Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nomus od 9. do 18. aprila u Novom Sadu

02.04.2019. 14:21 17:05
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada

Novosadske muzičke svečanosti, tradicionalna svetkovina umetničke muzike, koja ispunjuje ovaj grad i tih dana mu udahnjuje posebnu atmosferu, biće održane od 9. do 18. aprila.

U bogatom desetodnevnom festivalskom životu, Nomus će ove godine ponuditi deset žanrovski različitih koncerata naših i inostranih umetnika, kao i dosad na vrhunskom umetničkom nivou. Već na samom svečanom otvaranju, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, očekuje nas izuzetan muzički događaj - raritetna opera “Sardanapal” Franca Lista, dosad izvođena tek dva puta, u Italiji i Nemačkoj.

Kod nas će je sada, treći put u svetu, i prvi kod nas, izvesti Orkestar i Ženski hor Opere Srpskog narodnog pozorišta, pod dirigentskim vođstvom Đanluke Marčana, sa solistima iz inostranstva sopranom Anuš Hovhanisijan (Jermenija), tenorom Hektorom Lopezom Mendozom (Meksiko) i basom Vazgenom Gazarijanom (Nemačka). Radi se o tri izvanredna pevača, kako je juče istakao maestro Marčano, i ukazao da je ovo delo veoma zahtevno za pevače, te da je List uspeo da spoji Vagnera i Belinija u istoj partituri, tako da u “Sardanapalu” imamo i Belinijeve melodije i grandioznost Vagnera.

Pored Orkestra i Ženskog hora SNP -a, na ovogodišnjem Nomusu učestvuju i Simfonijski orkestar i Hor Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i Vojvođanski simfonijski orkestar, i stoga je umetnička direktorka Nomusa Marija Adamov istakla da je autorski tim ovog festivala ponosan što će se na ovogodišnjem Nomusu okupiti te tri najznačajnije muzičke institucije Pokrajine.

„Moram još jednom da ponovim da je raritetni susret sa operom “Sardanapal” Franca Lista, u koncertnom tumačenju, nešto što će sigurno biti veoma važno za ovogodišnji Nomus, takođe i susret sa Simfonijskim orkestrom AUNS i njegovim dirigentom Andrejom Bursaćem, i slavnim pijanistom Kemalom Gekićem“, napomenula je Marija Adamov, dodajući i da će naš treći veliki ansambl Vojvođanski simfonijski orkestar ovog puta svirati pod dirigentskom rukom Aleksandra Markovića, i time nastaviti svoje stalno učešće na Nomusu.

S velikim zanimanjem, po rečima Marije Adamov, treba očekivati i muziciranje gudačkog orkestra “Kremerata Baltika”, koji će predvoditi legendarni violinista Gidon Kremer, i prirediti jedinstveno veče naslovljeno imenom Hajdnove kompozicije “Sedam pooslednjih Hristovih reči”, čija će se interpretacija, po posebno osmišljenoj dramaturgiji, preplitati sa stavovima 15. gudačkog kvarteta Dmitirija Šostakoviča.

„Atraktivan će biti, nadamo se, susret s virtuoznim repertoarom koji će nam doneti Litvanski kamerni orkestar i njegov koncertmajstor i solista, već pomenuti violinista svetskog glasa Sergej Krilov. Od kamernih ansambala obradovaće nas kao i uvek ponovni dolazak još jednog pijaniste koga veoma volimo i cenimo u Novom Sadu Aleksandra Mayara, koji će svirati sa britanskim violinistom Entonijem Marvudom“, navela je Marija Adamov.

“Žanrovski iskorak koji odavno uvek praktikujemo u područje neke druge muzike, ovog puta “vorld” muzike, na zadovoljstvo mnogih posetilaca, učiniće violinista Lajko Feliks i njegove kolege iz Poljske, petorica gudača iz sastava “Volosi”, koji u svom muziciranju spajaju tradicionalnu muziku sa yez improvizacijama i energijom roka. Doživljaj posebne vrste prirediće duo Ketrin Finč i Sekou Keita, britanska umetnica na harfi i njen kolega iz Senegala, umetnik kore, vrste južnoafričke harfe.”

Klavirskoj muzici biće posvećen koncert četvoro pijanista iz Izraela, ujednjenih u ansambl “Oktopus” koji će, kako je napomenula Marija Adamov, svirati na dva klavira četvororučno niz kompozicija klasične literature, prilagođenih za njihov neobični sastav.

„Na završnoj večeri Festivala učestvuje Beogradska filharmonija, i njihov veoma zanimljiv i svestrani dirigent Gabriel Felc, a na programu ovog koncerta su, pored Sibelijusa i Nilsena, i kompletna scenska muzika od 10 numera, koje je Betoven napisao po poruybini bečkog Burg teatra za Geteovu dramu “Egmont”, a koja je danas ostala da živi samo po svojoj upečatljivoj i vrlo često na koncertnim programima prisutnoj dramatičnoj uvertiri. Poverenje da kao solistkinja učestvuje u dve tačke ukazana je mladoj sopranistkinji Vesni Đurković“, istakla je Marija Adamov.

Govoreći o učešću AUNS na Nomusu, dekan Siniša Bokan je podsetio da će njihov simfonijski orkestar i hor nastupiti na koncertu sa pijanistom Kemalom Gekićem, koji je ponikao s ove akademije, i čija pripadnost njoj nikada nije prestala, kako je napomenuo, te se on veoma rado odazvao pozivu da se ovim koncertom pridruži obeležavanju 45 godina od osnivanja AUNS. Kemal Gekić izvesti njemu posvećen koncert “Gernika” Fredika Kaufmana. Biće to premijerno izvođenje ovog dela kod nas, dodao je Bokan, najpre u Novom Sadu, a dva dana kasnije i u Beogradu.

Kao jedinstveni momenat da publika čuje Malerovu 7. Simfoniju u izvođenju najboljih vojvođanskih muzičara, najavio je koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra na predstojećem Nomusu njegov direktor Roman Bugar.

„Ove godine ćemo izvesti Malerovu 7. simfoniju. Znamo svi da je to jedno od najkompleksnije napisanih dela. Od januara smo počeli da se pripremamo za ovaj koncert, budući da će orkestar biti u rekordnom sastavu, koji će brojati preko 90 muzičara“, naveo je Roman Bugar, dodajući da će među instumentima biti zastupljene i gitara i mandolina. 

Za pokrajinsku sekretarku za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Draganu Milošević, 44. Nomus po redu je brojka koja je za veliko poštovanje, i zbog broja zemalja i umetnika koji će nastupiti na ovogodišnjem festivalu. Po njenim rečima, raduje i činjenica što će ove godine na Nomusu učestvovati pomenuti horovi i orkestri koji su “u nadležnosti” Pokrajine.

Karakterišući Nomus kao jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih sadržaja u kulturi našeg grada, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić je rekao da u vreme njegovog održavanja Novi Sad zaista postaje centar umetničke muzike. Priliku da se predstave ove godine imaće umetnici iz gotovo 20 zemalja sveta, dodao je Dalibor Rožić, i podsetio da Grad Novi Sad prepoznaje zalaganje organizatora Muzičke omladine Novog Sada i njihovu želju da iz godine u godinu bude sve kvalitetniji program, te da zbog toga mogu da računaju na podršku Grada i na partnerski odnos.   

Glavni i odgovorni urednik ovog festivala Milan Radulović je napomenuo da će pojedini programi Nomusa biti predstavljen i u drugim gradovima, i najavio neke koncerte u Beogradu i u Zrenjaninu.

U okviru Nomusa biće održano deset koncerata i to u Sinagogi, Gradskoj kući, Studiju ''M'', Galeriji Matice srpske i u Srpskom narodnom pozorištu, a kompletan program dostupan je na https://www.muzickaomladina.org/

N. P-j.

Autor:
Pošaljite komentar
Zmaj Jovinom ulicom u Novom Sadu zavijorile se zastave Nomusa

Zmaj Jovinom ulicom u Novom Sadu zavijorile se zastave Nomusa

26.03.2019. 11:16 11:18
Nomus: Dolaze Gidon Kremer i „Kremerata”, Krilov, Madžar, Gekić, „Volosi”...

Nomus: Dolaze Gidon Kremer i „Kremerata”, Krilov, Madžar, Gekić, „Volosi”...

16.01.2019. 10:48 10:49