Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Investicije menjaju Srbiju: U 40 novih fabrika posao za 16.000 radnika

04.01.2019. 11:54 11:56
Piše:
Izvor: Dnevnik (Aleksandra Erski)

NOVI SAD: Prošle godine u Srbiju je pristiglo tri milijarde evra stranih investicija koje su otvorile nova radna mesta i podstakle ukupan ekonomski rast. Velike investicije očekuju se i ove godine, a one će doneti mnogo novih radnih mesta, a privredi visoke tehnologije u proizvodnji.

Prema rečima Marka Čadeža, predsednika Privedne komore Srbije, prošla godina srpskoj ekonomiji potvrdila je stabilnost i zdrav ekonomski rast zasnovan pre svega na investicijama, stanim i domaćim. To je, kako je naglasio, dobra osnov za snažniji rast izvoza.

Uspeh će zavisiti i od toga koliko rasteretimo privredu, koliko podržimo privatni sektor, posebno male i srednje kompanije da rastu i razvijaju se, a velike da budu još snažnije, koliko stranih investicija privučemo i koliko ojačamo kapacitet domaćih kompanija da više investiraju, koliko nam poslovno okruženje bude podsticajnije i predvidivije, a privreda konkurentnija, koliko više budemo izvozili finalnih i proizvoda više faze prerade, koliko budemo ulagali u infrastukturu, inovacije i visoke tehnologije, objasnio je Čadež.

Zakonom o ulaganjima od pre nekoliko godina izjednačeni su strani i domaći investitori, a izmenama ovog zakonskog akta koje su usledile pred kraj prošle godine, i domaće kompanije će ove 2019. biti oslobođene carina na uvoz mašina iz zemalja van EU odnosno iz onih sa kojima Srbija nema nultu carinu.

U protekle dve godine budžetskim subcencijama za investicije podržano je više domaćih nego stranih kompanija, što u prethodnom periodu nije bilo tako. Naime, od 56 kompanija čije su investicioni projekti podržani državnim podsticajima u 2017. i 2018. godini, čak 35 je domaćih iz raznih sektora privređivanja – od agrobiznisa preko industrije do usluga. To govori o jačanju investicionog kapitala domaće privrede.


Opterećenje zarada smanji na 46 odsto

Najvažniji zahtev privrednika za brži ekonomski rast i razvoj Srbije ,po rečima Čadeža, je smanjenje poreskih optertećenja, ukidanje nelojalne konkurencije na tržištu, birokratske barijere i administrativna opterećenja .

Predlog privrednika je da se u periodu od pet godina poresko opterećenje zarada smanji sa dosadašnjih 63 na 46 odsto. To će biti moguće ako se sprovedu planirane reforme, pogotovo poreska reforma i reforma u zdravstvu. Važno je reći da zbog poreskog rasterećenja privrede neće biti manje novca u budžetu, smatra Čadež.

Kako dodaje, smanjenje tih troškova privredi će omogućiti da bolje i profitabilnije posluje, da više investira, proizvodi i izvozi, a samim tim i državi veće prihode.

Proširiće se i baza za oporezivanje i biće manje sive ekonomije, zaključio je Čadež.


Prvi čovek PKS dodaje da koliko je važno da Srbija privuče što više stranih investicija, toliko je bitno i da jača kapacitet i broj domaćih kompanija koje investiraju dodajući da su i domaći privrednici sve sposobniji da ulažu u nove i proširenje postojećih kapaciteta i koriste pogodnosti i podršku namenjenu investitorima.

Prošle godine ugovoreno jer više od 50 projekata investicija. Strani investitori u Srbiji su u 2018.godini započeli ili završili 40 novih fabrika, pogona, proizvodnih linija i distributivnih centara u kojima će se zaposliti gotovo 16.000 radnika. Čadež ističe da je počela ili se priprema gradnja još 12 novih velikih investicija i to najviše nemačkih, italijanskih i turskih investitora. Po njegovoj oceni Srbiji više nije problem kako da privuče investitore već kako da obezbedi dovoljno kvalitetnih visokokvalifikovanih radnika. Zbog toga je, tvrdi, najvažnije da obrazovni sistem prati potrebe privrede.

Veliki posao u ovoj godini je digitalizacija privrede. Digitalna transformacija tradicionalnih industrija izazov je sa kojim se zbog brzih i radikalnih tehnoloških promena suočava ceo svet odnsono mnogo razvijenije ekonomije od srpskih.

PKS pomaže privredi u digatalizaciji, pre svega malih i srednjih preduzeća. Osnovali smo Centar za digitalnu transformaciju i sprovodimo program obuke i sertifikacije konsultanata po austrijskom modelu. Konsultanti preduzećimna pomažu da napreve digitalne mape i strategiju digitalizacije i da primene tehnološka rešenja predviđena tim dokumentima, rekao je Čadež.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
Kovačević: Strane investicije će dostići tri milijarde evra

Kovačević: Strane investicije će dostići tri milijarde evra

28.12.2018. 16:32 16:35