Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kajacima i kanuima niz Tisu, od Tisakečke do Slankamena

16.07.2019. 15:23 13:06
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Studenti Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Segedinu zajedno sa svojim profesorima, spuštaće se početkom septembra u kajacima i kanuima Tisom više od 160 kilometara, od mađarskog grada Tisakečke sve do Slankamena.

Ova planski osmišljena i raznolikom aktivnostima obogaćena „avantura“ deo je završnice jednog zanimljivog i potencijalno korisnog prekograničnog projekta, koji je juče predstavljen na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Kao deo priprema za pilot polovidbu, održan je seminar pod nazivom „Mogućnosti implementacije sportsko–rekreativnih, turističkih i kulturnih aktivnosti na obalama reke Tise tokom implementacije kajak/kanu pilot programa“ koji je sastavni deo jedinstvenog IPA Interreg projekta, programa Srbija - Mađarska. Projekat se zajednički realizuje s Univerzitetom u Segedinu pod nazivom „Developmnet of water tourism on waterways connecting Hungary and Serbia – Watertour“, a nastao je u saradnji nekoliko fakulteta oba Univerziteta, čiji su studenti zajedno s nastavnicima osmislili ovu atraktivnu veslačku rutu.

- Pripreme teku odlično. U narednom periodu trebalo bi da imamo i treninge s našim studentima, prilikom kojih ćemo se uveslavati i spremati za predstojeću regatu – rekao je Bojan Rašković, student treće godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i jedan od učesnika ovog međunarodnog projekta. - Biće to moje prvo iksustvo na Tisi i veoma sam uzbuđen zbog toga. Ovo je jedinstvena prilika, kako za studnete iz Srbije, tako i Mađarske, da učestvuju u jednom ovako značajnom projektu. Nama je veoma drago što ćemo imati priliku da upoznamo neke nove mlade ljude iz našeg regiona i nadam se da ćemo steći nova prijateljstva za čitav život.

Po rečima Borislava Obradovića, prodekana za nastavu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, projekata traje dve godine i 1. oktbra se završava.

- Za mesec septembar planirana je pilot faza, u kojoj učestvuju studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Deparatmana za geografaiju PMF-a kao i studenti Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku iz Subotice. Ukupno 50 studenata trebalo bi da krene na ovu, mogli bismo reći avanturističku turu. Ideja je da ovaj projekat bude samoodrživ, što znači da ćemo naredne godine, nadamo se, ovaj isti program ponuditi i studentima ostalih fakulteta, kao i rekreativcima, dakle, svakom ko je zainteresovan da uživa na Tisi njenim celim delom kroz Srbiju i jednim delom kroz Mađarsku i može slobodno da ide ovom putem koji sada testiramo – kaže  profesor Obradović. - Rezultat ovog projekta biće i mapa na raspolaganju svima koji su raspoložni da deo leta provedu na putovanju duž reke Tise. Ideja projekta je unapređenje turističke ponude reke Tise, za šta postoji infrastruktura i u Mađarskoj i kod nas, a mi to idemo da proverimo i potvrdimo i tako ohrabrimo sve ostale da se upute tim putem.


Rekreacija, kultura i zabava

Tiska veslačka ruta u verziji zajedničkog projekta Univerziteta u Segedunu i Univerziteta u Novom Sadu kreće iz Mađarske. Preko Segedina se stiže u Kanjižu, slede zadražavanja u Adi, zatim Bečeju, pa Aracu, da bi se stiglo do konačnog odredišta, Slankamena. Za svaki dan i svako mesto, osim veslanja, predviđene su raznovrsne sportske i rekreativne aktvnosti: od razgibavanja, aorobika, joge, pilatesa do yoginga... Biće organizovana i takmičenja u manje poznatim ili tek smišljenim sportovima, među kojima je i plažni golf. Pored obilsaka znamenitosti u svakom od mesta zadražavanja, u večernjim satima obavezan je i zabavni program.


Kako je istakla prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski sa Departmana za geografiju, hotelijerstvo i turizam na Prirodno matematičkom fakultetu, na Departmanu je održano nekoliko radionica koje su bile posvećene turističkoj ponudi, na reci i uz reku Tisu.

- Dati su konkretni predlozi za razvoj turizma i sve ono što bi mogli biti dodatni sadražaji koji bi bili ponuđeni svima koji budu boravili na Tisi. Planiramo za septembar završnu konferenciju koja će obeležiti i kraj ovog projekta. Konferencija će biti održana u okviru naše međunarodne konferencije CTTH koja se tradicionalno održava na našem Departmanu, jedna će biti posvećena ovom projektu i problemima kojima se mi bavimo.

Predstavnik Univerziteta u Segedinu i jedan od pokretača ovog prekograničnog projekta prof. dr Fernc Đuri, izrazio je veliko zadovoljtvo saradnjom ostvarenom kroz projekat.

- Prilika je ovo da se upoznamo međusobno, kao i s turističkom ponudom onoga što imamo na Tisi. Od kulturno-istorijskog nasleđa do ugostiteljskog potencijala koji postoje, ali bi mogli da se koriste na kvalitetniji i raznovrsniji način – kaže dr Đuri.

Istraživač i PR Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja dr Darinka Korovljev ukazala je na važnost jučerašnjeg, pred plovidbu finalnog sastanka, na kojem je utvrđeno tačno vreme polaska, tačan rasporered aktivnosti tokom putovanja niz reku.

- Prvi put se dešava da ćemo veslati zajedno s kolegama iz Mađarske, kroz Mađarsku i kroz Vojvodinu Tisom sve do Dunava –  rekla je dr Korovljev - To je prilika za sve učesnike projekta da se edukuju iz oblasti sporta i turizma. Ako ovaj projekat zaživi, svi mogu u svojim mestima dalje da razvijaju ovu ponudu. Inače, ovo je prva saradnja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Prirodno –matematičkog fakulteta i veoma se tome radujemo. U najavi su i neke nove ideje. Mi imamo sportski i rekeretivani sadržaj, a oni turistički i ekološki, koji se nadopunjuju u težnji zajedničkom cilju – osmišljenoj ponudi novih sadržaja ovde gde živimo. PMF poseduje i izvrsno znanje i nove tehnologije koje ćemo primeniti u kreiranju mobilne aplikcije, preko koje će biti dostupne sve informacije vezane za putovanje niz Tisu: kako se pripremiti, odakle krenuti, ko vas gde čeka, gde su kampovi, naravno, ako zažive, šta možete u tim malim mestima da posetite: od ugostiteljskih obajakta, preko kulturno istorijskog nasleđa do prirodnih resursa.

V. Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar