Recept dana: Mediteranska proja
U prošlosti je pravljena iz nemaštine, a danas spada jedan od priznatih specijaliteta…
Sastojci:
- šolja mekog brašna tip 500,
- 1/2 šolje grubog kukuruznog brašna,
- 2 kašike heljdinog brašna,
- 2 kašike raženog brašna,
- 2 kašike speltinog brašna,
- 2 jajeta,
- šolja vode,
- 1/2 šolje ulja,
- kašičica praška za pecivo,
- 1/2 kašičice soda bikarbone,
- 4 iseckane crne masline,
- 2 čena sitno seckanog belog luka,
- kašičica miks suvih začina: origano, timijan, peršun, bosiljak, crni luk, nana,
- malo narendanog muskatnog oraščića,
- soli po ukusu
Priprema:
1. U posudi za mešanje prvo pomešati svo brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom, pa zatim dodati jaja, vodu, ulje i so.
2. Sve dobro izmešati.
3. Dodati komadiće maslina, iseckan beli luk, suve začine, pa narendati malo muskatnog oraščića.
4. Dobro ulupati varjačom i ostaviti da odstoji nekih 15 minuta dok se rerna zagreje na 240 stepeni.
5. Sipati smesu u kalupe, ili pleh obložen papirom za pečenje, pa peći oko 15 minuta.
6. Smanjiti teperaturu na 200 stepeni, pa peći još oko 20 minuta.
7. Izvaditi iz rerne, bušnuti čačkalicom - ako ne ostaju tragovi smese na čačkalici, proja je pečena. Ako je potrebno, vratiti je još malo u rernu.
8. Pokriti kalup/pleh navlaženom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi oko 15 minuta pre serviranja.