Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nevreme na Halkidikiju, poginulo šestoro, povređeno i šest Srba (foto, video)

11.07.2019. 07:58 13:18
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

SOLUN: Najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, popularnom među turistima.

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.



Češki par je nastradao kada su jak vetar i kiša prevrnuli njihovu prikolicu.

Dvoje rumunskih državljana je poginulo kada se srušio krov restorana u Nea Plaji. 


Konzul: Srpska državljanka povređena u nevremenu

SOLUN: Konzulat Srbije u Solunu obavešten je da je jedna srpska državljanka povređena u nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, a za sada nema podataka da li ima žrtava među srpskim turistima.



Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je za Tanjug da je konzulat informaciju o povređenoj srpskoj državljanki dobio iz bolnice u Solunu.



"Mislimo da je u pitanju turistkinja koja je letovala u Stavrosu, pokušaćemo da saznamo odakle je primljena u bolnicu i preko koje agencije je letovala", kazala je Glišićeva.

Ona je rekla da konzulat nema informacija o šestoro lakše povređenih srpskih tursita koji su prema tvrdnji medija smešteni u bolnici u Nea Mudanji.



"Znamo da je tamo bio najveći udar nevremena, na potezu Nea Mudanja-Nea Kalikratija-Nea Plogita-Nea Plaja. I Kasandra, takozvani ''prvi prst'' na Halkidikiju je pogođen, odnosno mesto Nea Potidea, pogođen je i ''drugi prst'' Sitonija - Neos Marmaras i Nikiti, gde je nevreme bilo manjeg intenziteta, ali je ipak bio zatvoren put koji je u međuvremenu ponovo otvoren za saobraćaj", navela je Glišićeva.



Kazala je da niko od srpskih turista nije za sada kontaktirao konzulat.

"To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu", rekla je Glišićeva.



Ona je navela da je nevreme manjih razmera pogodilo i Solun, gde su u prekidu bile internet veze, ali da je sada u tom gradu sunčano.



Konzul Srbije rekla je takođe da se za večeras najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke.



"Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

Tv Prva: Šest srpskih turista povređeno

Šest srpskih turista povređeno je u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, javila je jutros TV Prva, pozivajući se na informacija iz bolnice u Nea Mudanji.



Srpski turisti su lakše povređeni i primljeni su u bolnicu u Nea Mudanji.



U tu bolnicu primljeno je još 80 turista drugih nacionalnosti.

Na Halkidikiju posle nevremena nema vode, struje

U mestima na grčkom poluostrvu Halkidiki koje je noćas pogodilo snažno nevreme nema vode i struje, izjavio je danas predsednik Jute Aleksandar Seničić.



On je za Tanjug rekao da se do kraja dana očekuje normalizacija situacije.

"Najgore je bilo u Porto Karasu, gde su hoteli, i u dva okolna sela", naglasio je Seničić i dodao da je u stalnom kontaktu sa turističkim agencijama preko kojih letuje najveći broj srpskih turista na Halkidikiju.


Nastradala su i dvojica Rusa, muškarac i dečak kada je drvo palo nedaleko od njihovog hotela u Potidei, navele su grčke vlasti.


Srpski turisti nisu kontaktirali konzulat, nevreme i u Solunu

SOLUN: Niko od srpskih turista nije za sada kontaktirao konzulat Srbije u Solunu, nakon nevremena koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, saznaje Tanjug.



Telefonske i internet veze su u prekidu na tom poluostrvu, popularnom među turistima iz Srbije.



Nevreme manjih razmera pogodilo je i Solun, gde su u prekidu internet veze.


Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a novoimenovani ministar za civilnu zaštitu trebalo bi u toku dana da poseti ovo poluostrvo.


Jak vetar čupao je drveće, nosio krovove, prenosi Rojters. 



"Ovo je prvi put u mojoj 25-godišnjoj karijeri da sam doživeo tako nešto", rekao je za grčku televiziju Atansios Kalcas, direktor zdravstvenog centra Nea Mudanja gde su smešteni mnogi povređeni.


Zbrinuti pacijenti imaju između osam meseci do 70 godina. Neki su zadobili povredu glave od pada drveća ili drugih predmeta.

Ovakvo nevreme nije uobičajeno u Grčkoj gde su leta tipično topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi "ekstremno neobični za ovo doba godina.  

Nevreme na Halkidikiju nije nanelo štetu Svetoj Gori

SOLUN: Snažno nevreme koje je sinoć pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki nije napravilo veću štetu na Atosu, niti je nanelo probleme monaškoj zajednici na Svetoj Gori.



Arhteološki lokaliteti i spomenici kulture nisu oštećeni, saopštilo je ministarstvo kulture Grčke danas, prenosi ANA.



Prema prvim procenama, starogrčko nalazište Olintos nije oštećeno, a u okolini je oboreno nekoliko stabala.



Nikakvi problemi nisu zabeleženi u monaškoj zajednici na Svetoj gori gde se nalazi 20 pravoslavnih manastira.

Sinoć bilo upozorenje na opasne vremenske prilike

SOLUN: Portparol grčke vlade Stelios Petras izjavio je danas da je Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke izdao je sinoć na četiri jezika upozorenje na opasne vremenske prilike.



On je to rekao na brifingu povodom snažnog nevremena koje je pogodilo Halkidiki u kom je poginulo šest osoba, a više od 100 povređeno.



Premijer Kirijakos Micotakis odmah je obavešten o katastrofi na poluostrvu Halkidikiju i naložio je da grupa relevantnih ministara lično ode u tu oblast, rekao je Petras.



Prema njegovim rečima, Micotakisa je o žrtvama direktno izvestio ministar zdravlja, prenosi ANA.



On je rekao da će tri najugroženije opštine na Halkidikiju dobiti pomoć za popravku infrastrukture.



Naveo je da evropski broj za hitne pozive 112 trenutno ne radi i da će se održati sastanak sa mobilnim operaterima kako bi se testirale veze. Rekao je i da su strane ambasade obaveštene o žrtvama koje su njihovi državljani. 



Na pitanje da li premijer Micotakis planira da poseti ugroženu oblast, portparol vlade je rekao da nije pravo vreme za to, ali da će, ako bude neophodno u narednih par dana to učiniti.

Autor:
Pošaljite komentar
Zemljotres na Halkidikiju, osetio se u Solunu

Zemljotres na Halkidikiju, osetio se u Solunu

15.10.2018. 13:01 13:02
Požar na Eviji, nema opasnosti po naseljena područja

Požar na Eviji, nema opasnosti po naseljena područja

27.08.2018. 19:36 19:37