Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Mediteranska proja

26.03.2019. 13:07 13:12
Piše:
Foto: pixabay.com

U prošlosti je pravljena iz nemaštine, a danas spada jedan od priznatih specijaliteta…

Sastojci:

- šolja mekog brašna tip 500,

- 1/2 šolje grubog kukuruznog brašna,

- 2 kašike heljdinog brašna,

- 2 kašike raženog brašna,

- 2 kašike speltinog brašna,

- 2 jajeta,

- šolja vode,

- 1/2 šolje ulja,

- kašičica praška za pecivo,

- 1/2 kašičice soda bikarbone,

- 4 iseckane crne masline,

- 2 čena sitno seckanog belog luka,

- kašičica miks suvih začina: origano, timijan, peršun, bosiljak, crni luk, nana,

- malo narendanog muskatnog oraščića,

- soli po ukusu

Priprema:

1. U posudi za mešanje prvo pomešati svo brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom, pa zatim dodati jaja, vodu, ulje i so.

2. Sve dobro izmešati.

3. Dodati komadiće maslina, iseckan beli luk, suve začine, pa narendati malo muskatnog oraščića.

4. Dobro ulupati varjačom i ostaviti da odstoji nekih 15 minuta dok se rerna zagreje na 240 stepeni.

5. Sipati smesu u kalupe, ili pleh obložen papirom za pečenje, pa peći oko 15 minuta.

6. Smanjiti teperaturu na 200 stepeni, pa peći još oko 20 minuta.

7. Izvaditi iz rerne, bušnuti čačkalicom - ako ne ostaju tragovi smese na čačkalici, proja je pečena. Ako je potrebno, vratiti je još malo u rernu.

8. Pokriti kalup/pleh navlaženom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi oko 15 minuta pre serviranja.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Gulaš

Recept dana: Gulaš

19.03.2019. 18:53 18:56
Recept dana: Hrskavi krompirići

Recept dana: Hrskavi krompirići

14.03.2019. 13:22 13:26