Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pripadnici Ministarstva i Vojske postupali po zakonu

11.08.2019. 17:31 17:39
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Ministarstvo odbrane saopštilo je da su pripadnici tog ministarstva i Vojske Srbije angažovani na redovnom zadatku obezbeđenja zgrade Predsedništva u subotu, 10. avgusta, u potpunosti poštovali zakonsku proceduru i ponašali se u skladu sa svojim ovlašćenjima i pravilima službe. 

"Nasilni protestanti su zaustavljeni uz minimalnu silu, bez upotrebe sredstava prinude", ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.



Kako se dodaje, nakon što su protestanti razumeli da nasiljem neće moći da sprovedu svoje ciljeve omogućeno im je da zahteve ostave na ulazu u zgradu Predsedništva u kojoj u tom trenutku nije boravio vrhovni komandant Vojske Srbije.



U saopštenju se navodi da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i do sada obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, pravilom službe i naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije.



"Ministarstvo odbrane poziva političare koji vode povremene prosteste, kao i njihove pristalice, da se ne služe nasiljem i da ne ugrožavaju bezbednost pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji svojim radom čuvaju mir i bezbednost svih građana Srbije, bez razlike", navodi se u saopštenju.

Primitivizam opozicije postaje sve prisutniji



Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević ocenio je danas da "samozvani predstavnici opozicije" još jednom potvrđuju šta je suština njihove politike, mržnja i nasilje i, ako je moguće na taj i takav način, bez izbora, doći do vlasti i privilegija.



"Svesni sve manjeg političkog uticaja i moći, primitivizam postaje sve prisutnij. Vokabular, već prepoznatljiv odavno je prevazisao političke okvire. Bez ideje, programa, podrske građana i bez hrabrosti da odgovore na pitanja novinara, a zalazu se za navodnu slobodu medija, sa sve kako kažu obećanjem da će, ako budu u prilici, najpre gasiti određene komercijalne medije sa nacionalnom frekvencijom", naveo je Milićević u izjavi za javnost.



On kaže da je dobro da se razgovara na okruglom stolu, mada je prirodno da se dijalog vodi u parlamentu, ali ma koliko se trudili, ako je suština tih razgovora da dođemo do izbornih procedura koji bi ovaj i ovakav deo opozicije vratio u skupstinske klupe, onda je to nemoguća misija.



Jednostavno, mi ne smatramo da, kada je izborna kampanja u Srbiji, treba sve da stane, rekao je funkcioner SPS.



"Svako treba i tada da radi posao za koji je preuzeo odgovornost i dobio mandat građana. Umesto skupih i bombasticnih i glamuroznih izbornih kampanja, mi ćemo raditi posao za koji smo preuzeli odgovornost, a kada dođe trenutak, građani će odluciti kome ce ukazati poverenje", naveo je Milićević.

Nasilju nema mesta bilo gde u Srbiji 



Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković ocenio je da je sinoćni napad na Predsedništvo nastavak nasilja koje sprovode takozvani studenti "kojima šefuju i koje finansiraju Đilas, Jeremić, Ovradović i Bastać" uz poruku da nasilju i takvom ponašanju nema mesta bilo gde u Srbiji.



"Najnovije divljanje Đilasovih plaćenika, sakrivenih iza nekakve organizacije nebuloznog imena 1 od 5 miliona, jer realno predstavljaju manje od pet odsto građana Srbije, novi su dokaz da sem mržnje, nasilja, huliganskog ponašanja nemaju šta drugo ni da ponude, a ni da urade", ističe Mirković, saopštio je Gradski odbor SNS.



Mirković poručuje da svi oni moraju da shvate da Beograd više nije privatna firma Dragana Đilasa i da Srbija nije više zemlja u kojoj režim demokratske stranke može da radi šta hoće, krade koliko hoće i da, kkao kaže, političke neistomišljenike ubija na ulici samo zato što im se može, kao što je bilo u slučaju pokojnog Ranka Panića.



"Pozivam ih još jednom da prestanu sa napadima i fizičkim razračunavanjem sa svakim ko ne podržava Đilasa, Jeremića i Obradovića, jer nasilju i takvom ponašanju nema mesta ni u Beogradu niti bilo gde u Srbiji", istakao je Mirković. 



On navodi da su vešala, upad sa motornom testerom u RTS, pozivanje da se kamionom zgaze policajci, napadi na radnike Gradske čistoće, kao i sinoćni napad na Predsedništvo "slika i prilika politike mržnje propalog SzS-a i krajnje vreme je da se sa tim prestane".



"U redu je imati drugačije mišljenje, ali je apsolutno nedopustivo da agresivna manjina teroriše i napada svakog ko ne misli kao oni i to čine bukvalno svuda i na svakom mestu", ističe Mirković.



On poručuje da će "izbori koji nam predstoje pokazati da svi rezultati koje su postigli gradska i republička vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem su od interesa svim građanima i naša ubedljiva pobeda biće najbolji odgovor Đilasu, Jeremiću, Obradoviću i njihovim poltronima na kontinuriano nasilje i mržnju koju sprovode mesecima unazad".

Okupljanje je pravo,ali juriš na institucije nedopustiv

 

Apsolutno je nedopustivo da bilo ko sme da juriša i neovlašćeno ulazi u bilo koju instituciju države, istakao je danas predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, uz konstataciju da je, inače, pravo na slobodno okupljanje građana demokratska norma.



"Za nas su ovo dve crvene linije za koje smatramo da ni vlast, ni opozicija ne smeju da pređu", naveo je Parović povodom sinoćnjeg incidenta ispred zgrade Predsedništva Srbije.



Prema njegovim rečima, to znači da se konačno mora uspostaviti normalni poredak i politički pluralizam u društvu. 



"Po našem mišljenju to je jedino moguće ukoliko se konačno postigne unutrašnji dogovor svih nas da je prvi prioritet u ovom momentu sačuvati ustavni poredak Srbije", naveo je Parović.

Vulin: Dokle će se pripadnicima DOS omogućavati nasilje



Ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin komentarišući jučerašnje pozive na nasilje na mitingu opozicije u centru Beograda upitao je dokle će se pripadnicima partija DOS-a omogućavati da se nekažnjeno služe nasiljem.



"Da su navijači na nekom od naših stadiona pokušali da probiju ogradu i napadnu policiju, celokupna javnost bi osudila nasilje i tražila oštru reakciju države. Kada političarima vođeni huligani pokušaju da upadnu u zgradu Predsedništva, onda organi reda moraju da se pravdaju i objašnjavaju svoje postupke, a siledžije se prikazuju kao žrtve", izjavio je Vulin.



On ocenjuje i da je pokazivanje mržnje prema Aleksandru Vučiću dovoljno opravdanje za medije i društvene mreže da opravdaju svako kršenje zakona i nasilje. 



"Ko pokaže mržnju prema Vučiću sve mu je oprošteno i dozvoljeno. Pripadnost navijačkoj grupi ili klubu nikoga nije zaštitilo od zakona. Zašto pripadnost partijama DOS štiti njihove članove od zakona i dokle će im omogućavati da se nekažnjeno služe nasiljem?", upitao je Vulin, navodi se u saopštenju.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Dozvolićemo sve proteste, nasilju je kraj; Demonstranti ispred predsedništva

Vučić: Dozvolićemo sve proteste, nasilju je kraj; Demonstranti ispred predsedništva

17.03.2019. 11:22 17:41