Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština grada: Konverzija duga Spensa, odobren i kredit

20.02.2019. 18:30 18:37
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Skupština grada je usvojila predlog kojim je skoro 544 miliona dinara duga SPC "Vojvodina" na ime gradskih prihoda i komunalija konvertovano u trajni udeo Novog Sada u kapitalu ovog javnog preduzeća, a zatim i odluku kojom se odobrava da Spens podigne kredit do 100 miliona dinara za otpremine sedamdesetak zaposlenih.

Prilikom obrazlaganja ovih predloga, pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović kazala je da su ove odluke dve od 25 tačaka plana poslovne i finansijske konsolidacije Spensa, koja bi trebalo da bude završena u narednih nekoliko meseci.

Kako je pred sednicu novinarima izjavio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević, konverzijom dugova grad je povećao osnovnu vrednost Spensa, što je u skladu sa zakonskim rešenjima.

U toku neobavezujućeg javnog konkursa kojim smo tražili potencijalna rešenja, imali smo niz kontakata sa zainteresovanima za Spens, koji su kao uslov da uđu u pregovore istakli rešavanje energetske efikasnosti i velikog broja zaposlenih, kojih je sada 228, dok je 2012. godine njih bilo 303, naveo je Kružević.

On je istakao da na Spensu, i pored velike konkurencije, nije izdato svega osam lokala, da preduzeće godišnje obrne 500 miliona dinara, te da to predstavlja podsticaj za gradsku vlast da traži rešenje za izlazak iz dugogodišnje krize u kojoj je SPC "Vojvodina".

S druge strane, moramo da uđemo u sanaciju energetske efikasnosti Spensa, da uđemo u ESKO projekat, gde bi potencijalni partner povećao energetsku efikasnost zgrade, a investicija bi se isplaćivala u narednim godinama kroz razliku u ceni ostvarenoj na osnovu uštede energenata, rekao je pomoćnik gradonačelnika Srđan Kružević.

Među preostale 23 tačke dnevnog reda, Kružević je izdvojio izmene plana detaljne regulacije Instituta u Sremskoj Kamenici kojima se omogućava proširenje zgrade Onkologije zbog novog aparata, usvajanje odluke o mreži osnovnih škola kojima su "spasene" škole u Bukovcu, Stepanovićevu i Šangaju od gašenja, što je bila preporuka ministarstva prosvete usled nedostatka đaka. Izmene su uvedene i među lokalne komunalne takse, koje su preimenovane u naknadu za korišćenje javne površine, dok na gradskim ulicama više neće moći da budu postavljeni montažni objekti veći od 10,5 kvadratnih metara.

Kako se odbornička grupa Demokratske stranke odlučila na bojkot Skupštine grada, u raspravi su iz opouzicionog ugla učestvovale odborničke grupe Srpske radikalne stranke i Pokreta "Dosta je bilo", koje su bile protiv predoga za Spens. Za predsednika OG SRS Đurađa Jakšića odluka o kreditu za Spens je upitna jer je ona opšteg karaktera i nije precizirano za šta će novac biti upotrebljen. Ujedno on je upitao zašto grad nije direktno iz buyeta isplatio otpremnine zaposlenima, već se odlučio na zaduživanje Spensa kod poslovnih banaka. Takođe, Jakšić je stava da ako je grad stao iza gubitaša, onda uvođenje privatnog partnera nema smisla. Sličnog stava je i njegov kolega iz redova ĐB Aleksandar Bujić, koji je dodao da  se ne vidi jasan plan za sadržaje na Spensu, da nije definisana garancija kredita, izrazivši sumnju da je jedan od mogućih ishoda i aktiviranje hipoteke i na taj način prodaja Spensa. Bujić je ukazao i na nedostatak zvaničnih informacija u vezi s planovima gradske vlasti za budućnost SPC "Vojvodina".

Pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović, odgovarajući na zamerke opozicije, navela je da se planom konsolidacije Spensa omogućuje da ovo javno preduzeće nesmetano pruža usluge zbog kojih je osnovano. Po njenim rečima, konsolidacija ne znači nužno i javno-privatno partnerstvo, ali da će privatni kapital uvek biti potreban za ulaganje u sam objekat.


Krstonošić: Banalizacija bojkota

Pred zasedanje gradskog parlamenta novinarima se obratio i predsednik OG Demokratske stranke dr Veljko Krstonošić, saopštivši da su se odlučili na bojkot rada Skupštine, ne zbog odluka na nekim višim nivoima, već zbog zahteva Novosađana. 

Vlast želi ovu našu odluku da prikaže kao nesavesnu, koja ide u pravcu toga da mi bojkotujemo rad, a hoćemo da uzmemo dnevnice i koristimo restoran. To je čista banalizacija naše odluke. Mi nismo srećni zbog toga, ali nas je na ovu odluku naterala vlast, istakao je Krstonošić.

Kao kontrargument, on je izneo podatak da više od 90 odsto odbornika vladajuće većine nije nijednom izašlo za skupštinsku govornicu. Kako je rekao, oni "dolaze, odćute, glasaju i za to primaju dnevnice", dok se vreme za govornicom odbornika DS-a meri satima.

Govoreći o dnevnom redu, Krstonošić je kao naproblematičniju tačku istakao Spens, a odluke koje je grad doneo u vezi s njim nazvao je "katastrofalnim". On je podsetio da je grad pre godinu dana Spensu dao 400 miliona dinara na ime duga Toplani, dodavši da se sada vidi da su dugovi veći od pola milijarde. Po njemu, gradska vlast nema ideju kako da izvuče Spens iz krize, već ga zadužuje sa 100 miliona dinara.


Mesarović je istakla da će banka strogo kontrolisati na koji način Spens troši kredit i na koji način će on biti obezbeđen. Kako je naglasila, hipoteka nad javnom svojinom nije moguća, dok je u igri i dalje zalog. Otpremnine za zaposlene, kako je kazala Mesarović, trebalo bi da smanje troškove za plate u Spensu za 65 miliona dinara godišnje. Objašnjavajući koje korake predviđa plan konsolidacije, pomoćnica gradonačelnika navela je da se predviđaju restriktivnije mere za iznajmljivanje Velike i Male sale, dok će biti stimulisani zakupci poslovnog prostora. U planu se, kako kaže, predviđa i azutomatizacija svih poslovnih procesa, ujednačavanje naplate, ugovaranje direktnog odnosa između zakupaca i snabdevača energentima, te uvođenje nove sistematizacije čiji bi fokus bio na osnovnoj delatnosti preduzeća.

Tokom zasedanja Skupština grada, između ostalog, usvojila je i Lokalni akcioni plan politike za mlade od 2019. do 2022. godine, niz urbanističkih planova, investicioni plan Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove "težak" 466 miliona dinara, te odobrila raspisivanje javnih konkursa za direktore JGSP „Novi Sad“, „Stana“, „Novosadske toplane“ i „Lisja“.  

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Spens i mladi - glavne teme skupštinske sednice

Spens i mladi - glavne teme skupštinske sednice

19.02.2019. 23:35 23:35
Konverzija dugovanja Spensa u trajni ulog Grada

Konverzija dugovanja Spensa u trajni ulog Grada

19.02.2019. 09:23 09:26