Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Projekat PRO-VET: Onlajn kursevima do diplome i posla

04.12.2018. 09:52 09:54
Piše:
Izvor: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održava se dvodnevni incijalni sastanak Erazmus plus projekta PRO-VET – Profesionalno usavršavanje nastavnika strukovnih studija u Rusiji i Srbiji, u skladu s evropskim praksama. Osnovni cilj projekta je unapređenje nastave na visokim strukovnim školama kroz edukaciju i trening nastavnika.

Projekat PRO-VET uvešće sistemski pristup i otvorenu platformu za početni i kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika, trenera i mentora iz oblasti strukovnog obrazovanja u školskim i radnim okruženjima u Srbiji i Rusiji. Između ostalog, projektom je predviđena izgradnja platforme za učenje i podrška usavršavanju nastavnika uz pomoć modernih tehnologija.

U nastavku skupa, od 5. do 7. decembra, biće održan prvi serijal radionica u okviru projekta, u kojem učestvuje ukupno 12 partnera: po četiri iz Evropske unije, Ruske Federacije i Republike Srbije, među kojima je i Univerzitet u Novom Sadu. Koordinator projekta je Univerzitet primenjenih nauka JAMK iz Finske. Projekat PRO-VET realizuje se u narednom trogodišnjem periodu, u okviru prioritetne oblasti Erazmus programa Evropske unije, posvećenog izgradnji kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

To je međunarodni projekat koji će se realizovati u Srbiji i Rusiji s ciljem unapređenja kompetencija nastavnika u strukovnim školama, pre svega korz digitalnu transformaciju. Hoćemeo da napravimo interenet platformu i da digitalizujemo kompletan proces usavršavanja nastavnika u visokim strukovnim studijama, kaže dr Mirko Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici Univerziteta u Novom Sadu i kontakt osoba za srpske partnere u okviru projekta PRO-VET.

Cilj je da svim nastavnicima bude lako dodtupno znanje kako bi mogli kvalitetno da unapređuju nastavni proces. U ovome je jako važno da imamo veliki broj renomiranih partnera koji dolaze iz Evropske unije. Koordinator projekta i vodeći partner je Univerzitet primenjenih nauka JAMK iz Finske, a tu su i partneri iz Irske, Holandije i Nemačke.

Kako nam je rekao Grejem Berns, projekt menayer projekta PRO-VET, ovaj projekat ima za cilj profesionalni razvoj strukovnih nastavnika u skladu s evropskom praksom.

Naš cilj je da unapredimo profesionalne standarde i veštine nastavnika strukovnih škola u Srbiji i Rusiji. Projekat učesnicima obezbeđuje kompjutere i softvere s kojima će moći da se kreiraju strukovni, otvoreni onlajn kursevi. Ti kursovi služić za razvoj servisa treninga paketa za unapređenje pedagoških standarda, veština i znanja strukovnih nastavnika, a u skladu sa najboljim evropskim praksama. Nastavnici će dobiti značajno nastavno oruđe koje će moći da razvijaju, a sve u korist studenata. Tako će lokalne komapnije pri zapošljavnju novih kadrova dobijati mnogo bolji proizvod.


Studenti brže do zaposlenja

Po rečima dr Savića, strukovne škole brže obučavaju kadar potreban za rad u kompanijama, i ove škole bi trebalo da budu više aplikativno orijentisane. Strukovne škole, u velikom broju zemalja Evrope prilično su popularne, jer studenti koji ih završe brže dolaze do posla.

Vrlo je važno da i nastavnici budu na visokom nivou da mogu da isprate, pre svega zahteve tržišta rada i zahteve kompanije, da brže dolaze do novih znanja i da ih brže prenose studentima. U Srbiji imamo više od 100 strukovnih škola, ističe dr Savić.


Po rečima Vitalija Kopnova, kontakt osobe za ruske partnere, koristi za Rusiju od projekta su očigledne.

Teritorija Rusije je ogromna, razdaljine između gradova i mesta su velike, što je mnogima prepreka da dođu do pristojnog obrazovanja. Ovim se dobijaju masovni, otvoreni, onlajn kursevi za strukovne studije. Takođe, želja nam je da uvedemo evropsku dimenziju u naše strukovno obrazovanje, jer potrebni su nam novi sastojci, nove informacije u „zajedničkoj supi“, kako bismo bili efikasniji i bolji i u ovoj sferi obrazovanja, a po uzoru na evropske prakse, iskustva i standarde, objašnjava Kopnov.

V. Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar
Erazmus plus Informativni dan na UNS-u

Erazmus plus Informativni dan na UNS-u

31.10.2018. 16:54 16:56
„Erazmus+ otvara vrata“: Mobilnost u obrazovanju

„Erazmus+ otvara vrata“: Mobilnost u obrazovanju

19.10.2018. 22:10 22:18