Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izložba „Kulturno blago” do 31. avgusta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

12.08.2019. 12:34 14:07
Piše:
Izvor: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Kovčeg pun umetničkog blaga, odnosno likovnih radova učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput”, otvoren je u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog te je nastala svojevrsna „eksplozija” i izložba „Kulturno blago: Svet u muzejskom kovčegu”, koja će posetiocima biti dostupna do 31. avgusta.

Naime, reč je o realizaciji prvog dela projekta „Muzej mladih”, koji je ta kulturna ustanova pokrenula u aprilu u saradnji s pomenutom školom, Teatrom mladih „Mišolovka” i Udruženjem građana „Umivanje”, a pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021” i OPENS 2019. Oko 70 radova, likovnih i u vidu fotografije, inspirisanih nekadašnjim ateljeom umetnice Ljubice Sokić, nalazi se u prostoriji na prvom spratu Spomen-zbirke, koja je i osmišljena kao kovčeg u kovčegu.

– Izložba je vrsta kovčega koji se čuva u muzeju i koji, sam po sebi, čuva razno kulturno blago – objašnjava kustoskinja Marta Đarmati, koja je, zajedno s koleginicom Milicom Orlović Čobanov i u saradnji s dizajnerkom Aleksandrom Rešnjak Pešić, autorka izložbe. – Radovi su nastali u školi ili kod nas. Organizovali smo kreativne radionice, zadavali učenicima teme. Svojevremeno smo dobili određeni broj predmeta iz ateljea Ljubice Sokić i to su učenici crtali i tako oživeli deo njenog ateljea. Takođe, imali su mogućnost da dođu kod nas na čas večernjeg akta.


Predrasude do prve posete

Mladi danas sve ređe posećuju institucije kulture, te je Spomen-zbirka i osmislila projekat „Muzej mladih” da bi ih privukla i zainteresovala.

– Važno je da mladi spoznaju muzej kao mesto koje je zabavno, gde mogu doći da se opuste, uživaju, nauče nešto novo, da ne smatraju to hladnom institucijom – kaže Marta Đarmati. – Što su stariji, možda ih više i zanima, ali, generalno, interesovanje nije veliko. Međutim, kad jednom dođu, vide da je zanimljivo.

To potvrđuju i učenice Škole za dizajn „Bogdan Šuput” Ivana Tešanović i Sara Oyić, koje su tek sa školom počele da posećuju takve institucije i, kako kažu, mladi treba da se edukuju što se tiče umetnosti, da vide nešto različito i kvalitetno potroše slobodno vreme.


U Spomen-zbirci nastajali su likovni radovi, a u Školi „Bogdan Šuput” izrađivali su razne digitalne kolaže i radili fotografije. Učenici koji su bili deo tog projekta imali su priliku da dosta čuju o samoj ustanovi, Pavlu Beljanskom, kao i da upoznaju njegove savremenike – naslednika Milana Isakovića i novosadskog foto-reportera Borivoja Mirosavljevića.

– Saznali smo dosta o zbirci, gledali smo slike i slušali zvukove, sve je delovalo kao više vidova umetnosti u jednoj – kaže učenica Škole „Bogdan Šuput” Ivana Tenašović, koja je bila deo projekta „Muzej mladih”. – Kad sam saznala da će naši radovi biti izloženi ovde, bila sam uzbuđena, a sad sam i pomalo nervozna.

Njena drugarica iz razreda Sara Oyić crtala je mekanim olovkama i bojicama portret biste i još neke radove u realističkom stilu. Kaže da joj je bilo izazovno, ali ne i komplikovano jer inače voli da crta.

U planu je da u narednom periodu u okviru projekta bude realizovana i predstava u saradnji s Teatrom mladih „Mišolovka”, kao i dokumentarni film s Udruženjem građana „Umivanje”. Oba dela biće posvećena Pavlu Beanskom.  

L. Radlovački

Projekat je realizovala DVP Produkcija uz podršku Grada Novog Sada a  stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Autor:
Pošaljite komentar
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: Svet u muzejskom kovčegu

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: Svet u muzejskom kovčegu

07.08.2019. 19:35 19:37
SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG Uspomene iz Pariza

SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG Uspomene iz Pariza

18.07.2019. 08:42 08:44