Zahuktava se prodaja badnjaka, žita, ribe i suvog voća
Božićni praznici se bliže, a prodaja badnjaka i namirnica koje se na trpezama za Badnji dan obično serviraju iz dana u dan raste.
Kako “Dnevnik” saznaje, prodaja na novosadskim pijacama za sada ide malo slabije u odnosu na prošlu godinu, a prodavci za to krive loše vreme. Najviše se prodaju badnjaci koji se kreću od 70 do 100 dinara, zatim yačići 70 dinara, dok je za žito potrebno izdvojiti od 50 do 150 dinara. Kako prodavci ističu, košare koštaju od 250 do 350 dinara, ikebane različitih oblika i vrsta od 250 do 350 dinara, dok je kesa slame oko 50 dinara.
- Sve se slabo prodaje, a cene su iste već deset godina - kazao je prodavac Đuro Uzelac. - Do nedelje ćemo raditi, a imamo badnjak, košare, yačiće i žito, a ove godine se za sada najbolje prodaju badnjaci.
Kada su u pitanju suve šljive, na Futoškoj pijaci kilogram istih sa košticama košta oko 260 dinara, dok one bez koštica staju od 300 do 350 dinara. Za kilogram suvih smokava treba izdvojiti oko 350 dinara. Ono što se takođe traži jesu orasi koji koštaju od 800 do 1.000 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i vrste. Prodavci ističu da prodaja ide slabije u odnosu na lane zbog velike ponude, ali da su za sada smokve i šljive najtraženije.
Neizostavna namirnica na svečanoj trpezi za Badnje veče jeste riba koju Novosađani kupuju u velikim količinama. Prodavačica DTD “Ribarstvo” Rada Vrcelj kaže kako je prodaja krenula veoma dobro.
- Snadbeli smo se dobro sa ribom, kako morskom tako i sa rečnom - kazala je naša sagovornica. - Najviše se prodaje šaran od rečne ribe, a od morske skuša, oslić, škarpina. Cene su povoljne, a danas, sutra i u nedelju ćemo imati akcijsku prodaju.
Novosađani treba da izdvoje 850 dinara za kilogram šarana, za svežu skušu 800 dinara, dok je za smrznutu potrebno izdvojiti dosta manji iznos, oko 330 dinara. Neočišćena pastrmka košta oko 520 dinara kilogram, dok je očišćena oko 720 dinara, a za veoma traženi oslić je potrebno izdvojiti od 390 do 420 dinara.
K. Ivković Ivandekić