Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Male tajne za pripremu savršene šoljice kafe

11.06.2019. 17:06 17:12
Piše:
Foto: pixabay.com

Nasuprot životu u nekim drugim sredinama, gde se kafa služi u malim šoljama i ispija u jednom gutljaju, naša odbija da bude svedena na običnu jutarnju ili popodnevnu naviku.

Pripremamo sveže mlevenu kafu, pri čemu je da mešavina bude kvalitetna – ali je važno i kakvi smo mi majstori! Šalimo se da možemo da živimo samo sa onima koji znaju da skuvaju dobru kafu, a kada sumnjamo u to, pre kažemo „ma neka, skuvaću ja sama“, nego da pravimo kompromise.

Trikovi za pripremu savršene šoljice ne postoje, jer je ovo umetnost poput svake druge, koja se ne služi varkama. Ipak, postoje male tajne majstora za koje možda niste znali, a koje vam uživanje u omiljenom napitku mogu učiniti još lepšim.

Pena u šoljici domaće sveže mlevene kafe često je znak raspoznavanja između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji preferiraju kada je nema. Osim što izgled čini primamljivim, gusta i obilna pena čuva toplotu kafe, čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u ustima.

Kada kuvate kafu, upotrebite običnu vodu iz česme, u neizostavnoj džezvi – po mogućnosti emajliranoj. Koristite manje džezve u koje staje dovoljno vode za jednu šolju, jer, kada delite kafu na više šoljica, pena često „pobegne“ samo u jednu. Ako je služite posle obroka – obavezno poslužite i čašu vode, kako bi se pre prvog gutljaja isprali svi ukusi namirnica koje ste prethodno pojeli.

Pre nego što dodate kafu, voda ne sme dugo da vri jer se tako pretvara u meku vodu, što će pokvariti ukus skuvane kafe. Čim kafa počne da se podiže u džezvi, sklanja se i sipa u posudu iz koje će se piti, jer je potrebno vreme da se ona „smiri“ – to jest, da se odvije proces ekstrakcije arome u šoljici.

Ukus i aromu ćete najbolje osetiti ukoliko sačekate da se napitak malo ohladi i ispijete kada je otprilike temperature tela.

Na kraju, pre nego što okusite kafu, zatvorite oči i duboko udahnite miris. Ako vam nakon što je probate prva misao bude „to je kafa“ uspeli ste da probudite sva vaša čula punim ukusom sveže mlevene kafe. Nakon toga će  prvi gutljaj sigurno biti – savršen, baš kao i nezamenljivi trenuci dana koje izdvojimo za uživanje u omiljenom napitku, sami ili u društvu najdražih.

Piše:
Pošaljite komentar
Topla kafa zdravija od hladne?

Topla kafa zdravija od hladne?

20.02.2019. 11:35 11:42
Na koje sve načine kafa pomaže zdravlju

Na koje sve načine kafa pomaže zdravlju

29.11.2018. 10:59 11:03