Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sobranje izglasalo-ime države Republika Severna Makedonija, čestitke sa svih strana 

11.01.2019. 18:14 23:21
Piše:
Izvor: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

SKOPLJE: Makedonsko Sobranja usvojilo je danas dvotrećinskom većinom Ustavni zakon sa 81 glasom "za", čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma koji je Makedonija potpisala sa Grčkom lane u junu, i novo ime države je Republika Severna Makedonija.

Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da sa promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet. 



Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je samo nekoliko stotine demonstranata.



Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA kojim je zahtevano da se obriše reč „makedonsko“ u delu državljanstva kod etničkih Albanaca.



Ipak je danas popodne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok na engleskom „macedonian“. 



Odluka o promeni ustavnog imena Makedonija je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom. 



Prespanski sporazum u celosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke. 



Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti. 

Čestitke za Severnu Makedoniju, Osmani zagrlio Zaeva

Makedonskog premijera Zorana Zaeva prvi je zagrlio i čestitao mu zamenik premijer zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, kada je Sobranje dvotrećinskom većinom večeras izglasalo ustavne izmene, prema kojima se po Prespanskom sporazumu ta država sada zove Republika Severna Makedonija.

Osmani je u sali Sobranja sedeo do Zaeva, kojem su potom čestitali i ostali ministri i poslanici koji su svojim glasovima omogućili izmene Ustava.

Vlada MKD: Napisali smo novo poglavlje naše državnosti

Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, večeras su, prihvatanjem ustavnih izmena, napisali novo, istorijsko poglavlje naše državnosti, saopštila je makedonska vlada nakon izglasavanja ustavnih izmena kojim se potvrđuje novo ime države Republika Severna Makedonija.

"Ovo je čin koji govori o državničkoj odgovornosti i snažnom patriotizmu zato što omogućava sprovođenje dva najvažnija državna interesa, a to su učlanjenje u NATO i EU. Poslanici, imajući u vidu interese građana, glasali su za sporazum koji omogućava međunarodno integrisanje i priznanje naše države kao suverene države, sa celovitim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana koji žive u njoj", ističe se u saopštenju.

Vlada u Skoplju ukazuje da je ostvarivanje ovih benefita proizašlo preko "preciziranje imena naše države sa geografskom odrednicom - Republika Severna Makedonija".

Kako se navodi, "makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima. Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu i perspektivnu budućnost za sve građane naše države. Za mirnu i bezbednu zemlju gde Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve ostale etničke zajednice živeti bolji i prosperitetniji život“, zaključuje se u saopštenju.

Zaev čestitao građanima i poslanicima na ustavnim izmenama

Makedonski premijer Zoran Zaev, nakon što je Sobranje večeras izglasalo ustavne izmene koje proizlaze iz Prespanskog sporazuma, na svom fejsbuk profilu čestitao je građanima i poslanicima zbog preuzete odgovornosti.

"Čestitam građanima i poslanicima što su preuzeli odgovornost za ustavne izmene koje nam omogućavaju da otvorimo vrata NATO i EU za Republiku Makedoniju", naveo je on.

Zaev je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltnebergu zbog čestitke koju mu je uputio u telefonskom razgovoru, i sa kojom, kako je napisao, "čestita i svim građanima zemlje ovaj istorijski uspeh i nove perspektive koje se otvaraju".

Mickoski: Hitno raspisati izbore za parlament i predsednika 

Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE zatražila je večeras hitno raspisivanje parlamentarnih izbora i da budu održani zajedno sa predsedničkim.

"VMRO-DPMNE zahteva raspuštanje parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno sa predsedničkim u skladu sa zakonskim propisima. Na ovim izborima VMRO-DPMNE će pobediti i volja naroda će biti ispunjena", izjavio je lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski Mickovski.

"VMRO-DPMNE učiniće sve u budućnosti kako bi ova nepravda (usvajanje izmena Ustava u Sobranju) bila ispravljena", rekao je Mickoski, koji smatra da se danas pokazalo da Makedonija koju vodi Zoran Zaev gubi i ukoliko ostane na vlast, Makedonija će izgubiti na svim poljima.

On je kazao da građani daju i oduzimaju vlast.

"Zato su nam potrebni izbori gde će Zaev pasti, a Makedonija pobediti. Narod će se izjasniti kakvu Makedoniju želi, Severnu Makedoniju koja je ponižena ili Makedoniju ponosnu, naprednu i poštovanu", zaključio je Mickoski.

On se obratio medijima nakon usvajanja amandmana u makedonskom Sobranju o promeni ustava i imena države u Republika Severna Makedonija.

Cipras čestitao na "uspešnom okončanju revizije ustava BJRM"

ATINA: Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa večeras je saopšteno da je on "čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma", prenosi ANA.

Grčka agencija podseća da su "Grčka i BJRM potpisale istorijski sporazum u junu 2018, čime su rešile pitanje koje je dugo stajalo između dve zemlje" i da ovaj sporazum "mora da bude ratifikovan u parlamentima obe zemlje".

Stoltenberg: Važan doprinos stabilnom, prosperitetnom regionu

BRISEL: Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, nakon što je u Skoplju Sobranje izglasalo ustavne promene potrebne za primenu Prespanskog sporazuma sa Grčkom o izmeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija, uputio je večeras na Tviteru čestitku premijeru Zoranu Zaevu.

"NATO snažno podržava punu primenu sporazuma, koji predstavlja važan doprinos stabilnom i prosperitetnom regionu", poručio je Stoltenberg putem ove društvene mreže.

Mogerini i Han čestitali Makedoniji ustavne izmene

BRISEL: Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su večeras Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama, potrebnim za primenu Presapanskog sporazuma sa Grčkom o imenu zemlje.

“Čestitamo Parlamentu na izglasavanju ustavnih izmena. To je važan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma”, navode u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Zvaničnici EU ocenjuju da su makedonsku politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste “jedinstvenu i istorijsku” priliku za rešavanje jednog od “najstarijih problema u regionu” i da odlučno krenu napred putem EU.

“EU snažno podržava ovaj sporazum koji je primer za pomirenje u regionu i celoj Evropi”, istakli su Mogerini i Han.

U EU napominju da u iščekivanju pune primene Prespanskog sporazuma, postignutom između Atine i Skoplja o budućem imenu nekadašnje jugoslovenske republike Makedonije, Unija nastavlja da u potpunosti podržava Makedoniju u ostavarivanju njenog strateškog cilja EU integracija.

Mas i Knajsel: Istorijska odluka makedonskog Sobranja

BEČ: Ministri inostranih poslova Nemačke i Austrije, Hajko Mas i Karin Knajsel, pozdravili su večeras odluku makedonskog parlamenta o primeni sporazuma Skoplja i Atine o imenu makedonske države.

"Rešenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Severna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO i otvoriti pristupne pregovore sa EU. Spor oko imena je više od 27 godina bio prepreka u odnosima Atine i Skoplja", istakao je Mas u saopštenju.

On je naglasio da su premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev preduzeli ogromne napore da reše ovaj konflikt.

"Oni su dali ohrabrujući primer kako istrajnim radom i političkom hrabrošću u diplomatiji može da se dođe do uspeha. To upućuje i ohrabrujući signal celom regionu", rekao je Mas.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel naglašava da "odluka u makedonskom parlamentu može, bez preterivanja, biti ocenjena kao istorijska".

Ona je istakla da je time preduzet odlučujući korak u rešavanju spora sa Grčkom.

"Čestitam vladi, poslanicima i celom stanovništvu. Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije", smatra Knajsel.

Istovremeno je izrazila nadu da će sporazum moći uskoro da stupi na snagu i da pristupni pregovori mogu biti započeti u junu.

Izrazila je uverenje da će vlada u Skoplju narednih meseci nastaviti da koračak odlučnim putem reformi.

"Reforme moraju biti nastavljene u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti javne administracije i obaveštajnih službi i službi bezbednosti", konstatovala je šefica austrijske diplomatije.

Kurc: Veliki korak napred u približavanju S. Makedonije EU

BEČ: Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je večeras odluku makedonskog parlamenta o prihvatanju sporazuma za rešavanje spora oko imena države.

Kurc je, preko tvitera, naglasio da je prihvatanje promene Ustava veoma ohrabrujuća odluka.

Istakao je da se radi o ogromnom koraku napred u procesu približavanja Republike Severne Makedonije EU.

Izrazio je nadu da će ovo biti pozitivan signal celom regionu.

"EU nije potpuna dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu pristupile", naglasio je Kurc.

Austrijski ministar za evropska pitanja Gernot Blimel čestitao je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na njegovom velikom uspehu.

"To je snažan signal za ceo region. Nadamo se brzoj ratifikaciji od strane Grčke", poručio je on.

Evropska perspektiva je, prema Blimelu, najbolji podstrek za reforme na Balkanu.

Istakao je da je važno da EU održi svoje obećanje i započne pristupne pregovore sa Skopljem u junu.

Bušati: Albanci opet odlučujući faktor, Baša: Ka konsolidaciji

TIRANA: Odlazeći albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati i lider vodeće Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša čestitali su večeras vlastima u Skoplju to što je Sobranje izglasalo ustavne promene potrebne za primenu Prespanskog sporazuma sa Grčkom o izmeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija.

ATA prenosi da je Bušati poručio da je "ovaj glas jasno pokazao državništvo kojim se otvara put ka NATO i EU".

"Doprinos albanskih političkih stranaka još jednom se pokazao kao odlučujući faktor. Čestitke!", naveo je Bušati.

Navodi se da je Baša glasanje u Sobranju nazvao "istorijskim korakom ka konsolidaciji u regionu".

"Pozdravljam izglasavanje ustavnih promena u parlamentu Severne Makedonije", naveo je Baša.

Priština čestita Skoplju, ističu zasluge albanskih poslanika

PRIŠTINA: Politički lideri u Prištini čestitali su večeras zvaničnom Skoplju i premijeru Zoranu Zaeva usvajanje ustavnih izmena o promeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija, ističući zasluge albanskih poslanika u Sobranju za donošenje te odluke.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku napisao da je Makedonija napravila veliki korak napred, otvarajući perspektivu političkoj stabilnosti, nastavku reformi i integraciji zemlje u severo-atlanske institucije, prenosi RTK2.

"Njihova odluka nije bila nimalo laka, ni populistička, ali je bila pravedna odluka, koja prevazilazi partijske interese za državu i njene građane. 2019. godina treba da bude godina velikih odluka i za Kosovo, godina kada će se okončati vekovni konflikt između Kosova i Srbije, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma”, napisao je Tači na fejsbuku.

Predsednik skupštine Kadri Veselji je ocenio da će ova odluka Sobranja ubrzati proces učlanjenja u NATO svih zemalja regiona i zahvalio se albanskim poslanicima koji su dali značajan doprinos u donošenju ove odluke.

"Ova odluka daje zeleno svetlo integracijama ove prijateljske države i ubrzava, ne samo njeno učlanjenje u NATO, nego i svih zemalja regiona. Ovim glasom se osigurava mir u celom regionu. Velika zasluga i zahvalnost pripada albanskim poslanicima koji su unapredili ovaj proces", napisao je Veselji.

Kao veliki korak za Makedoniju ovu odluku je ocenio i premijer Ramuš Haradinaj, koji je čestitao premijeru Zorano Zaevu "na prozapadnoj viziji" i Albancima u Makedoniji, koji "su imali ključnu ulogu u ovim promenama".

On je dodao da je "ovaj značajan događaj za Zapadni Balkan, nada da naš region ide ka trajnom miru".

Autor:
Pošaljite komentar
Georgievski: VMRO-DPMNE da "priskoči" u pomoć Zaevu

Georgievski: VMRO-DPMNE da "priskoči" u pomoć Zaevu

10.01.2019. 17:13 17:17