Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Predrag Vuletić uručio ugovore predstavnicima lokalnih samouprava za unapređenje položaja Roma

13.11.2018. 16:29 16:34
Piše:
Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić sa predstavnicima lokalnih samouprava u AP Vojvodini zaključio je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava gradovima i opštinama s teritorije Vojvodine za programe unapređenja položaja Roma.

Na konkursima ovog sekretarijata, korisnici koji su ostvarili pravo na ova sredstva nameniće ih za finansiranje izrade lokalnih akcionih planova i njihovu realizaciju za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja. Ukupna vrednost ugovora za realizaciju ovih aktivnosti je 3.000.000 dinara. Za ugovore namenjene finansiranju angažovanja koordinatora za romska pitanja, Sekretarijat je izdvojio 1.200.000 dinara.

„I ove godine smo raspisali javne konkurse namenjene lokalnim samoupravama za sufinansiranje angažovanja koordinatora za romska pitanja za pet opština u izosu od 1.200.000 dinara, i za realizaciju lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja, od 3.000.000 dinara, za sedam gradova i opština“, istakao je pokarajinski sekretar Vuletić.

„Svi znamao probleme s kojima se suočava romska populacija, a koji su najčešće ostavljeni lokalnim samoupravama da ih procene i da nađu rešenje. Angažovanjem koordinatora pokušavamo da napravimo kontakt i posredujemo između pripadnika romske populacije i organa uprave. To nam je pre svega i cilj i unazad nekoliko godina od kada i podržavamo ovakav vid programa za unapređenje položaja Roma“, rekao je Vuletić.

Ove godine će, kako je naveo, biti angažovanao pet koordinatora u opštinama Vršac, Senta, Bačka Palanka, Ruma i Novi Bečej.

Po Vuletićevim rečima, jedan od najčešćih problema romeske populacije je stambeno pitanje.

„Sufinasiranjem loklanih samouprava omogućuje se efikasnije rešavanje ovih i sličnih poroblema. U zavisnosti od ulaganja samih lokalnih samouprava učešće Sekretarijata iznosi od 100.000 do 800.000 dinara. Opštine i gradovi koji su aplicirali i dobili sredstva jesu Bački Petrovac, Senta, Sremski Karlovci, Bačka Palanka, Pančevo, Kikinda i grad Subotica“, rekao je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Kako je istakla pokrajinska poslanica Jelana Jovanović, zahavaljujući se Pokrajinskoj vladi i Sekretarijatu na ovakvim vidovima podrške programima za unapređenja položaja Roma u Vojvodini, to predstavlja pravi primer odgovornog odnosa svih nivoa vlasti prema romskoj zajednici, a posebno prema aktivnom rešavanju problema s kojima Romi žive već decenijama.

„Odluka Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da i ove godine planira i izdvoji sredstva za ove namene, a posebno rezulatati prošlogodišnjih aktivnosti za koje je opredeljeno 4.200.000 dinara, kada su u pet opština, pored već 14 u kojima koordinatori već postoje, uspešno realizovani poslovi koordinatora za romska pitanja i u Baču, Kovačici, Malom Iđošu, Kanjiži i Zrenjaninu, naišla je na dobar odziv zainteresovanih lokalnih uprava. Takođe, efekti prošlogodišnjeg ulaganja u relizaciji lokalnih akcionih planova za stanovanje Roma u opštinama Odžaci, Vršac, Bačka Palanka i gradu Somboru, pokazali su nam da su odluke Sekretarijata i sekeratara Vuletića u značajnoj meri doprineli kvalitetnijem životu romske zajednice u Vojvodini.“

Po rečima Jelene Jovanović, takvo strateško opredeljenje za dugoročnu i sistematičnu podršku realizaciji programa koji za cilj imaju unapređivanje položaja Roma u Vojvodini, daje uverenje da će i u ovoj godini upravo opredeljen novac za predložene i najbolje ocenjene projekte na konkursu Sekretarijata, na pravi način doprineti rešavanju problema Roma u oblasti stanovanja kao primarnoj potrebi svakog građanina.

„Zahvaljujući tome, stiču se preduslovi za rešavanje i drugih problema: od obrazovanja do zdravstvene zaštite, kao primarnih potreba romske zajednice, uz uverenost da podrška stiže na prava mesta i za realne potrebe, a sve za dugoročnu dobrobit romske zajednice“, istakla je Jelena Jovanović.

V. Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar