POTROŠAČKO ĆOŠE Bogat izbor sitnih kolača na pijacama
Vreme krsnih slava uveliko je u toku, a običaj nalaže da se pripremi tradicionalna slavska trpeza oko koje se okupljaju porodica i prijatelji. Osim slavskog kolača, pečenja, sarme i ruske salate, na prazničnom stolu neizostavni su sitni kolači.
Za one koji vole domaće ukuse, na pijačnim tezgama tokom perioda slava izbor sitnih kolača je bogatiji. Kilogram mešanih sitnih kolača na pijacama košta oko 900 dinara, pakovanje slanih pereca ili čajnog peciva 300, dok je za kilogram domaćih štrudli s makom ili višnjama potrebno izdvojiti 700 dinara. Kilogram posnih kolača staje 1.100 dinara, a ukoliko kupac želi da bira kolače koji će se naći u kilogramskom paketu, mora da izdvoji 1.000 dinara.
Cene kolača u poslastičarnicama ne razlikuju se mnogo od onih na pijaci. Kilogram mešanih mrsnih ili posnih kolača košta od 600 do 1.200 dinara, žerbo kocki, šarenih oblandi i bajadere 1.000, vanilica 500 i kiflica 600 dinara. Osim toga, za one koji su u žurbi ili pak nisu vični u kuhinji, poslastičari su pripremili i slavske kolače, za koje je potrebno izdvojiti 500 dinara.
Vešte domaćice i ljubitelji slatkiša se najčešće odlučuju da desert pripreme sami. Za deset jaja potrebo je izdvojiti između 70 i 120 dinara, za kilogram brašna od 50 do 75, u zavisnosti od tipa i proizvođača, dok je za istu količinu šećera potrebno od 60 do 65 dinara, a za 250 grama margarina za kolače od 55 do 65.
S. Kovač
Kolači (kg) | Cena (din.) |
mešani slatki sitni kolači | 600–1.100 |
štrudle | 600–880 |
čajno pecivo (pakovanje) | 250–300 |
mešani posni sitni kolači | 600–1.250 |
Anketa: Da li je isplativije kupovati gotove kolače za slavu ili ih spremati?
Jelena Krajinović, studentkinja: – Još uvek za slavsku trpezu ne pripremam ništa, uglavnom za slavu idem ili kod mame ili kod svekrve. Mama uvek pravi domaće kolače, verujem da je glavni razlog činjenica da se to više finansijski isplati. |
|
Goran Gvozdenović, pekar: – Kod nas u kući se kolači nikada ne kupuju. Uvek se torte i kolači prave. Mislim da su mnogo kvalitetniji i ukusniji ti što se prave u kućnoj radinosti od ovih kupovnih. |
|
Dragica Petrović, oftalmološki defektolog: – Uglavnom mi drugi sve spremaju jer ja ništa ne bih uspela sama da stignem na vreme. Ima više razloga, međutim, rekla bih da je to najviše zbog brzine, ali pored toga i zbog vremena. |
|
Jelena Glogovac, dipl. inž. građevinarstva: – Pravim sve sama. Za to je potrebna ljubav, umeće i sve te stvari. Pet puta je lepše tako. Za mene nema ničeg lepšeg od toga da kolače napravim sama. Svi sada mogu da kupe jer je tako sada najlakše. |
S. P. i J. P.