Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svakodnevna edukacija pacijenata u Savetovalištu za dijabetes

19.03.2019. 08:38 08:43
Piše:
Izvor: Dnevnik/ S. Šušnjević

U okviru Doma zdravlja „Novi Sad” postoji Odsek za kontrolu i prevenciju dijabetesa i gojaznosti, odnosno Savetovalište za dijabetičare.

Ono radi u dva objekta: na Limanu i u Zmaj Ognjena Vuka. Po rečima medicinske sestre Olivere Marković iz Savetovališta za dijabetičare na Limanu, rad se prvenstveno zasniva na prevenciji komplikacija, ali i na ukazivanju na zdrave stilove života, poput pravilne ishrane kod dijabetičara, značaj fizičke aktivnosti i regulaciju šećera u krvi.

– Kada neko dođe prvi put kod nas, upućen je od lekara opšte prakse ili specijaliste, a pošto je naš svakidašnji rad edukacija, u tom domenu mi reagujemo – kaže za „Dnevnik” Olivera Marković. – Od svojih lekara su već dobili neke osnovne smernice o tome kako da se ponašaju kada saznaju da boluju od dijabetesa, a mi smo tu da im ukažemo na to da moraju da menjaju životne navike koje su do tada praktikovali. Najčešće su to saveti o ishrani, objašnjavamo pojedinačno za svaku namirnicu kako da je spremaju, šta se sme koristiti i u kojoj količini, a šta moraju da izbace u potpunosti, koje zamene mogu koristiti i slično.

Kako kaže naša sagovornica, usluge koje pružaju u Savetovalištu su antropometrijska merenja (merenje tela, njegovih delova i funkcionalnih sposobnosti), merenje tenzije, zatim izračunavanje kalorijskog unosa i indeksa telesne mase (BMI) i kontrola glikemije. Osim toga, posvećeni su individualnom zdravstvenovaspitnom radu, kao i radu u manjim grupama, a organizuju se i mesečni ciklusi zdravstvenih predavanja, s temama koje su značajne za dijabetičare.

– Ovaj mesec je posvećen predavanjima o insulinu, te smo početkom meseca pričali o insulinskoj terapiji i pravilnoj primeni insulina – kaže naša sagovornica. – Osim toga, pričaćemo i o tome kako sprečiti lipodistrofiju i kako pravilno da rukuju pen-špricevima i glukomerima. Pacijenti koji kupe ili imaju neki svoj aparat za merenje, takođe mogu da ga donesu kod nas da ga proverimo i testiramo da li pravilno radi.


Predavanje i u utorak

Predavanje za dijabetičare „Kako sprečiti lipodistrofiju” biće održano u utorak od 17 časova u Savetovalištu za dijabetes u Domu zdravlja „Liman”, Bulevar cara Lazara 75. Predavanje na istu temu održaće se sutra, takođe od 17 časova, u Savetovalištu za dijabetes Doma zdravlja „Novi Sad” u objektu „Jovan Jovanović Zmaj”, Zmaj Ognjena Vuka 19. U Savetovalištu pacijenti svakodnevno mogu dobiti uputstva o pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i o zdravom stilu života, dnevnom praćenju glikemije, kao i o samodavanju insulina. Dva puta mesečno se organizuje rad s dijabetičarima u maloj grupi, a predavanja se održavaju jednom nedeljno.   


Kako kaže Olivera Marković, oboleli redovno dolaze na organizovana predavanja i veoma su disciplinovani, te čak više od 80 odsto njih svoju bolest drži pod kontrolom. Redovno dolaze 23 pacijenta, a taj broj varira u zavisnosti od teme i toga šta ih interesuje.

– Na predavanja dolazim redovno od 2011. godine i dosta sam toga naučila – kaže pacijentkinja Radosava Likodrić. – Najviše su mi pomogli saveti vezani za zdravu ishranu i uključivanje fizičke aktivnosti, stoga sam uvrstila redovne šetnje u svoje navike. Bila sam na tabletama, ali mi je doktorka rekla da ćemo probati da kontrolišemo bolest bez lekova, uz korigovanje ishrane i redovne šetnje. Danas više ne koristim tablete i prezadovoljna sam.

Kako nam je rekla pacijentkinja Milosava Novaković, u Savetovalište je krenula odavno, prvo u Zmaj Ognjena Vuka, a poslednjih pet godina u objektu na Limanu. Dosta joj pomažu predavanja, naročito kada je reč o ishrani.

– Inače sam na tabletama i pijem ih tri puta dnevno i pre i posle jela – kaže Milosava Novaković, i dodaje da se ponekad desi da se ogluši o neki od saveta, ali vrlo brzo shvati da je to na njenu štetu, stoga se što pre vrati navikama koje je stekla tokom poseta Savetovalištu.

Bez uputa i knjižice

Osim obolelih od dijabetesa, u Savetovalište su dobrodošli i insulinski zavisni pacijenti, hipertoničari, pacijenti s hiperlipidemijama ili oni s intolerancijom na glukozu, gojazni pacijenti, ali i oni koji imaju nekog člana porodice obolelog od dijabetesa.

Za dolazak u Savetovalište nije potrebna zdravstvena knjižica, kao ni uput niti zakazivanje. Pacijenti se mogu javiti putem telefona 4879-833 za Savetovalište na Limanu, dok je za Zmaj Ognjena Vuka broj 4879-437.

    I. Mikloši

Autor:
Pošaljite komentar