Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uprava za kapitalna ulaganja raspisuje prve konkurse za ovu godinu

09.01.2019. 12:02 12:27
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević zadovoljan je rezultatima rada Uprave u 2018. godini.

Navodi da je prezadovoljan jer, od kada je Srpska napredna stanka sa svojom koalicijom preuzela vlast u Vojvodini, Uprava za kapitalna ulaganja je uspela da realizuje 100 odsto javnih nabavki, 80 odsto projekata na terenu i ostvarila više od 70 odsto finansijske realizacije. 

– Ako se uzme u obzir da novac za javne nabavke mora biti obezbeđen u celosti, nije se mogao nikako realizovati na projektovanju P-kraka, odnosno puta između Novog Sada, Zrenjanina i Borče, u iznosu od 935 miliona i pozorišta u Subotici – navodi Kovačević. – To iznosi 20 odsto buyeta, na šta nismo mogli uticati. Tamo gde smo mogli uticati, realizacija projekata je 90 odsto.

Kaže da je, što se tiče projektne dokumentacije i pripreme konkursa za ovu godinu, Uprava od oktobra u kontaktu s opštinama. Izrazio je nadu da će one imati dobre projekte, da će konkurisati na vreme, i da su ti projekti stvarno značajni za razvoj opštine i nisu nasleđeni projekti koji su do sada bili negde u fiokama.

Završili smo projektovanje Heterlenda i rekonstrukcija bi trebalo da bude gotova do polovine 2020. godine. Finansijer Heterlenda je isključivo Pokrajina (Nedeljko Kovačević)

– U ovoj godini se nadamo još boljoj realizaciji projekata. Sve teče po planu, pogotovo što se tiče izgradnje zgrade Radio-televizije Vojvodine, koja ide pre roka. Podsećam na to da smo u prošloj godini završili Žeželjev most i počeli osmu fazu izgradnje pozorišta u Subotici. Evo, završili smo i projektovanje Heterlenda, koji će se graditi u opštini Novi Bečej, i u rekordnom roku smo završili park kod Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu. Rekonstrukcija bolnice u Pančevu je još u toku, ima nekih pomeranja rokova zbog premeštanja Odeljenja dijalize, ali što se Uprave za kapitalna ulaganja tiče, mi smo sve odradili. Izvođač je obećao da će sve biti gotovo do kraja januara. Mi smo sve odavno zvršili i omogućili da posao teče po planu.

U planu je da prvi javni konkurs bude raspisan danas, 9. januara. Opštine bi do tada trebalo da budu spremne da predaju svoje projekte. Naš sagovornik navodi da su kontaktirali sa svim opštinama i da su radili pregled njihovih dokumenata i očekuju predstavnike opština da dolaze da bi i  zajedno pregladali konkursnu dokumentaciju.

– Što se nas tiče, otvoreni smo za saradnju preko cele godine – poručuje Kovačević.


RTV, pozorište u Subotici, SKC...

Na pitanje koji su najznačajniji projekti u opštinama koji će se raditi u ovoj godini, Kovačević kaže da to zavisi od toga ko će ispuniti kriterijume na konkursu koji će Uprava za kapitalna ulaganja raspisati početkom godine.

– Ne mogu unapred da kažem koji će se sve projekti raditi jer to zavisi od konkurse dokumentacije i kriterijuma po kojima se novac dodeljuje. Ali, što se tiče projekata od nacionalnog značaja, ili posebnih programskih aktivnosti, nastavićemo izgradnju Radio-televizije Vojvodine, to je treća faza radova, nastavljamo i radove na pozorištu u Subotici. Predviđene su pare i za Studenstski kulturni centar u Novom Sadu, zatim za školu „Isidora Sekulić” i tri prečistača u Malom Iđošu, Bačkoj Topoli i Srbobranu, dok će prečistač u Temerinu finansirati Republika – nabraja Kovačević.


Na pitanje u kojoj je fazi Heterlend, koji slovi za najskuplju ruševinu u Srbiji zbog finansijskih malverzacija u vremenu demokrata, kaže da je Heterlend u fazi projekata.

– Projekti su pre nekoliko dana predati Upravi za kapitalna ulaganja i opredeljen je novac. Radi se o dvogodišnjem finansiranju. Za prvu godinu je obezbeđeno 150 miliona dinara, očekujemo raspisivanje javne nabavke početkom ove godine. Čim građevinska dozvola bude gotova, mi ćemo raspisati tender i da se zatim krene u realizaciju. Heterlend bi, po mojoj računici, trebalo da bude gotov do polovine 2020. godine.

Finansijer Heterlenda je isključivo Pokrajina. Isto tako, za narednu godinu značajna svota, više od milijardu dinara, prvi put je izdvojena za zaštitu životne sredine. Gradiće se tri prečistača – u Malom Iđošu, Bačkoj Topoli i Srbobranu – za koja je predviđeno 550 miliona dinara i izdvojeno je oko 600 miliona za kanalizaciju.

E. Marjanov

 

Autor:
Pošaljite komentar