Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pokrajina pomogla obnovu mehanizacije kanjiške poljoprivredne škole

14.10.2019. 11:25 11:30
Piše:
Foto: Predstavljanje opreme nabavljene zahvaljujući sredstvima na pokrajinskim konkursima

KANJIŽA: Na ekonomiji Poljoprivredno tehničkog srednjoškolskog centra „Besedeš Jožef“ u Kanjiži, u prisustvu zamenika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Roberta Otota, predstavljena je oprema koju je škola u poslednje tri godine nabavila zahvaljujući učešću na pokrajinskim konkursima. Vrednost opreme je 4,5 miliona dinara.

Na ovogodišnjem konkursu pokrajinskog sekretarijata od 20 miliona dinara raspodeljenih za 11 poljoprivrednih stručnih škola, kanjiška je dobila 1,5 milion dinara, za šta su kupili sejalicu i prskalicu, a na prethodnim konkursima ekonomija je obogaćena drugim priključnim mašinama za obradu zemljišta.

Zamenik pokrajinskog sekretara Robert Otot naglasio je da od ovogodišnje finansijske podrške 11 poljoprivrednih stručnih škola moglo da kupuje raznu opremu, koja se koristi u praktičnoj nastavi.

- Mislimo da je to kvalitetna mera i želimo da tako svake godine podržavamo poljoprivredne stručne škole, pošto mislimo da učenici moraju sa najnovijim tehnologijama u najboljim uslovima da stiču znanja i praksu, da bi kada počnu da se bave sopstvenim biznisom mogli kvalitetno da rade - ističe Robert Otot.

Ove godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio podršku od 20 miliona za 11 poljoprivrednih škola, među kojima i za kanjiški PTSCBesedeš Jožef”   

Srednjoškolski centar u Kanjiži pohađa preko 300 učenika, od kojih je 120 na smerovima poljoprivredne struke. Direktor škole dr Zoltan Šarnjai ističe posebno dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu.


Gazduju na 95 hektara

Lokalna samouprava opštine Kanjiža daje svoj doprinos za obezbeđenje uslova za što kvalitetnije obrazovanje. Samostalna stručna saradnica za poljoprivredu u Opštinskoj upravi Kanjiže Valerija Salkai Nemeš naglašava da je pored nabavke opreme, za njeno korišćenje i primenu naophodno i zemljište. 

- Opština već od 2007. godine daje na korišćenje školi državno poljoprivredno zemljište bez naknade. U početku je to bilo 88 hektara, a prošle godine smo zaključili četvorogodišnji ugovor o zakupu parcela površine 95 hektara. Jedan deo površine je ovde blizu školske ekonomije, drugi je njiva prve klase pored Staklene bašte, ima manje kvalitetnog zemljišta na Jarašu, kod naselja Zimonjić, a takođe i jedno kvalitetno parče zemljišta u Oromu. Nadamo se da će škola dobro iskoristiti novu mehanizaciju i da će uspešno gazdovati na državnom zemljištu. Dobro je da se mladi što više usavršavaju u pripremi zemljišta, u setvi raznih kultura i u berbi plodova. Na školskoj ekonomiji mogu da se proizvode kulture neophodne školi, a od prodaje viškova može da se održava mašinski park - smatra Valerija Salkai Nemeš.


- I ranije su raspisivani konkursi, ali su bili vezani za određene stvari i nismo mogli nabavljati onu mehanizaciju koja je neophodna i dobra za naše ritsko zemljište. U ove tri godine dobili smo 4,5 miliona dinara za šta smo mogli da kupimo dosta poljoprivredne mehanizacije kojom obrađujemo zemlju na našoj ekonomiji, gde pored ratarstva imamo i savremeni zasad jabuka i drugog voća. Mislim da je ova saradnja na tom nivou koji zadovoljava, a podrška koju dobijmo garantuje jedan održivi razvoj. S jedne strane sa ovom mehanizacijom mladi kvalitetno uče, jer možemo primeniti savremene agrotehničke mere u proizvodnji, koje čuvaju životnu okolinu ili je u manjoj meri oštećuju nego tradicionalne metode - ukazuje Šarnjai.

M. Mitrović

Foto: M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
Poljoprivredna škola u Bačkoj Topoli decenijama stvara stručnjake

Poljoprivredna škola u Bačkoj Topoli decenijama stvara stručnjake

27.12.2017. 15:57 16:02