Meso najbliže našem standardu: Celo pile za 200 dinara
NOVI SAD: Od svih vrsta mesa trenutno je najjeftinija piletina, a sudeći po poskupljenjima, a i najavama, tako će ostatiti i narednih meseci.
Po podacima Eurostata, lane je u Evropskoj uniji proizvedeno 15,2 miliona tona piletine. U Srbiji je proizvedeno 85.000 tona, što je 0,56 odsto u odnosu na proizvodnju u EU.
Eurostat podseća na to da je proizvodnja piletine u Srbiji stagnirala do 2016. godine, kada je proizođeno oko 55.000 tona godišnje. Od te godine do sada proizvodnja pilećeg mesa je povećana 30.000 tona.
Pošto Srbija ima 1,36 odsto od ukupnog broja stanovnika EU, Eurostat je izračunao da imamo 58,9 odsto nižu proizvodnju pilećeg mesa od prosečne u EU. Po glavi stanovnika najveću proizvodnju pilećeg mesa imaju Poljska – 67 kilograma i Mađarska – 53,7, dok je najniža proizvodnja na Malti – samo osam kilograma po stanovniku. Srbija je na toj Eurostatovoj listi pri dnu i ispod nje su samo Švajcarska, Malta, Crna Gora, Albanija i Luksemburg, koji nema proizvodnju.
Konkretno, u Srbiji je lane proizvedeno 85.000 tona pilećeg mesa, a ona ima 7.001.444 stanovnika, pa tako računica pokazuje da je po stanovniku proizvedeno 12,2 kilograma.
Slovenija je prošle godine prizvela 69.000 tona pilećeg mesa, ali ona ima više od tri puta manje stanovništva, pa iz statističkih podataka proizlazi da je lane prizvela 33,5 kilograma piletine po stanovniku. Na listi Eurosata je i Hrvatska, koja je lane imala proizvodnju pilećeg mesa od 66.000 tona, ali i ona ima znatno manje stanovnika od Srbije – navodi se podatak o 4.105.493 – pa proizlazi da ona ima 16,1 kilograma piletine po stanovniku. Crna Gora je lane proizvela samo 2.000 tona piletine, a računa se da ima 622.359 stanovnika, što znači da je po svakom od njih proizvedeno 3,2 kilograma.
Inače, ovih dana novosadske mesare i prodavnice prepune su ponude pilećeg mesa: od celih pilića, belog mesa, fileta belog mesa, bataka, krilaca, leđa, bubaca, yigerice... i cene su znatno niže od svinjskog i junećeg. Tako se celi pilići nude i za manje od 200 dinara kilogram, dok se pileći file može pazariti za 400 dinara kilogram, bataci i karabataci koštaju nešto više od 200 dinara kilogram, a pileća leđa su jeftinija od 100 dinara kilogram.
Ipak, građani Novog Sada – a stručnjaci tvrde da je situacija slična i u drugim gradovima – manje kupuju piletinu nego druge vrste mesa. Vlasnik Industrije mesa „Matijević” Petar Matijević rekao je za „Dnevnik” da je trenutno piletina najjeftinija i da joj je cena izuzetno niska. Da li će sve prazniji novčanici okrenuti građane da u predstojećim uskršnjim i prvomajskim praznicima na ražnju, umesto prasića i jaganjaca, okreću piliće, ostaje da se vidi.
LJ. Malešević