Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Omiljeni čips sto odsto od domaćeg krompira

09.03.2019. 12:40 13:09
Piše:
Izvor: Danijel Nedinić Foto: J. Ivanović

MAGLIĆ: U poseti najpoznatijoj fabrici omiljenih grickalica kod nas „Marbo produkt“, koja duže od decenije posluje kao deo svetske kompanije „PepsiKo“, uverili smo se da rade kao švajcarski sat.

Naš ulazak u fabriku nije bio moguć bez sigurnosnih prsluka, a kretali smo se trasom predviđenom samo za pešake, oivičenom žutom linijom. Sve je isplanirano do tančina, od bezbednosnih mera, pa do same proizvodnje, a zaposleni, njih 1300 koliko zapošljava kompanija, prolaze sve moguće obuke.

Kompanija ima fabrike u Magliću u Srbiji i Laktašima u Bosni i Hercegovini. U Magliću je zaposleno više od 500 ljudi, mahom iz samog mesta i okolnih naselja.

Senior menayer fabrika kompanije „PepsiKo“ za Zapadni Balkan Danijel Nedinić kaže da biti deo globalne multinacionalne kompanije podrazumeva visoke i stroge standarde, ali to znači i dobre uslove rada, jer radnici uvek imaju mogućnosnost da uče i napreduju.

- Kada su se meštani Maglića zaposlili u našoj kompaniji, onda su počeli da dolaze i ljudi iz okolnih opština. Već pet godina zaredom osvajamo priznanje „Top emplojer“ u Srbiji, a poslednje dve i u Bosni i Hercegovini - kaže Nedinić, koji je pre mesta direktora u Magliću, vodio fabriku u Lakštašima.


Biciklom na posao

Da su zaposleni pretežno iz Maglića govori i činjenica da se unutar fabričkog kruga nalazi veliki parking za bicikliste, koji čak i zimi dolaze na svojim dvotočkašima.

- Vodimo računa o svemu, pa kada smo videli da radnici ne odustaju od bicikala čak ni po zimi, odlučili smo da im napravimo parking za dvotočkaše. Kad već imamo za vozače, zašto ne bi i oni imali svoj kutak za prevoz- kaže Danijel Nedinić, direktor fabrike „Marbo produkt”.


Napoznatiji proizvodi koji izlaze iz ove fabrike su svakako „čipsi”, „klipsi”, „pardon” i „gud”, koji su nakon akvizicije kompanije „PepsiKo“ postali deo svetskog portfolija.

Kada je u pitanju društvena odgovornost kompanije, kroz projekat „Čipsi Akademija“ studenti poljoprivrede uče kako se uzgaja krompir na najsavremeniji način, kompanija obeležava Dan planete Zemlje, pošumljava površine u opštini Bački Petrovac, poribili su i jezero u Magliću, ali podržavaju i manifestacije u ovom mestu od Vidovdanskih do Slovačkih narodnih svečanosti.

- Učestvujemo i u nacionalnim i u regionalnim projektima. U protekle dve godine podelili smo više od 15.000 lopti osnovnim školama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u okviru kampanje „Pokaži fudbalsku strast“, kao i deset Čipsi kutaka najvećim studentskim domovima u Srbiji i BiH u okviru kampanje „Podeli osmeh“- kaže Danijel Nedinić. -Svakodnevno radimo na tome da radimo dobro i činimo dobro, kao i da unapređujemo kvalitet života zajednice u kojoj poslujemo.

Kompanija sarađuje sa lokalnim proizvođačima od kojih otkupljuje sirovine. Sarađuju sa četiri dobavljača krompira iz Srbije, ali i sa brojnim lokalnim kooperantima iz Maglića, Kulpina, Bačkog Petrovca i okoline.

- Godišnje otkupimo oko 35.000 tona krompira i sigurno smo jedan od najvećih industrijskih otkupljivača i na taj način smo sigurni da imamo najviši nivo kvalitetnih sirovina- kaže senior menayer „Marbo Produkta“.

Bitno je istaći da se u proizvodnji koristi 100 odsto domaći krompir svetskih sorti. Konkretno za „čipsi” koristi se osam različitih sorti krompira od čega su tri ekskluzivne „PepsiKo” sorte.


Rame uz rame sa svetskim brendovima

Ova kompanija je proširila svoje kapacitete pre dve godine, te danas proizvodi i krekere koji se izvoze na tržište Zapadne Evrope. Kreker iz Srbije, pored zemalja regiona, probio se na zahtevna tržišta Velike Britanije, Belgije, Francuske, Holandije i Španije. Kreker iz Maglića tako stoji rame uz rame sa čipsom „lejs“, koji je poznat na svetskom tržištu.


- Kada je reč o plasmanu, deo proizvoda se plasira na tržište zemalja regiona, kao i u zapadnoevropske zemlje. Trenutno izvozimo proizvode u 16 država u Evropi - od Rumunije do Velike Britanije, dok je brend „pardon” dostupan na tržištu Bugarske, a „gud” u Rumuniji- kaže Nedinić i dodaje da kompanija proizvodi i krompirov kreker koji je namenjen tržištima Zapadne Evrope kao što su Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Španija i Portugalija.

Rast izvoza u poslednjih deset godina u zemlje EU porastao je za 67 odsto, kažu podaci kompanije. Direktor fabrike napominje da se najviše ulaže u zaposlene, pre svega u unapređenje uslova rada, kao i bezbednosti, te u njihov profesionalni razvoj.

- Osim toga, retka smo kompanija koja ima svoje postrojenje za preradu otpadnih voda ili inovativne projekte kao što su polja za dehidrataciju otpadnog mulja sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih

voda pomoću trske- kaže Nedinić. -Investirali smo u zaštitu životne sredine, a kao rezultat takvih investicija, smanjena je emisija CO2 za oko 300 tona, potrošnja vode za 63 odsto, električna energija za 43 odsto, a reciklira se više od 93 odsto otpada.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar
Izložba u maglićkoj školi: Bira se najbolja sportska slika

Izložba u maglićkoj školi: Bira se najbolja sportska slika

22.10.2018. 12:36 12:38