PROGLAŠENI NAJZMAJEVČANI Selo vredi koliko njegovi ljudi
ZMAJEVO: U znak priznanja za doprinos prosperitetu Zmajeva, unapređenju međuljudskih odnosa i posebnih rezultata, u organizaciji narodne biblioteke „Danilo Kiš“, u Zmajevu su prigodnom svečanošću proglašeni „Naj Zmajevčani“ u 2018. godini.
Tradicionalno proglašenje najuspešnijih pojedinaca u godini na izmaku, u ovom selu se održava punih sedam godina, u nameri da se promovišu vrednosti, talenti i zalaganja pojedinaca.
Povelja „Zlatni Zmaj“ dodeljuje se iz tri oblasti: kulture,društvene angažovanosti i sporta.
-Tročlana komisija je ove godine bila na pravim mukama zbog velike konkurencije u svim oblastima a ono što nas raduje je činjenica da su u toj konkurenciji prednjačili mladi - istakao je predsednik komisije Svetislav Petrović-Zis. Povelja „Zlatni Zmaj“ iz oblasti kulture pripala je talentovanoj trinaestogodišnjoj učenici muzičke škole, Jeleni Žižakov koja je pored mnogobrojnih opštinskih i pokrajinskih uspeha, letos osvojila prvo mesto na Republičkom takmičenju u solo sviranju na tamburici bisernici.
Iz oblasti sporta najuspešniji je Miroslav Pešić, atletski maratonac, član atletskog kluba „Apatin“ koji je u 2018. godini na mnogobrojnim maratonima u Srbiji i inostranstvu osvojio pregršt zlatnih, srebrnih, bronzanih medalja i pehara.
- Za sve uspehe najzaslužniji je moj trener i atletski klub „Apatin“, koji su mi posvetili maksimalnu pažnju i podršku. Priznanje „Naj Zmajevčani“ i povelja „Zlatni Zmaj“ svakako mi je najveće priznanje jer dolazi iz mog rodnog sela u kojem sam naučio prve atletske korake - rekao je Miroslav Pešić.
U oblasti društvene angažovanosti „Zlatni Zmaj“ je pripao Zdravku Dakiću, mašinskom tehničaru u penziji, koji se dugi niz godina a posebno u 2018. zalaže za razvoj i poboljšanje uslova života u selu.
Zdravko Dakić je najzaslužniji za poboljšane uslove u mesnoj zdravstvenoj ambulanti a kako reče maksimalno će se zalagati da se u Zmajevu izgradi banja sa postojećeom žutom termalnom vodom i time vrati status banjskog mesta kakav je imalo pre više od sto godina.
Tekst i foto: Laslo Kiš