Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Osmaci prebrodili srpski, najkomplikovaniji odlomak iz Dnevnika Ane Frank

17.06.2019. 15:14 15:49
Piše:
Izvor: S. Šušnjević/Polaganje male mature

Završnim ispitom iz srpskog jezika i književnosti danas je počelo polaganje male mature, po tvrdnjama mnogih prvog ispita zrelosti.

Pred izazovom koji zahteva i odgovornost i koncentraciju našla su se i 134 osmaka Osnovne škole „Kosta Trifković”.

Prema rečima direktora Milana Spasojevića, u fiskulturnoj sali dežurao je po jedan nastavnik na 12 učenika, kao i supervizor.

– Niko nije izašao pre 45 minuta, a većina je radila test oko sat i po, poštujući naš savet da ne žure – kazao je Spasojević. – Ove godine nismo imali decu s posebnim zahtevima niti onu koja polažu po IOP-u. Priprema učenika za malu maturu počela je već oko novembra, a intenzivirala se poslednjih mesec dana, te je održan znatno veći broj časova od propisanih pet dvočasa, obaveznih za sve osnovne škole.

Kako tvrdi, na probnom testu pokazali su nivo znanja koji odgovara proseku ove obrazovne ustanove, poznate po dobrim đacima s neretko osvojenim maksimalnim brojem poena.

- Gledamo da kao škola ne fabrikujemo vukovce, već da prestižnu diplomu dobiju oni koji to zaista zaslužuju – rekao je on.


Maksimalan broj bodova 40

Osmaci danas rešavaju zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Testove u Srbiji polaže ukupno 69.595 osmaka, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 76.000.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.


Među njima svakako je Relja Kugli, proglašen za đaka generacije, koji je uz osmeh rekao kako za njega nije nova reč „spokojno” iz devetog zadatka sa današnjeg testa, kao ni značenje pojmova „diskretan” i „kompromitovati”, koji su zadali glavobolju mnogim osmacima, dok su odgovori neprijatno iznenadili roditelje i nastavnike.

– Test je po mom mišljenju bio nešto teži nego prethodnih godina – priznao je verovatno budući Jovin gimnazijalac, koji je išao na privatne časove, ali se i sam pripremao. – Najkomplikovaniji mi se učinio drugi zadatak, u kojem je trebalo pročitati poduži odlomak iz „Dnevnika Ane Frank”, pa ne čude međusobne nesuglasice oko odgovora. Test sam rešio za deset minuta, a još petnaestak prošlo je dok sam proverio odgovore. Organizacija je bila na visokom nivou. Dežurni nastavnici su odlično odradili svoj posao, pa nismo mogli da se dogovaramo niti da prepisujemo.

U grupi onih koji su prvi izašli bili su učenici kojima rezultat na maloj maturi ne znači mnogo jer su odlučili da obrazovanje nastave u privatnim gimnazijama i školama za talente. Budući đak Srednje muzičke škole „Isidor Bajić” Nikola Šumaruna ocenjuje da je test sličnog ranga kao i prethodnih godina.

– Nisam bio nervozan ni ja, a ni moji roditelji, jer sam se više fokusirao na muzičku školu. Nisu me mnogo forsirali pošto su znali šta želim. Opet, uz dovoljno vremena za ponavljanje gradiva i vežbanje, mogao sam ga uraditi sasvim solidno, možda i bolje nego probni test – dodao je Nikola.

Za razliku od njega, napetost nije popuštala Sunčicu Tomić sve dok nije videla zadatke.

– Sve je bilo kao u zbirci, što znači da se najviše tražilo logičko razmišljanje, pa sam i ja, koja nisam preterano dobar đak, mogla sve da uradim, i pre nego što je smelo da se izađe. Jednostavno sam primenila ono što sam čula na času – objasnila je Sunčica, koja se opredelila za Školu za dizajn „Bogdan Šuput”.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar
Ovo su rešenja današnjeg testa iz srpskog i jezika manjina

Ovo su rešenja današnjeg testa iz srpskog i jezika manjina

17.06.2019. 12:31 13:19