Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Čeka se projekat za izgradnju Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu

17.03.2019. 18:31 18:35
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Univerzitetski kompleks u Novom Sadu bi, osim za Naučno-tehnološki park, trebalo da bude bogatiji i za novu zgradu Studentskog kulturnog centra od 5.000 kvadratnih metara.

Za tu svrhu je u pokrajinskoj kasi za ovu godinu opredeljeno 132,5 miliona dinara.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević je ranije rekao za „Dnevnik” da se za SKC čeka projekat koji bi, po najavama, trebalo da bude gotov ovog meseca. Planirano je da nova zgrada SKC-a, kako je to navedeno na portalima „Građevinarstvo” i „eKapija”, ima suteren i tri sprata, a biće izgrađena na mestu montažnog objekta Studentskog centra ukupne površine 585 kvadratnoih metara. Rušenje tog montažnog objekta je predviđeno Planom  regulacije Univerzitetskog kompleksa, koji je usvojen aprila 2017. godine. 

Novi objekat SKC-a trebalo bi da ima menzu sa savremeno opremljenom kuhinjom, prostorije za udruženja SKC-a, salu za održavanje stručnih seminara, kurseva, koncerata i predavanja, prostorije za nastavnička i studentska udruženja, i čitaonicu s bibliotekom. 


Ustanova učeničkog i studentskog standarda

Studentski kulturni centar je ustanova učeničkog i studentskog standarda, čiji je osnivač AP Vojvodina, koja je na budžetu Ministarstva prosvete. Direktora SKC-a na četvorogodišnji mandat postavlja Pokrajinska vlada, koja postavlja i Upravni i Nadzorni odbor te ustanove. Programsko delovanje SKC-a se odvija kroz književno, pozorišno, muzičko i likovno stvaralaštvo insistiranjem na pravim umetničkim vrednostima, čime obavlja obrazovnu ulogu kod mladih. Posebno mesto pripada mladim talentima i njihovom afirmisanju.  


Novi studentski restoran u sklopu zgrade SKC-a zameniće staru menzu na Limanu i rešiće sadašnji problem nedovoljnog kapaciteta za ishranu akademaca. Restoran će zauzeti 1.200 kvadratnih metara i biće 500 kvadrata veći od postojećeg. U sali za ručavanje će biti smešteno 90 stolova i 360 stolica. Planira se da se kuhinja sa savremenom opremom i pratećim objektima smesti u suterenu zgrade, a u njoj će moći da se spremi 7.000 obroka.  

Na prvom spratu buduće zgrade su planirane izložbena galerija, kafe-bar, kancelarija za upravu i sala amfiteatarskog tipa s tribinama kapaciteta 200 mesta. Drugi sprat je predviđen za potrebe udruženja SKC-a. Tamo bi trebalo da budu i prostorije za hor, igrački ansambl, sale za orkestre, dok će na trećem spratu biti čitaonica s bibliotekom površine oko 300 kvadrata za smeštaj više od 80 studenata.

Izgradnja nove zgrade SKC-a je jedan od mnogobrojnih projekata koje Pokrajinska vlada realizuje preko Uprave za kapitalna ulaganja. Podsetimo, ovogodišnji budžet AP Vojvodine iznosi 74,4 milijarde dinara i veći je od prošlogodišnjeg 5,86 milijardi. Po budžetskim stavkama, Uprava za kapitalna ulaganja će ove godine, osim za izgradnju SKC-a u Novom Sadu, potrošiti novac i za „Žeželjev” most – 300 miliona dinara, Sentandrejski put – 103 miliona, rekonstrukciju Gimnazije „Isidora Sekulić” s nadgradnjom jednog sprata 120 miliona, a izgradnju zgrade RTV-a na Mišeluku će podržati s 1,6 milijardom.

Uprava će potrošiti i 10,9 miliona dinara za nabavku dva nova linearna akceleratora za Institut za onkologiju Vojvodine, 536 miliona za projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju brze saobraćajnice Novi Sad – Zrenjanin. Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine će izdvojiti i ukupno 876 miliona dinara za nastavak adaptacije i rekonstrukcije subotičkog pozorišta, 163 miliona za izgradnju prečistača otpadnih voda u Srbobranu, 202 miliona za prečistač u Malom Iđošu i 191 milion za prečistač u Bačkoj Topoli.          

Eržebet Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Pokrajinska vlada kupuje vozila za dijalizu

Pokrajinska vlada kupuje vozila za dijalizu

13.03.2019. 10:11 10:15
Pokrajinska vlada: Podrška afirmaciji rada i znanja

Pokrajinska vlada: Podrška afirmaciji rada i znanja

22.12.2018. 14:02 17:57