Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kikinđani sve više brinu šta jedu

21.10.2019. 13:27 13:28
Piše:
Foto: Grad Kikinda

KIKINDA: Za učenike Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi, buduće konobara i kuvare, organizovano je predavanje „Pravilna ishrana-dostupna i pristupačna svima, za svet bez gladi“, povodom obeležavanja Svetskog dana hrane 16. oktobra.

O principima zdrave ishrane, đacima je pričala dr Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda, napominjući da živimo u svetu gde je hrana sasvim drugačija u odnosu na pre 50 godina.

- Industrijske namirnice nezamislivo je praviti bez raznih vrsta aditiva, a poznato je da nijedan aditiv nije dobar za zdravlje. Hrana je nešto na šta možemo da utičemo, na vrste namirnica, frekvenciju obroka, količinu hrane koju unosimo i time možemo da doprinesemo dugoročnom očuvanju zdravlja - objasnila je dr Sanja Brusin Beloš. Predavanje je organizovano u saradnji Ekonomsko-trgovinske škole i Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja Gradske uprave Kikinde. Sekretarka Miroslava Krnić rekla je da su, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Kikinda, tokom ove i prethodne godine, uradili kotrolu užina u vrtićima i školama, što predstavlja obavezu lokalnih samouprava na osnovu Zakona o bezbednosti namirnica i Zakona o javnom zdravlju:

- Uradili smo kontrolu školskih obroka kako bi ishrana bila kvalitetnija i količinski prilagođena odgovarajućem uzrastu. Formiranje zdravih navika u ishrani je vrlo važno, od najmlađeg uzrasta. Radimo na kontroli dermatoloških i mikrobioloških analiza ne samo sastava nego i kvaliteta namirnica - kaže Miroslava Krnić.

Profesor kuvarstva Milan Maletić napominje da đaci Ekonomsko-trgovinske škole pored redovnih aktivnosti, bave se i temom zdrave ishrane, kroz prilagođavanje nastavnog programa i kroz razne projekte.

M. Mr.

 

Piše:
Pošaljite komentar