Čokolada leči srce
Čokolada je i te kako dobra za naše zdravlje, pod uslovom da se zaista unosi u ograničenim količinama. Istraživači kažu da crna čokolada posebno utiče na zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak, a ima i protivupalna i antioksidantna svojstva, a poboljšava i raspoloženje i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
Uvek je važno konzumirati je u umerenim količinama i uvek odabrati onu koja sadrži bar 70 procenata kakao praha, pa i više.
Jeste li znali da čak 68 odsto ljudi ne unosi dovoljno magnezijuma u organizam? Magnezijum je važan nutrijent za čak 300 procesa koji se događaju u telu, a tamna čokolada je dobar izvor tog minerala. U otprilike dve kockice tamne čokolade sa 77 posto kakao praha nalazi se oko 228 mg magnezijuma, a dnevna preporučena doza za unos je 400 mg.
Fizička aktivnost će ubrzati rad srca, a flavonoid u tamnoj čokoladi poradiće na njegovom zdravlju. Dobrobiti su smanjen krvni pritisak, zdraviji krvni sudovi, bolji nivo holesterola i manji rizik od razvoja srčanih bolesti, srčanog udara ili smrti od navedenog uzroka.
Flavonoidi iz kakao praha su prijatelji mozga. Štite ranjive moždane ćelije i podstiču njihovu regeneraciju. Rezultati toga su bolja pažnja, brže razmišljanje i pamćenje, a prednosti mogu da budu i veće. Naime, trenutno se radi na istraživanju koje je u prvoj fazi otkrilo da bi flavonoidima možda mogle da se leče neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove.
S.M.