Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Malta odredište sitnih srpskih kriminalaca

05.07.2019. 08:33 08:42
Piše:
Izvor: Profimedia

Policija Malte još traga za trojicom Srba koji se u toj ostrvskoj državi dovode se u vezu s drogom pronađenom u jednom stanu.

Potraga je započeta nakon što je tamošnja policija u jednom stanu u selu na Malti pronašla 80 grama kokaina i 200 grama marihuane, spakovane i spremne za prodaju. Tamošnji istražitelji veruju da su trojica Srba S.  D,, M. M. i I. B. povezani sa trgovinom narkotika.

Takođe, još nije poznat epilog potere za Srbinom nakon napada nožem koji se dogodio u Bugibi. Njegova žrtva bio je 58-godišnji muškarac iz Makedonije, koji se bori za život u bolnici.

Pre njih, dvojica Srba su, takođe, uhapšeni na Malti zbog posedovanja 65 kilograma marihuane. Oni su se pridružili državljanima  naše zemlje koji u malteškim medijima pune stupce crne hronike.  Da li zbog poznanstva i mnogobrojne srpske zajednice, ili pak zbog jednostavnog puta do boravišne vize, ova mala ostrvska država postaje raj za Srbe koji se bave raznim poslovima, pa i onim usko vezanim za kriminal.

Ekspanzija Srba na Maltu počela je još prošlog veka, kada se na ostrvu dogodio bum u građevinarstvu. Međutim, s godinama su na ostrvo počeli da odlaze i srpski kriminalci, zbog lakog ulaska u zemlju i slabe kontrole, lakog dobijanja boravišne vize, široko rasprostranjenog engleskog jezika koji predstavlja drugi službeni pored malteškog i onog najbitnijeg - veza.

Tako su Srbi, osim u građevinarstvu, dominantni u poslovima u ugostiteljstvu, a posebno je ustoličena grupa koja se bavi obezbeđivanjem raznih objekata i klubova. Čak su i pristalice srpskih klubova oformili svoje navijačke grupe tamo, kao što su to recimo "Grobari Malta", navijači Partizana.

Jedan od Srba koji se "proslavio" na Malti svakako je Milan Čmelik (35), koji je osuđen jer je 6. jula prošle godine ubio biznismena s Malte Huga Hetkutija. Motiv svirepog ubistva bio je to što je Čmelik prethodno otpušten s posla, jer je, kako su preneli tamošnji mediji, više puta koristio srpski jezik, što je njegovim nadređenima zasmetalo.

Brutalnom ubistvu prethodilo je praćenje Hetkutija, a biznismenov radnik je ispričao da je Čmelik (čije je pravo prezime Mitić) neko vreme sedeo u lokalu vrebajući svoju žrtvu. Kada je uvideo da je Hetkuti najmanje zaštićen, prišao mu je, zagrlio ga i zario mu nož u stomak.

Nakon toga, Srbin se dao u beg, međutim policija ga je uhvatila nekoliko ulica dalje i privela. Ni njegovo privođenje nije prošlo mirno, jer je prilikom toga povredio jednog policajca, zbog čega su morali da ga omame elektro-šokerom.

U međuvremenu, Huga Hetkutija privatnim vozilom odvoze u bolnicu gde nedugo zatim i podlegao povredama.

Pre oko dva meseca, s Malte je stigla vest da će jedan Srbin biti proteran iz te države jer je iz prodavnice ukrao prehrambene proizvode u vrednosti od 267 evra. Ono što je posebno šokiralo tamošnje policijske i pravosudne organe jeste činjenica da se Srbin pravdao govoreći da nije imao drugi način da prehrani trudnu devojku.

Nasuprot tome, jedan Srbin je doslovce napravio haos i to samo kako bi ga deportovali u Srbiju. M. P. (20), Srbin koji na Malti živi kao beskućnik, razlupao je izlog jedne prodavnice, misleći da će mu to obezbediti direktan let ka svojoj domovini. Ipak, epilog je malo drugačiji od onoga što je očekivao.


Nije pogodna za velike narko-poslove

- Malta nije pogodna za velike poslove s drogom jer se ulaz u Sredozemno more kontroliše mnogo više nego trgovina koja ide za Holandiju i slično. Zato tamo retko borave narkošefovi, a celo to područje postalo je privlačno za sitnije prestupnike koji se često i ne nastane tamo. Neke destinacije s vremenom gube popularnost, recimo Kipar koji je zaposela ruska mafija, a onda se preselila na druga odredišta. Malta će verovatno doživeti istu sudbinu - ocenjuje beogradski kriminolog Dobrivoje Radovanović.


On je rekao da nema prijatelje koji bi mogli da mu pozajme novac za putovanje, kao i to da je na ulici završio tako što ga je jedan bivši prijatelj prevario. Potom je, umesto karte u jednom pravcu, dobio godinu dana zatvora i u narednih šest meseci će morati da plati štetu od 472 evra koju je napravio. Međutim, "Malta tudej", pozivajući se na izvore iz istrage, kaže da bi ovaj mladić mogao biti poslat u Srbiju u najkraćem roku.

Na Malti su čak neke navijačke grupe iz Srbije osnovale svoje ogranke, a jedan je pripadnik “Grobara Malta” pronađen mrtav u moru. Tamošnja brojna srpska zajednica ograđuje se od njih tvrdeći da na Maltu dolaze osobe koje beže od srpskog pravosuđa i izdržavanja zatvorskih kazni.

Zasad se poslovi problematičnih Srba na Malti ipak završavaju na sitnom kriminalu, trgovini manjih količina droge i međusobnim sukobima. Razlog tomu su prilično rigorozne policijske kontrole.

M. Bozokin

Foto: Profimedia

Autor:
Pošaljite komentar
Malta: Zaplenjeno 144 kilograma kokaina

Malta: Zaplenjeno 144 kilograma kokaina

22.04.2019. 15:51 16:08