Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić otvorio novi autoput: Posle Miloša velikog sledi Vožd Karađorđe

18.08.2019. 16:40 19:50
Piše:
Izvor: Tanjug

OBRENOVAC: Novi autoput "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj.


Put je otvoren uz vatromet i pesmu "Igrale se delije", a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Aleksadnra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta.



Prilikom obilaska trase, predsednik Vučić je istakao da je na taj put Srbija čekala vše od 70 godina i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda.



Aleksandar Vučić je saopštio, u obraćanju građanima na petlji Ljig novog autoputa „Miloš Veliki“, da je doneta odluka da se krene u pripreme za izgradnju autoputa „Vožd Karađorđe“.



Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa „Vožd Karađorđe“ i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, Svilajnca do Despotovca i Bora“, rekao je on na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj novog autoputa Miloš veliki od Obrenovca do Ljiga. 



Kazao je da će se autoputem „Vožd Karađorđe“ spojiti sever i srce Šumadije sa istokom Srbije. 



„Biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proćiće taj autoput i kroz Viševac gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeju da naprave zajedničke rezultate“, podvukao je on.

U naredne četiri godine biće uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je Vučić.



"Uradili bismo i više, nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije nam problem u novcu, nemamo tesara, varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom", rekao je Vučić. 



On je naveo da je danas imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.



Istakao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snadbevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode...



"Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku", istakao je Vučić.

Vučić je izjavio i da će 18. decembra biti otvoren put kod Surčina, gde će biti skretanje za autoput "Miloš Veliki" i da je deonica od Obrenovca do Ljiga koja se danas pušta u saobraćaj "na ponos Srbiji".

"Imaćemo četiri meseca čep na Umci, Ostružnici, Bariču, već 18. decembra otvorićemo put do Surčina. Tamo će se skretati na ovaj autoput", rekao je Vučić obilazeći novogizgrađenu deonicu autoputa "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga.

On je rekao da se do kraja 2021. godine otvara auto-put Čačak-Požega.

Sa Vučićem su i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i jedan od čelnika crnogorske koalicije Demokratski front Andrija Mandić.

Vučić je poručio da se taj put radi "i da bismo se spajali sa našom braćom u Crnoj Gori

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.



Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.



Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran. 



Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.



Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

Naplatna karta sa brojem 001

Vučić je prilikom obilaska naplatne rampe Obrenovac, simbolično dobio naplatnu karticu sa brojem 001.



Naplatna rampa Obrenovac je prva tačka koju je predsednik Vučić danas obilšao, na autoputu "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga koja će večeras svečano biti puštena u saobraćaj. 



Vučić je zahvalio na kartici i poželeo uspeh u radu svima koji će biti na usluzi vozačima na novom autoputu.

Velika prilika, zovite investitore

Vučić  je na isključenju za Ub  istakao da je nova saobraćajnica velika prilika za tu, ali i ostale lokalne samouprave na toj trasi, i poručio im da zovu investitore.



Predsednika je, po izlasku iz autobusa kojim obilazi trasu, dočekao glumac Nenad Jezdić, odeven u odoru kneza Miloša, srpskog državnika i diplomate, po kome novi autoput i nosi ime, čitajući kneževu biografiju.



Vučić je  ponovio da će deonica od Surčina do Obrenovca biti završena do Svetog Nikole, sa mostom preko Save i Kolubare, čime će biti olakšan put iz njihovog kraja i ka Novom Sadu, Šidu, ali i Mađarskoj, Italiji...



"Sada je to velika prilika, zovite investitore, da ljudi mogu da rade", poručio je predsednik.

Naplata putarine na novom autoputu od septembra

Vučić je najavio da će putarina na novom autoputu “Miloš Veliki” početi da se naplaćuje od 1.septembra.



Vučić je, u razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, na isključenju kod Lajkovca, rekao da je ranije govorio da putarina treba da se naplaćuje odmah, ali da, ipak, treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.



“Od 1. septembra ćemo da naplaćujemo”, rekao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
Auto-put Miloš Veliki spreman za saobraćaj (FOTO)

Auto-put Miloš Veliki spreman za saobraćaj (FOTO)

18.08.2019. 09:13 09:53