Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Talentovana deca u Bačkoj Topoli sviraće u boljim uslovima

01.10.2019. 09:06 10:16
Piše:

BAČKA TOPOLA: Osnovna muzička škola u Bačkoj Topoli postoji već pet decenija, a radi u zgradi staroj čitav vek. Na školi koju pohađa 300 učenika je nedavno rekonstruisan krov, za šta je novac izdvojila Pokrajinska vlada.

Investicijom od 4,8 miliona dinara stavljena je nova krovna konstrukcija i crep, kako škola više ne bi prokišnjavala.

Stara zgrada ne ostavlja mogućnosti za proširenje, pa bi trajno rešenje za ovu ustanovu bila nova zgrada. Ono što je u ovim uslovima neophodno, a može se uraditi, kažu ovde, je da se nabavi nov klavir i podigne letnja pozornica za koju ima mesta u dvorištu škole.  - Đaci su do pre tri godine učili u pet učionica, a sada imamo 11, što je dovoljno – kaže direktorka Osnovne muzičke škole u Bačkoj Topoli Roža Dioši za „Dnevnik”.  -  Škola je otvorena 1966. godine i od tada se neprestano razvija, gradi i ulepšava. Počeli smo sa tri odseka 1966., dok danas imamo devet odseka, 300 učenika, 33 radnika. Pre tri godine smo dogradili četiri učionice iz sopstvenih sredstava, odnosno đačke donacije, a tada smo renovirali i ulični deo zgrade, prebacili kancelarije u unutrašnji deo i na taj način dobili još neke učionice. Pre dve godine renovirali smo koncertnu salu, koja je jako lepa, a iza nje dobili još jednu učionicu.

Imaju ovde nacrt za školu sa potkrovljem koji je izrađen još pre deset godina, međutim, nikako nisu uspeli da skupe novac, a nisu mogli da čekaju, jer su jedna od većih škola u Bačkoj Topoli.

- Prema nacrtu bi mogao da se gradi još jedan sprat- kaže Dioši. -Planiramo i izgradnju letnje pozornice, za šta nam je pomoć obećao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tokom nedavne posete, kao i za nabavku klavira. Za novi klavir smo već napravili korake, tvrdi direktorica, tačnije poslali molbu i predračun, te su stvari i po tom pitanju krenule.

Ovih dana škola će napraviti i kalkulaciju za letnju pozornicu. Od instrumenata im, kaže Dioši, nedostaje nekoliko harmonika, ali i kod perkusije fali instrumenata.


Mnogo odricanja zarad uspeha

Deci koja pohađaju i osnovnu i muzičku školu je mnogo teže, jer druga deca popodne provode u igri, dok je njima potrebno duplo više snage i volje da vežbaju. Međutim po brojnim nagradama trud se isplati.

-Dva puta nedeljno dolaze na solfeđo, takođe i na časove instrumenta koji sviraju, ali moraju i kod kuće da vežbaju. To deci ume da bude naporno. Ko se trudi, ko je dobar đak i vežba, ide na takmičenja, putuje iz grada u grad, nekada i grupa učenika iz cele škole- kaže Roža Dioši i dodaje da su šest prvih nagrada doneli sa Festivala Srbije. - Naša škola je jako uspešna i dobra škola sa puno prvih nagrada i visokim poenima. Takmičilo se čak 60 učenika iz naše škole i 130 nagrada smo osvojili, što nas ubraja u najbolje škole u Vojvodini i Srbiji.


Direktorka s ponosom napominje da imaju puno talentovane dece, koja idu i na svetska takmičenja i donose nagrade.

- Naš đak Sergej Skeleyija iz Novog Sada je neko koga moram da istaknem. On svira violinu, a majka Nera ga prati na klaviru, bio je u klasi Erne Švana do ove godine, a od ove školske godine će ga učiti Vitali Gulečuk. Sergej je četvrti osnovne i kod nas ide od početka škole. Veoma je talentovano dete i samo prve nagrade osvaja. Nedavno je učestvovao i na dvoetapnom takmičenju u Češkoj „Jaroslav Kocijan”, iako prvu nagradu nisu dodelili, po mom mišljenju Sergej je trebao da bude prvi, iako je osvojio treće mesto. Imamo i puno dece koja sviraju klavir i jako su talentovana – dodaje direktorka.

Maša Stakić

Foto: R. Hadžić

Projekat „Ostvarivanje javnog interesa u Bačkoj Topoli” realizuje Produkcija DVP Digital, a sufinansira se iz budžeta Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar
Uklavirivanje 23 đaka Muzičke škole „Isidor Bajić” za Ginisa

Uklavirivanje 23 đaka Muzičke škole „Isidor Bajić” za Ginisa

06.09.2019. 12:02 12:18