Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi detektori za alkohol i drogu somborskoj policiji

09.03.2019. 12:32 12:37
Piše:
Izvor: Nova oprema detektuje prisustvo 73 vrste opojnih sredstava Foto: Dnevnik. rs

SOMBOR: Predstavnici lokalne samouprave i Saveta za bezbednost saobraćaja juče su, na skromnoj svečanosti u zdanju somborske Skupštine, predali vrednu donaciju pripadnicima Policijske uprave Sombor.

Koristeći sredstva prikupljena naplatama prekršajnih kazni, Savet je za potrebe tehničkog osavremenjavanja patrola saobraćajne policije, donirao pet savremenih uređaja za detekciju prisustva alkohola u ljudskom organizmu, popularnih „dregera“ najnovije generacije, kao i najsavremeniji uređaj za detekciju evetualnog prisustva psihoaktivnih supstanci u telu učesnika u saobraćaju.

- Ovo je još jedna u nizu preventivnih akcija koje Savet za bezbednost saobrćaja sprovodi, a nabavku najsavremenije opreme, vredne 1,2 miliona dinara, su finansirali nesavesni vozači koji su u proteklom periodu činili prekršaje - kazao je prilikom primopredaje donacije Antonio Ratković, zamenik somborske gradonačelnice, koji je ujedno i predsednik ovdašnjeg varoškog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Ratković je najavio da će biti nastavljene zajedničke aktivnosti na promovisanju veće bezbednosti učesnika u saobraćaju, i to sa akcentom na najmlađe. Pored dalje podele svetloodbojnih prsluka i podele stotinak sertifikovanih auto-sedišta za novorođene Somborce i Somborke, biće uređeno i jedno školsko dvorište iz istih sredstava. Uskoro se očekuje i početak javne rasprave o izradi lokalne strategije bezbednosti saobraćaja.


Policijski karanfili za dame

Svi učesnici skromne svečanosti primopredaje nove opreme somborskim saobraćajcima su iskoristili priliku i čestitali damama Dan žena, a bliskost ovdašnjih žitelja i pripadnika Policijske uprave su demonstrirali i sami saobraćajni policajci, koji su na obodu glavne gradske Ulice Kralja Petra Prvog povodom praznika uručivali cveće Somborkama- vozačima koje su se zatekle u vožnji Vencem vojvode Stepe Stepanovića.


- Da bismo dodatno povećali bezbednost svih učesnika u saobraćaju na području grada, pored još jednog kružnog toka čija je tehnička dokumentacija već spremna, pred nama je, već tokom aprila, izrada projektno-tehničke dokumentacije za kružni tok na raskrsnici Venaca vojvoda Stepe Stepanovića i Petra Bojovića sa Ulicom Arsenija Čarnojevića, kao i elaborata biciklističkih staza - najavio je zamenik somborske gradonačelnice Ratković.

Načelnik somborske Policijske uprave, Saša Dimitrašinović, je uz reči zahvalnosti donatoru, izneo očekivanje da će ova najsavremenija oprema podići nivo ne samo saobraćajne, već i opšte bezbednosti u gradu.

- Opšte poznata činjenica je da su upravo vožnja u stanju alkoholisanosti i prisustva opojnih droga u organizmu najčešći uzroci saobraćajnih nesreća, pa će nova i savremena oprema, uručena našim kolegama u saobraćajnoj policiji, biti ključna u daljem podizanju nivoa bezbednosti - rekao je Dmitrašinović, naglašavajući da je juče donirana oprema istovetna onoj koju koriste policije najrazvijenijih zemalja Evropske unije.

O tehničkim karakteristikama juče donirane opreme somborskoj policiji govorio je načelnik Odeljenja saobraćajne policije Milan Glumac, prema čijim rečima ova donacija svrstava somborsku policiju u red, u ovom segmentu, tehnički najopremljenijih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Pored pet najmodernijih uređaja kojima se obavlja pasivna provera alkoholisanosti, tu je i uređaj koji nakon uzorkovanja telesne tečnosti iz usne duplje daje odgovor na pitanje da li je testirana osoba pozitivna ili negativna na čak 73 vrste opojnih droga, svrstanih u sedam grupa psihoaktivnih supstanci - kazao je Glumac.

        M. Miljenović

 

 

 

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
U Somboru pokazna vežba Crvenog krsta i migranata

U Somboru pokazna vežba Crvenog krsta i migranata

05.03.2019. 12:15 12:16
Podunavske Švabe dobijaju muzej u delu somborske Grašalkovićeve palate

Podunavske Švabe dobijaju muzej u delu somborske Grašalkovićeve palate

28.02.2019. 12:04 12:07
Potpisan sporazum o saradnji somborskog i mađarskog muzeja

Potpisan sporazum o saradnji somborskog i mađarskog muzeja

26.02.2019. 21:55 21:56