Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Varadinski i Most slobode čekaju majstore

09.05.2019. 10:20 10:25
Piše:
Izvor: 2008. godine urađen projekat sanacije „Varadinske duge” Foto: R. Hadžić 

Rupe na pešačkim stazama na Mostu slobode već odavno popunio je korov, a udubljenja u asfaltu neretko su prekrivena i plastičnom i papirnom ambalažom.

Ništa bolja situacija nije ni na Varadinskom mostu, gde je već izvesno vreme postavljen znak upozorenja za oštećenje na kolovozu.

Gradska uprava za građevinsko zemljište nedavno je donela odluku da ugovor za sanaciju oštećenja metalne diletacije na kolovou Varadinskog mosta dodeli GP “Mostogradnja” AD Beograd. To preduzeće će imati 90 kalendarskih dana da ispuni sve obaveze iz ugovora, vrednog gotovo 2,63 miliona dinara.

Raspisana je i javna nabavka za izbor firme koja će proceniti stanje mostova na teritoriji Grada Novog Sada i predložiti odgovarajuće mere. Krajem aprila istekao je rok za podnošenje ponuda, a najkasnije krajem maja biće doneta odluka o dodeli ugovora ili obustavi postupka. Preduzeće koje dobije posao imaće najviše 100 kalendarskih dana da proceni situaciju na Varadisnkom i Mostu slobode, kao i da predloži neophodne popravke.


Geodetsko snimanje stubova

Gradska uprava za građevinsko zemljište raspisala je i javnu nabavku za geodetsko snimanje stubova i stabilizaciju dopunske geodetske mreže za Most slobode. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, taj most predstavlja složenu građevinsku konstrukciju i izložen je negativnim uticajima, koji mogu ugroziti njegovu stabilnost i dovesti do odstupanja u odnosu na projektovano stanje. Dodatnu opasnost predstavlja i klizište na desnoj obali Dunava u neposrednoj blizini stubova.

Zbog značaja mosta, 2017. godine uvedena je praksa da se geodetska merenja obavljaju dva puta godišnje u najekstremnijim uslovima, leti i zimi. Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, zbog ograničenja prilikom posmatranja geometrije i stabilnosti mosta, da bi se povećala tačnost dobijenih merenja, neophodno je razraditi dodatnu geodetsku mrežu.


 

Most slobode otvoren je za saobraćaj 1981. godine, a za vreme bombardovanja 1999. je oštećen i nakon toga od 2003. do 2005. godine rekonstruisan. U tenderskoj dokumentaciji Uprava podseća na to da je reč o izuzetno velikom i tehnički složenom građevinskom objektu, te da i najmanje zahtevni radovi, odnosno popravke, mogu iziskivati značajne svote novca. Imajući u vidu obim poslova, firma kojoj bude poverena procena će morati da napravi plan za faznu realizaciju popravke. Kakao je u konkursnoj dokumentaciji navedeno prva faza radova trebalo bi da obuhvati najhitnije popravke, koje ne bi smele da koštaju više do 20 miliona dinara, s PDV-om.

Varadinski most izgrađen je 2000. godine, a zbog manjka novca nisu svi radovi završeni, pa za taj objekat nikad nije dobijena upotrebna dozvola. Kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, nikada nije urađena antikorozivna zaštita unutrašnjih delova sandučastih nosača, kao ni popravka oštećenih spoljnih površina rečnih stubova. Osim toga, Uprava podseća na to da je 2008. godine urađen projekat sanacije „Varadinske duge”.

Saobraćajni institut CIP iz Beograda tada je procenio da je potrebna sanacija sistema za odvođenje površinskih voda, sprečavanje pojave vode u sanduku glavne konstrukcije mosta, sanacija srednjih stubova s ležištima, nedostataka na glavnoj konstrukciji, rasvete u sanduku mosta, prilaznih rampi, antikorozivna zaštita, kao i da se obavi uvid u stanje infrastrukturnih objekata koji su ugrađeni u most.

Iste godine urađena je i dopuna projekta neophodnih radova, odnosno konstatovano je da bi s rečnih stubova 3 i 4 trebalo ukloniti skele i sanirati betonske površine rečnih i obalskih stubova, potpornih zidova i ograda na levoj obali Dunava, kao i zidova stepeništa na desnoj obali.

Imajući u vidu da tender za procenu oštećenja mostova još nije završen nije poznato kada bi obnova mogla početi, niti koliko bi mogla koštati.

J. Vukašinović

 







 

Autor:
Pošaljite komentar
Pre dvadeset godina srušen Varadinski most, stradao Oleg Nasov

Pre dvadeset godina srušen Varadinski most, stradao Oleg Nasov

01.04.2019. 08:49 09:21
I danas zatvoren Most slobode, izmene u trasi autobusa GSP

I danas zatvoren Most slobode, izmene u trasi autobusa GSP

03.06.2018. 10:32 10:34