Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CRVENI KRST SOMBOR Tri nova vozila za servis podrške roditeljima

18.09.2019. 11:46 11:51
Piše:
Foto: Tri nova vozila za servis podrške roditeljima  Foto: Dnevnik.rs

SOMBOR: Kada je prošle godine Crveni krst u saradnji sa somborskom i lokalnim samoupravama Subotice, Odžaka i Kule, započela projekat servisa za podršku roditeljstvu, to je bila pohvale vredna akcija započeta zahvaljujući uspešnom apliciranju na konkurs Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Prvobitno je bilo predviđeno da servis, po osnovu dobijenih sredstava, funkcioniše šest meseci, ali očigledno dobri rezultati su naveli somborsku lokalnu samoupravu, koja i inače kuburi sa drastičnim smanjenjem broja stanovnika, da nastavi podršku ovoj akciji Crvenog krsta.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, uz svoje najbliže saradnike, zamenika Antonia Ratkovića i načelnicu Odeljenja društvenih delatnosti Nevenu Rosić, uručila je ovih dana tri nova vozila predstavnicima Crvenog krsta Sombor. Vozila su nabavljena u okviru mera populacione politike jedinica lokalne samouprave koje Grad Sombor sprovodi u saradnji sa Kabinetom ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Vozila će se koristiti u okviru Servisa za podršku roditeljstva, koji je u početnoj fazi namenjen roditeljima koji su zaposleni i imaju dvoje i više dece mlađe od 15 godina. Usluge koje se pružaju su peglanje garderobe i pranje, sušenje i peglanje posteljine, kao i pranje i sušenje ćebadi, a nosilac celog posla je Crveni krst Sombor.

Gradonačelnica Dušanka Golubović je rekla da se ove godine Servis za podršku roditeljstva proširio i na naseljena mesta, a da se kroz odziv roditelja i kroz broj novih podnetih zahteva vidi koliko je ovo dobra mera.


Sumorna statistika

Republički zavod za statistiku je sredinom ove godine objavio da je negativna stopa prirodnog priraštaja na 1.000 stanovnika Sombora iznosila bezmalo deset promila što je najslabiji rezultat od kada se vrše statistička merenja, čime se somborska stopa prirodnog priraštaja svrstala među najnižima na teritoriji Srbije, od kojih su bile lošije samo susedne lokalne samouprave Apatina (-12,4) i Oyaka (-10,2), pa su zbirni rezultati smestili Zapadnobački okrug među vodeće po smanjenju broja, ali i prosečnoj starosti stanovnika. Prema tim podacima Sombor je za samo godinu dana, po zvaničnim podacima, gubeći po tri stanovnika dnevno, ostao bez nešto manje od hiljadu građana da bi grad i okolina kraj 2018. dočekala sa, zvanično, svega 79.437 stanovnika.


- Nadamo se da će porodice i na ovaj način osetiti podršku koju kao Grad u saradnji sa Republikom pružamo za više korisnog i aktivnog vremena koje će roditelji provesti sa njihovom decom, a manje biti opterećeni nekim drugim stvarima  koje su takođe značajne za njihov kvalitetan zajednički život - istakla je Golubović prilikom predaje vozila agilnim somborskim crvenokrstašima, čiji se počasni predsednik, dr Milan Zobenica, zahvalio gradu što je u organizaciji kojoj je na čelu prepoznao partnera za ovaj projekat.

Krajem prošle godine iz istog izvora finansiranja, republičkog Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku izdvojeno je i 70 miliona za pilot- projekat kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove, od kojih je obezbeđeno osam na području Sombora. Depopulacija ovog grada i njegove okoline poprimila je od početka novog milenijuma zabrinjavajuće razmere, pošto je samo između dva zvanična popisa broj stanovnika smanjen za deset odsto.

Prognoze zvaničnih organa, tačnije Republičkog statističkog zavoda ni u drugoj deceniji ovog veka nisu ništa optimističnije, pošto zvanična procena govori da je od poslednjeg popisa, 2012. broj žitelja na području ove lokalne samouprave dodatno smanjen za preko 6.000 lica, pa je sva prilika da će se pokazati da je Sombor i njegova sela u narednom ciklusu popisa stanivništva „pao“ na daleko ispod 80.000 stanovnika, (granice ispod koje se već sunovratio na kraju 2018.godine ) što je poražavajuće za sredinu koja je u prvim decenijama 19. veka, tačnije tokom popisa 1820.godine, bila najmnogoljudniji grad na slovenskom jugu, nadmašujući brojem svojih građana i današnje metropole kao što su Beograd, Zagreb, Sarajevo, Novi Sad...

M. Mć

 

Projekat „Građanska svest u Somboru” realizuje DVP Produkcija, a sufinansira Grad Sombor. Stavovi izneti u okviru projekta ne odražavaju nužno stavove organa koji je odobrio sredstva.

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Akcija nabavke Srpskog filantropskog foruma za gimnaziju u Somboru

Akcija nabavke Srpskog filantropskog foruma za gimnaziju u Somboru

17.09.2019. 09:36 10:33
Roži Jodal nagrada somborske biblioteke za životno delo

Roži Jodal nagrada somborske biblioteke za životno delo

16.09.2019. 10:34 10:36
Projekat za odgovornu somborsku lokalnu vlast

Projekat za odgovornu somborsku lokalnu vlast

14.09.2019. 12:28 12:29