Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Žabaljski proizvođači ponudili sir, med, vino i – viski

05.10.2019. 09:23 09:29
Piše:
Foto: B. Rašić

ŽABALJ: Turistička organizacija opštine Žabalj predstavila je svoju ponudu na Sajmu turizma u Novom Sadu u okviru Međunarodnog sajma „Lorist“.

Kroz tematsku rutu „Put sira i meda“ i projekat „Golfom kroz region“, predstavili su se proizvođači sira, meda i drugih tipičnih proizvoda, a posetioce su obradovali i vinom i prvim srpskim viskijem koji se proizvodi u Đurđevu.

- Poznati smo po prvim golf terenima u Srbiji, a naš sir i medni proizvodi veoma su značajan turistički proizvod, kojim se predstavljamo na sajmovima, kako u Srbiji, tako i šire – rekao je prilikom posete štandu Turističke organizacije, predsednik opštine Čedomir Božić. - Vodotokovi su naše bogatstvo, to su Stara Tisa i Jegrička, a upravo Stara Tisa je najznačajnija za naše veslače i kajakaše, koji nižu orgomne uspehe.

Iz Turističke organizacije opštine Žabalj naglasili su da se na toj teritoriji nalaze bajkoviti predeli, a osim prirodnih potencijala, posebnu pažnju posvećuju sugrađanima koji imaju svoje autentične poljoprivredne proizvode. Direktorka TO Žabalj Marija Čupić smatra da imaju ogroman potencijal za razvoj turizma, ali da za tako nešto treba raditi godinama.

- Turizam se nikad ne razvije preko noći. Formiranje jedne turističke destinacije po pravilu traje od tri do pet godina, u praksi i do sedam, a naš potencijal je pre svega u plasiranju poljoprivrednih proizvoda, što ćemo nastaviti da predstavljamo i unapređujemo – rekla je Marija Čupić.

Porodica Radišić iz Čuruga redovno na sajmovima nudi sir koji pravi godinama. Oni su odličan primer vrednog poljoprivrednog gazdinstva, jer imaju zaokružen proces proizvodnje. Imaju farmu krava, a bave se i ratarstvom, obrađujući oko sto hektara zemljišta. Njihov finalni proizvod je sir.

- Svi zajedno se godinama trudimo da naši proizvodu budu vrhunskog kvaliteta i ukusa i, po rečima onih koji ih probaju, odlično nam ide. Sve je počelo od rolovanog sira, čiju sam recepturu nasledila od svekrve, a kasnije su na red došli sitni sir, kriška, rolovani sir sa dodatkom začina, domaći kačkavalj, gauda i odnedavno parmezan i to svi bez aditiva i konzervansa - priča Zorica Radišić.

Kako je najavljeno, u narednom periodu Žabalj planira da upotpuni turističko-informativnu ponudu različitim kulturnim manifestacijama koje će imati za cilj da dočaraju lepote tog kraja.

M. Rašić

Projekat „Ostvarivanje javnog interesa na teritoriji opštine Žabalj“ realizuje DVP produkcija, a sufinansira opština Žabalj. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Piše:
Pošaljite komentar