Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ponovljeno suđenje za ubistvo Škrbića: Pucnji stigli pre večere

10.05.2019. 11:40 11:43
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: U novosadskom Višem sudu juče je nastavljen ponovljeni postupak, počet krajem prošle godine, protiv Miloša Buhe (48), koji je ranije osuđen u odsustvu na 17 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Vojislava Škrbića 2014. godine u restoranu „Gondola” u centru Novog Sada.

Priveden je juče pred veliko veće, kojem predsedava sudija Slobodanka Gutović, a suđenje je i ovog puta prošlo uz jake mere obezbeđenja i specijalce s dugim cevima u fantomkama. Izjave je dalo više svedoka, ali je iskaz jednog od njih bio prilično interesantan.

M. Z., koji je kao gost bio u lokalu u trenutku događaja blizu pucnjave, na jučerašnjem pretresu izjavio je da je video da je prvookrivljeni Dušan Buha ispalio dva hica, te da ga je to šokiralo.   

Došao sam s tadašnjom devojkom na večeru, bio sam za stolom blizu njih, izjavio je juče M. Z.

Kelneri nam još nisu doneli jelo, dodao je, a začula se pucnjava. Video sam da je Želja (prvookrivljeni Dušan Buha) ispalio dva hica, ali ne i gde su meci završili. Pokojni Škrbić je krenuo prema šanku, ka mestu gde sam stajao, i tamo, nakon nekog vremena, pao. Pri tome nisam video njegove rane, a mislim da je okrivljeni Miloš Buha izašao pre nego što se Škrbić stropoštao na pod, kazao je Buha.

Taj svedok je dodao da je većina gostiju u trenutku pucnjave zalegla, kao i njegova tadašnja devojka, ali i osoba s kojom je Škrbić bio za stolom, a neki su, kako je kazao, „iskakali”.

Na pitanje zastupnice optužnog akta Ksenije Dejanović tom svedoku zašto do sad u postupku nije spomenuo u iskazu da se šokirao i iznenadio u pomenutoj prilici, i to opisao kao na ovom ročištu (na primer, da je Miloš Buha izašao iz lokala pre nego što se Škrbić srušio kod šanka), on je kazao da ga o tome niko nije pitao, a da je onomad odgovarao na pitanja o prvooptuženom Dušanu Buhi.

Sećao sam se i tada, a i sada, znam šta sam video, naveo je juče taj svedok.

Podsetimo, okrivljeni Miloš Buha rekao je na prethodnom ročištu da je kobnog dana mnogo pio jer je slavio saznanje da mu je supruga trudna. Prva njegova žena je, kako je kazao, posle duge i teške bolesti preminula, a  iza nje su ostale dve maloletne kćerke koje su bile jako vezane za njega.   

Zaklinjem se da nisam štitio Duška svojim telom. Nisam znao da će pucati, a da sam znao da je Duško bio u sukobu s Vojom, ne bi se to ni dogodilo. Bio sam previše pijan taj dan, nalivao sam se s više ljudi na nekoliko mesta, od jutra – izjavio je tom prilikom pri iznošenju odbrane okrivljeni, kazao je.

Zvao me je, dodao je svedok, u jednom trenutku zbog posla (prvookrivljeni) Duško, koji ima isto prezime kao i ja, a kog sam upoznao u zatvoru pre desetak godina.

On je radio u kladionicama čiji sam suvlasnik. Zvao sam ga na zdravicu. Došao je i popili smo. Kad smo stigli kod „Gondole”, u čijoj  blizini on stanuje, instistirao sam da popijemo još malo, on me je odgovarao, ali je na kraju pristao. Prišao sam unutra da se javim Vojislavu, kog poznajem više od 25 godina, i ođednom začuo pucanj, jedan pa drugi. Bio sam u šoku i izvan sebe kad sam video da Duško ima pištolj u ruci. Uzviknuo sam „Ne!”, ali tada nisam video da je neko povređen, samo sam istrčao napolje, kao i svi u lokalu tada. Posle sam, šokiran, vozao svoj automobil po gradu i ušao u jedan lokal gde je bilo mojih poznanika. U takvom stanju sam čuo da je neko izgovorio da su braća Buha ubila Voju Škrbića. Pozvao sam drugara advokata i on mi je nagovestio da sam u problemu i da ću verovatno u pritvor. Uplašio sam da neću gledati moje ćerke, koje imaju samo mene, i nisam se predao policiji. 

Vojislav Škrbić je ubijen 22. maja 2014. godine oko 21 sat u restoranu „Gondola” kod Dunavskog parka. Dušan Buha je okrivljen da je ubio Škrbića hicima iz pištolja, a Miloš mu je, navodno, pomogao tako što je prvi u lokalu prišao Škrbiću i počeo s njim da razgovara, nakon čega ga je Dušan upucao.

Dušan Buha se predao posle 20 dana i priznao ubistvo Škrbića, dok je Miloš pobegao i skrivao se sve do novembra prošle godine. Miloš i Dušan nisu u srodstvu, već samo prezimenjaci.

Viši sud u Novom Sadu je 4. aprila prošle godine drugostepenom presudom ponovio presudu izrečenu sredinom februara prethodne godine za teško ubistvo Vojislava Škrbića iz Kaća kojom je Dušan Buha iz Bačkog Dobrog Polja osuđen na objedinjenu kaznu za teško ubistvo i nošenje oružja na 18 godina zatvora, dok je drugooptuženi Miloš Buha, iz Stepanovićeva, kome se sudilo u odsustvu, kao saizvršilac tada bio osuđen na 17 godina robije.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar.   

M. Vujačić

M. Ćirić

Autor:
Pošaljite komentar
Okrivljeni za saučesništvo u Škrbićevom ubistvu negira krivicu

Okrivljeni za saučesništvo u Škrbićevom ubistvu negira krivicu

04.12.2018. 08:23 08:47
Novo suđenje Milošu Buhi za ubistvo Vojislava Škrbića

Novo suđenje Milošu Buhi za ubistvo Vojislava Škrbića

05.09.2018. 21:28 07:58
Uhapšen Miloš Buha, saučesnik u ubistvu Škrbića

Uhapšen Miloš Buha, saučesnik u ubistvu Škrbića

09.11.2017. 11:59 12:38