Naše šnicle neće poskupeti zbog svinjske kuge u Kini
Epidemija afričke svinjske kuge desetkovala je svinjski fond u Kini i napravila nestašice svinjetine na kineskom tržištu pa su Kinezi, kao najveći svetski proizvođača svinjskog mesa, sada primorani na uvoz.
Zbog pomora svinja izvoz svinjskog mesa iz EU u Kinu skočio je 25,9 procenata u prva tri meseca 2019. godine u odnosu na isti period lane.
Istovremeno, prosečna cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasla je 21,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je nagli skok zabeležen od početka marta.
Domaći prerađivači kažu da zbivanja na inotržištu ne treba da brinu našu klaničnu industriju ni potrošače.
Kažu da svinja imamamo dovoljno, a s druge strane, skreću pažnju na to da nama odranije nije ni dozvoljen izvoz svinjetine jer se tu i tamo u nekim delovima zemlje još uvek javlja zarazna bolest životinja svinjska kuga.
– Srpske potrošače, bar za sada, ne pogađa poskupljenje svinjetine na inotržištu, ni povećan izvoz mesa iz EU ka kineskim potrošačima – kazao je Zoran Matijević iz Industrije mesa „Matijević”. – Svinjsko meso koje je uoči 1. maja i Uskrsa bilo poskupelo, sada se u mesarama ponovo prodaje po cenama od pre praznika. Kilogram domaćeg svinjskog buta košta 429 dinara, a onog iz uvoza oko 450. Za sada imamo svinja pa domaći potrošači ne treba da brinu da će svinjetinu i prerađevine plaćati skuplje.
Doduše, da bi se podmirile potrebe našeg stanovništva, potrebno je četiri miliona svinja, dok naši stočari othrane oko tri miliona pa se taj manjak nadoknađuje uvozom svinjetine.
Koliko će uvezena svinjetina, već sada skuplja, uticati na to da i domaći prerađivači podignu cenu, oni kažu da će to zavisiti od ponude i tražnje.
– Mi sada imamo i previše svinja, a u narednom periodu videćemo u kojoj meri će značajan uvoz svinjetine ka kineskim kupcima, imati uticaja na srpsko tržište – kaže Matijević.
Afrička svinjska kuga u Fransukoj stvorila je pometnju među prerađivačima svinjetine. Tamošnji mesni prerađivači upozoravaju na moguća bankrotstva u tom sektoru. Cene živih svinja u Francuskoj su od početka marta porasle 24 odsto, a nekih sastojaka koji se koriste u proizvodnji delikatesa kao što su kobasice, kuvana šunka i pršuta, skočile su čak 30 procenata, stvarajući problem proizvođačima da taj porast cena prenesu na klijente, kažu iz asocijacije mesne industrije FICT.
Z. Delić