - napominje Jover.

On potvrđuje da je vašar u Rumi ipak jači od ovog u Debeljači i tu diskusije nema, a pošto se uvek održava 3. u mesecu, svesni toga komunalci u Debeljači kada se termini poklapaju pomeraju održavanje vašara nedelju dana ranije, da bi omogućili zanatlijama i trgovcima da mogu ići na oba vašara.

- Rumski vašar jeste da je brojčano jači po broju izlagača i posećenosti, ali su uslovi održavanja različiti. U Rumi se svi nađu kao na avionskoj pisti, na betonu, a naše vašarište je prirodnije, u drugačijem ambijentu, tako da vašari u Debeljači imaju dušu, jer ima odgovarajuću infrastrukturu. Prema mogućnostima trudimo se da sve držimo u redu, da se svi koji dođu ugodno osećaju, bilo da su prodavci, kupci ili samo posetioci, koji dolaze jer vole da uživaju u vašarskoj atmosferi - konstatuje Laslo Jover.  

Tekst i foto: M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar