Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Centar za omladinski rad” – deo platforme za kreiranje dugoročnih promena

17.04.2019. 10:15 10:28
Piše:
Izvor: centar za omladinski rad

– Ova godina će proći, kao i 2020, a titula Omladinske prestonice Evrope će postati neka vrsta uspomene ili ono čega ćemo se rado sećati, ali nešto ipak mora da ostane iza nje, i upravo zbog toga Centar za omladinski rad CZOR i postoji, zapravo, zbog stvari koje će dugoročno da ostanu – priča za „Dnevnik” Igor Stojilović, član CZOR-a, organizacije koja je, uz još njih pet, bila temelj za osnivanje Saveza udruženja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad „Opens 2019” i donela našem gradu tu važnu titulu.

– Za nas nije ta titula bila motiv da se uključimo u osnivanje OPENS-a, već smo želeli da kreiramo mehanizme koji će da pomognu. Nešto što će da stoji iza nje same. Mi smo insistirali na omladinskom centru, koji se sada gradi u Kineskoj četvrti. Novi Sad ne može biti prestonica mladih, ako nema omladinski centar. Tražili smo da, osim nas, i neki drugi ljudi i organizacije preuzmu odgovornost. Izuzetno nam je drago što smo deo platforme za kreiranje nekih dugoročnih promena.

CZOR je nastao 2001. godine, kada je bio deo velike mreže „PRONi Balkan institut”, inicijative iz Švedske koja je došla na ove prostore u želji da potencijalno reši konfliktne situacije koje su tada bile aktuelne na našim prostorima. Ideja je bila da se poveća nivo ljudskih prava i akcionog učešća mladih. Glavna okosnica CZOR-a od početka je bio planski i kontinuirani rad s mladima, odnosno da se, koristeći određene metode, razvijaju njihovi stavovi, veštine, znanja i vrednosti. Od 2007. ta organizacija u Novom Sadu je registrovana upravo kao Centar za omladinski rad. Definisali su tri stuba, na kojima ta nevladina organizacija i danas stoji. To su direktan rad s mladima, zatim edukacija, te iniciranje gotovo svih važnih procesa koji su od značaja za kreiranje održivog sistema za mlade. Deo su različitih mreža na nacionalnom i internacionalnom nivou. Jedan od projekata koji je CZOR realizovao je Mobilni omladinski klub, koji je nastao 2016. godine. Opremili su brendirani kombi različitim materijalima, rekvizitima i, zajedno s volonterima i omladinskim radnicima, krenuli u različite delove Vojvodine i kreirali sadržaje tamo gde je to bilo neophodno.

– Kreirajući sigurna mesta za mlade pokušavali smo tada da odgovorimo na migrantsku krizu, a sada to radimo u Novom Sadu, u udaljenim zajednicama kao što su Veternik, Klisa, Adice, Futog... Upravo po uzoru na to, OPENS je pokrenuo OPENS kamper da bi informisao mlade o njihovim aktivnostima – kazao je Stojilović. – Mora da se radi na decentralizaciji aktivnosti. Informisanje mladih je samo jedna komponenta. Mobilnim omladinskim klubom pokušavamo da rešimo problem nedostatka i prostora i sadržaja za mlade u udaljenim sredinama.

Švedski model

Kroz programe neformalnog obrazovanja CZOR realizuje studijski program kojim omogućava sticanje znanja u oblasti omladinskog rada. Drugom rečima, po švedskom modelu edukuje sve koji žele da rade s mladima, budući da omladinski rad nije zanimacija nego zanimanje. Uskoro će biti raspisan poziv za novu generaciju polaznika tog univerzitetskog kursa, koji je namenjen uzrastu od 18 do 45 godina. Kako saznajemo, znanje stečeno na njihovom kursu je primenjivo u bilo kojoj profesiji u kojoj se radi s mladima.

Traže volontere

U CZOR-u trenutno trže volontere za četiri tima – medija tim, koordinatore Kluba mladih, Mobilni omladinski klub i ambasadore zdravih stilova života. Konkurs je otvoren do 20. aprila, a forma i adresa za prijavu mogu se pronaći na njihovom veb-sajtu: www.czor.org. Zaposlenih je trenutno sedmoro, a volontera više od 50. Kroz njihove programe prošao je mnogo veći broj mladih aktivista. Priliku za volontiranje i učešće u njihovom programu mladi će dobiti već 14. maja, kada će u Kulturnoj stanici „Eđšeg” organizovati Festival neafirmisanih umetnika i umetnica.

        V. Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
Centar za omladinski rad organizuje trening ’Fun Park – Moji izazovi’

Centar za omladinski rad organizuje trening ’Fun Park – Moji izazovi’

11.09.2018. 23:01 23:07