Recept dana: Mafini sa spanaćem i sirom
Slani mafini su skoro pa pođednako popularni kao i slatki, a dobra stvar je što u ovom ukusnom "sneku" možete da uživate i kad je topao, i kad se ohladi.
Sastojci:
- 380 g glatkog brašna,
- pola vrećice praška za pecivo,
- 350 ml mleka,
- 1 jaje,
- 250 g spanaća,
- 150 g slanog sira (na primer fete),
- 3 sušena paradajza iz ulja,
- 50 g ribanog parmezana,
- 75 ml maslinovog ulja
I dodatno:
- 100 g slanog sira
Priprema:
1. U dubljoj posudi prosejati brašno pomešano s praškom za pecivo, dodati so, iseckan svež spanać i sušeni paradajz, slani sir i ribani parmezan, pa sve dobro izmešati viljuškom.
2. Dodati mleko, maslinovo ulje i lagano razmućeno jaje, pa sve lagano izmešati.
3. Kalupe za mafine napuniti papirnim korpicama, pa svaku od njih kašikom napuniti smesom.
4. Na vrh staviti još nekoliko kockica slanog sira.
5. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta; proveriti čačkalicom i ako je čačkalica suva, mafini su pečeni.
6. Mafine prebaciti na rešetku za hlađenje i ostaviti ih da se samo kratko prohlade, pa ih poslužiti.