Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kikindski majstor kutlače Dušan Lukin: Puna kuća šampionskih kotlića 

16.07.2019. 09:18 09:21
Piše:
Foto: Lukin pobeđuje uglavnom kraj Tise/Dnevnik

KIKINDA: U krčkanju ribljih specijaliteta u kotlićima penzioner Dušan Lukin iz Kikinde je odavno postao nenadmašan, iako mu kuvarski zanat nije zanimanje, nego hobi u kojem uživaju i svi što što su imali priliku da probaju ono što zaprži. Toliko se izveštio da osvaja trofeje na kulinarskim feštama gde god potpali vatru ispod kotlića.

Višestruki je šampion Vojvodine u kuvanju riblje čorbe i paprikaša.

Perjanica je i Udruženja „Banatski kulinari” pa je pre neki dan u Novom Kneževcu odneo još jednu pobedu u konkurenciji četrdesetak učesnika, što mu je četvrti trijumf stečen kraj Tise. Pobeđivao je još i 2014. i 2015, kada se čorba kuvala u stotinak kotlića, a takođe i pretprošle godine.

Još kao momak znao sam da, kad se okupi društvo, bacim šta se nađe na roštilj, skuvam gulaš i druga jela u kotlićima, a potom se jelovnik proširio i na gurmanluke od ribe. Već dvadesetak godina s drugarima idem po raznim takmičenja, već od prvog učešća imao sam uspeha i do sada se skupulo stotinak pehara – ponosno ističe Lukin, i navodi da stalno mora da dodaje nove police za silne trofeje, dok je za osvojene kotliće odvojio posebnu prostoriju.

Naime, pobednici na kulinarskim manifestacija najčešće za nagradu dobijaju kotliće, pa je Lukin zadržao tek petnaestak, dok je dosta poklonio prijateljima.

Za dobru riblju čorbu i riblji paprikaš nema mnogo filozofije, obavezne su kvalitetne namirnice koje idu u kotlić, sveža riba i dobra začinska paprika, kao i jaka vatra koju treba da znaš kada je ugasiti. Jer, nije svejedno ako je utihneš pet minuta ranije ili kasnije, međutim, i to se vremenom nauči. Imam i neke tajne začine, koji se, naravno, ne otkrivaju. Osim šarana, u kotlić se ubaci i više vrsta ribe, za pobedničku čorbu u Novom Kneževcu dodao sam soma, kečige, bandara i mrenu i ne može da se omane, objašnjava Lukin.

Upoznao je mnoge različite recepte kotlićanja jer se kraj Tise, Dunava i u drugim krajevima kuva drugačije, a, napominje Lukin, razlikuju se „kao nebo i zemlja”. Negde se u riblju čorbu stavljaju šargarepa i drugo povrće, ali ništa od toga ne troši kikindski majstor kutlače i varjače.

Ne volim da eksperimentišem i moj oprobani recept je doprineo je da toliko pobeđujem jer sam, recimo, za riblji paprikaš uzeo ponešto iz kuhinja Slavonije, Mađarske i Bačke. Od svih sam „ukrao” ono najvrednije tako da oduvam rivale gde god se pojavim u Bačkoj, od Apatina, Oyaka, Sombora do Deronja, dok u Banatu haram s dobro začinjenom čorbom, pohvalio se Lukin.

M. Mitrović

Piše:
Pošaljite komentar
Dan borca u Kikindi: Oslobodioci ne smeju pasti u zaborav

Dan borca u Kikindi: Oslobodioci ne smeju pasti u zaborav

05.07.2019. 10:28 10:30
Imovina kikindske Prime ponuđena za 220 miliona dinara

Imovina kikindske Prime ponuđena za 220 miliona dinara

02.07.2019. 11:40 11:41
Milan Novaković novi ombudsman u Kikindi

Milan Novaković novi ombudsman u Kikindi

02.07.2019. 12:40 12:40