Izvoz voća usporavaju stroga pravila
Sezona voća u punom je jeku, a to je i te kako vidljivo na pijačnim tezgama. Uz kajsije, stigle su i breskve, koje izgledom i cenom mame kupce.
Sve je više tezgi na kojima se nude šljiva, čija sezona tek predstoji. Na osnovu ponude, utisak je da je voće dobro rodilo i da nije skupo. Trenutno dominiraju breskve, a pune pijačne tezge različitih vrsta tog voća kod kupaca stvaraju pomisao da ga ima i previše i da je to razlog što su prodavci formirali i posebnu cenu. Naime, dva kilograma tog voća prodaje se za 150 dinara, retko ko prodaje breskve na kilogram, i tada je cena 80 i 90 dinara. Tako je bar na Futoškoj pijaci, najprometnijoj u Novom Sadu.
Direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar” u Slankamenu Nikola Kotarac za „Dnevnik” kaže da su breskve dobro rodile i da su po veličini ploda, boji i ukusu visokog kvaliteta. On napominje da se, kao i lane, voćari suočavaju s oštrim uslovima koje je propisala Vlada Srbije uredbom po kojoj sveže voće mogu izvoziti preduzetnici u čije hladnjače može da stane 500 tona voća.
– Na području Slankamena i okoline breskve se beru, ponuda na domaćem tržištu pokriva potražnju, ali izvoz još nije krenuo i neće za još bar mesec – kaže Kotarac. – Osim što je malo izvoznika koji imaju hladnjače od 500 tona da bi se voće plasiralo na strana tržišta, uredba propisuje izvoznicima i druge obaveze. Neophodno je da se uzorci voća sa svake parcele nose na analizu i da se za to poseduje fitosanitarni sertifikat i deklaracija o bezbednoj proizvodnji. Dok se analiza, koja se plaća, ne uradi, prođe i mesec i zato, zajedno s drugim zadrugama i voćarskim savezima, nastojimo da ubedimo nadležne da je neophodno da se uredba ukine jer pravila koja ona propisuje otežavaju rad i izvoz.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović kaže da se ove godine očekuje da rod breskve bude između 65.000 i 70.000 tona, i podseća da je to voće u strukturi izvoza poljoprivrednih proizvoda pre dve godine zauzelo 11. mesto. I on ukazuje na to da je uredba vezana za izvoz voća rigorozna i da se zbog toga gubimo male izvoznike. – Pošto nema mnogo onih koji mogu izvoziti sveže voće, izvoz ide sporo, a to šteti i proizvođačima i kupcima, ali i državi – naglašava Keserović. – Zato uredbu što pre treba ukinuti ili izmeniti jer se ona odnosi na izvoz sveg svežeg voća, a posle bresaka, sledi sezona šljiva, čije se rane sorte se već beru, pa jabuka. Po njegovim rečima, jabuke dobro izgledaju i očekivanja su da će voćari u pogledu prinosa proći odlično, pod uslovom da su primenili svu potrebnu agrotehniku.
U hladnjači „Voćar” u Slankamenu već je smešteno 400 tona bresaka, a kao i ranijih godina, cene diktiraju nakupci. – Trenutno kilogram bresaka u Sremu na veliko košta od 15 do 20 dinara – kaže Nikola Kotarac, i dodaje da je „Voćar” lane prodao sto tona bresaka u Rusiju, dok je deo roda otišao u industrijsku preradu.
– Lane smo imali 400.000 tona jabuka, a ove godine očekivanja su da će ih biti malo manje jer su u nekim područjima, zbog mraza u martu, zasadi stradali – naveo je Keserović.
Sezona kajsija je na izmaku, ali još ima kasnih sorti. Procenjuje se, kaže Keserović, da će ove godine rod biti oko 35.000 tona, a još se sabira koliko je tog voća izvezeno.
Z. Delić