Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dnevnik” na licu mesta: U Loketu, U Češkoj, gde se prasad „sahranjuje”, a žeđ gasi pivom „Sveti Florijan”

27.10.2019. 17:40 17:44
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Loket je veoma zanimljiva varošica u Češkoj, nadomak čuvene banje Karlovi Vari u okrugu Sokolov, ne samo zbog toga što reka Ohra ovde pravi veliki meander kojim se gotovo dodiruje i skoro napravi krug oko stene, nego i zbog toga što je ovo bilo omiljeno mesto čeških vladara.

Upravo na toj steni koju zaokružuje Ohra napravljen je srednjevekovni zamak i grad Loket, što u prevodu znači lakat. Češka vladarska dinastija Primislovići ili Premislovci su ovde početkom 13. veka izgradili kraljevski dvorac, a ispod dvorca je nastao grad koji se prvi put pominje 1288. godine. Kasnije su ga koristili vladari kraljevske porodice Luksemburg koristeći ga za privremeni boravak članova kraljevske porodice. U vreme Tridesetogodišnjeg rata u srednjoj Evropi, između 1618. i 1648. godine osvajale su ga i pljačkale švedske trupe. Dvorac je izgoreo 1725. godine, a obnovljen je 1822. i jedno vreme bio zatvor. Loket je bio i deo Austrougarskog carstva. Krajem 20. veka je obnovljen i otvoren za javnost i sada jer psomenik pod zaštitom države Češke.

U Loket smo stigli kada se već smrklo i sam prilaz preko osvetljenog i dekorisanog mosta, sa pogledom na zamak koji se uzdiže i dominira iznad varoši, u zagrljaju Ohre, zaista deluju mistično. Posebno je našu družinu obradovala informacija da se pivo u Loketu počelo spravljati još u 13. ili 14. veku, jer se istraživači ovdašnjih istorijskih prilika još preganjaju oko toga kada je ovde osnovana Pivara “Sveti Florijan”. Na ulazu je ipak 1352. naznačena kao godina osnivanja. Pivara je imala jednu pauzu u radu a preduzimljiva porodica koja ju je preuzela od 2006. godine, pored pivare gazduje još ekskluzivnim restoranom i hotelom.

Na dobro zanatsko pivo koje se može samo ovde degustirati i gurmanluke češke kuhinje može se uvek svratiti, ali ukoliko želite da probate najpoznatiji specijalitet u turističko-ugostiteljskom kompleksu “Sveti Florijan” u Loketu, najbolje je doći utorkom i četvrtkom, kada je njegovo spremanje pravi ritual i zaštitni im je znak. Nažalost, naš boravak je bio u petak, pa nismo mogli da prisustvujemo posebnom doživljaju, pečenju prasetine.

Zvuči malo čudno, ali u Loketu u šali kažu da “sahranjuju prase”. Pećnice koje su napravljene za pečenje prasadi izgledaju kao grobnice za sahranjivanje, duboke dva metra i gabarita kao za pokojnike. Prase se pripremi za pečenje, spuštaju ga na užadima na dno rake u gomilu žeravice.

- Prase pečeno na takav način zaista je nešto posebno. Mislio sam da je pečenje, kao prasetina iz bilo koje pečenjare, međutim, ova prasetina se tako ukusno zapeče u tom žaru, da ima fantastičan, jedinstven ukus - ispričao je naš vodič iz novosadske Agencije “Ivon Travel” Dragan Ponjević, koji je bio u prilici da degustira tu prasetinu, po kojoj je Loket poznat u celom regionu.

Uz prasetinu pripremljenu na jedinstven način ili druge gurmanluke, žeđ se najbolje gasi svetlim pivom “Sveti Florijan”, koje se tu, na licu mesta pravi i nema ga nigde više u prodaji. Sveti Florijan je hrišćanski svetac, između ostalog, zaštitnik dimničara i vatrogasaca.

Loket je varošica od oko 3.000 stanovnika, a zahvaljujući neobičnoj lokaciji na kojoj se nalazi, u njemu su snimani mnogi filmovi, kao reklame za poznate brendove. Mnogo puta u ovom mestu je boravio Gete, gde mu je i spomenik podignut na ulazu u grad. U poslednje tračke dnevne svetlosti, kada se na Loket spuštala noć, prizor je delovao skoro nestvarno, na mestu gde reka Ohra pravi takav zaokret koji treba doživeti. 

Tekst i foto: Milorad Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
„DNEVNIK“ NA LICU MESTA: Miholjsko leto u Karlovim Varima

„DNEVNIK“ NA LICU MESTA: Miholjsko leto u Karlovim Varima

20.10.2019. 11:59 12:05