Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema „Dnevnika”, Većina opozicije u skupštini Vojvodine i dalje u bojkotu: Plata i poslanički dodatak sleduju svakako

30.09.2019. 11:53 11:58
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

Po podacima Odbora Skupštine Vojvodine za administrativna i mandatna pitanja, plata 69 poslanika na stalnom radu u pokrajinskom parlamentu iznosi 62.505,82 dinara, bez minulog rada koji se obračunava s 0,4 odsto po godini.

Na platu poslanici na stalnom radu u parlamentu primaju i poslanički dodatak, takozvani paušal, od 39.974,28 dinara mesečno. Parlamentarci koji nisu na stalnom radu u Skupštini, a ima ih 51, primaju samo poslanički dodatak i dnevnicu od oko 2.000 dinara ukoliko su članovi nekog skupštinskog odbora.

Najveću platu u Skupštini Vojvodine imaju predsednik, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa. Predsednik zarađuje 114.539,46 dinara, potpredsednici 114.430,37, a šefovi poslaničkih grupa 114,212,20  dinara. Plata i poslanički paušal se isplaćuju svakog meseca svima. I onima koji mesecima ignorišu sednice parlamenta. To je osnovna razlika između poslanika i onih koji su zaposleni u nekoj kompaniji koji, ako ne dolaze na posao, ne samo što neće primati platu nego će dobiti i otkaz. Po pojedinim mišljenjima, to pitanje ne može se postaviti tako jer je „suviše uprošćeno”, s obzirom na to da poslanici koji bojkotuju sednice parlamenta ne krše zakon. 

Bez obzira na to što poslanici ne krše zakon, postavlja se pitanje da li je moralno mesecima primati platu, ako se ignorišu obaveze? O tome je već letos Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” izneo svoj stav, pozivajući poslanike koji bojkotuju rad parlamenta da se odreknu plata i svih ostalih nadoknada jer je to što ne rade, a primaju novac – nemoralno. O bojkotu parlamenta su i građani rekli svoje mišljenje prilikom istraživanja koje su sproveli „CRTA” i „Ipsos” u martu ove godine. Rezultati tih istraživanja pokazuju da samo devet odsto građana podržava bojkot parlamenta. 


Povratak

U poslaničke klupe na sednici Skupštine Vojvodine na kojoj se raspravcljalo o rebalansu buyeta se vratila i opoziciona poslanica Katica Bengin. Ona je, nakon raspada poslaničke grupe „Dosta je bilo”, postala samostalna poslanica.


Podsetimo, opozicija – osim Srpske radikalne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja za svaku sednicu donosi posebnu odluku i do sada je samo jednom bojkotovala sednicu parlamenta – od aprila bojkotuje sednice Skupštine Vojvodine, sledeći kolege u Narodnoj skupštini. Kao glavne razloge na samom početku bojkota naveli su uzurpaciju institucija, odsustvo slobode medija i govor mržnje koji je u velikoj meri prisutan u društvu. 

– Neke probleme, koji ne mogu da se nađu na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, prezentovaćemo tamo gde se dešavaju, a neke ovde, u skupštinskom holu – rekao je tada član poslaničke grupe Alternative za Vojvodinu i Narodne stranke Borislav Novaković, koji je, inače, još pre bojkota parlamenta odlučio da ne dolazi na sednice Skupštine Vojvodine.

Nije bio jedini. Na takav potez se odlučila, takođe na početku poslaničkog mandata, i Jelena Balašević, nekadašnja članica Demokratske stranke. Ona ne prisustvuje ni sednicama parlamenta ni Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, kako je na to nedavno ukazao potpredsednik Skupštine Vojvodine i član tog Odbora Damir Zobenica.


Nepravda

Poslanik SRS-a Nemanja Šarčević rekao je za skupštinskom govornicom da se u Skupštini Vojvodine sprovodi svojevrsna nepravda spram poslanika koji redovno učestvuju u radu Skupštine i poslanika koji ne prisustvuju skupštinskim sednicama, a na stalnom su radu u pokrajinskom parlamentu.


Politički analitičar Branko Radun navodi za „Dnevnik“ da nije protivzakonito, nije nelegalno, ako poslanik ne dolazi na sednice parlamenta, ali je pitanje koliko je to svrsishodno i moralno.

– Pre svega, na taj način poslanik gubi šansu da za skupštinskom govornicom zastupa stavove svoje političke grupacije i onih koji su mu dali mandat, drugo, zanimljivo je da bojkot zagovaraju stranke koje nisu parlamentarne – ističe Radun. – Tako Vuk Jeremić i njegova stranka, kao i Dragan Đilas, nisu učestvovali na parlamentarnim izborima, a glavni su zagovornici bojkota. Deluje malo neozbiljno kad neko ko nije učestvovao na izborima bojkotuje parlament iako su njima u međuvremenu prišli neki poslanici koji sad zastupaju njihovu politiku. Dakle, ima tu više problema s bojkotom parlamenta koji je povezan s bojkotom izbora. Sad opozicija sebe deli na one koji bi izašli na parlamentarne izbore i na one koji ne bi.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Demokratske stranke Miroslav Vasin koji sa svojom poslaničkom grupom bojkotuje sednice parlamenta, na naše pitanje da li smatra da je u redu primati platu, a ne dolaziti na radno mesto, kaže da ne bi želeo da govori ni o kome personalno, ali, kako navodi, bojkot parlamenta jeste vid legalne političke borbe.

– Bojkot ne znači da ne dolazimo na posao – kaže Vasin. – Mi smo svakodnevno na svojim radnim mestima. Ja sam svakodnevno u Skupštini Vojvodine i kao potpredsednik obavljam sve svoje dužnosti, osim prisustva na sednici. Takođe, svi iz moje poslaničke grupe obavljaju svoje dužnosti, ali ne prisustvuju sednicama. Znači, ne radi se o nekim nelegalnim načinima.

On je dodao i da su odnosi u Skupštini Vojvodine korektniji i demokratičniji nego u Narodnoj skupštini, ali su se odlučili za bojkot poštujući odluku svoje stranke.

– Ne mogu da kažem da se u Skupštini Vojvodine ne primenjuje Poslovnik i da se ne poštuju prava nas kao opozicije. Mi smo se odlučili na bojkot poštujući odluku naših stranaka, ali, ponavljam, odnosi u Skupštini Vojvodine su daleko korektiniji nego u Skupštini Srbije. Tome najviše doprinosi predsednik Skupštine gospodin Ištvan Pastor – rekao je Vasin. 

Eržebet Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine u sredu odlučuje o rebalansu pokrajinskog budžeta za 2019.

Skupština Vojvodine u sredu odlučuje o rebalansu pokrajinskog budžeta za 2019.

16.09.2019. 12:57 13:06