Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpska lista: Povećanje poreza na robu, anticivilizacijski čin

07.11.2018. 13:47 14:00
Piše:
Izvor: Tanjug/Kombo

KOSOVSKA MITROVICA: Srpska lista upozorila je danas da je povećanje poreza na robu iz centralne Srbije na KiM politički motivisan udar na interese svih građana, jer će jedino oni ispaštati zbog viših cena, dok će političke elite i njima bliski trgovački lobiji kao i do sada profitirati na muci običnih ljudi. 

"Ovime se, takođe, stvara nepotreban animozitet između srpskog i albanskog naroda i sprečava saradnja privrednika i opština sa obe strane administrativne linije. Taj potez je i u neskladu sa politikom liberalizacije trgovine na kojoj danas počiva Evropska unija i stoga je anticivilizacijski čin" rečeno je u saopštenju Srpske liste.

Navodi se i da ta "objava trgovinskog rata" pripada nekim mračnim vremenima prošlosti i, poret toga što je protivna CEFTA sporazumu, u potpunoj je suprotnosti sa samom intencijom da se između srpskog i albanskog naroda grade miroLjubivi odnosi i poverenje.

Srpska lista, kao aktivan politički činilac na Kosovu i Metohiji, biće prinuđena da pribegne raznim vidovima mirnih protesta ukoliko nerazumna odluka vlasti u Prištini ne bude opozvana, ističe se u saopštenju.

Dačić: EU mora da reaguje na odluku Prištine

BEOGRAD: Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da institucije Evropske unije treba da reaguju na odluku Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i istakao da je jasno da Priština ne želi dijalog. 



Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, koja je danas povukla priznanje Kosova, rekao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, najavljenog za ovu nedelju, ali da je pitanje kako nastaviti razgovor posle takve odluke Kosova.



"Ovo je pitanje kojim treba da se pozabave i institucije EU. Videli smo saopštenje, bili su oštriji, iznenadili su me", rekao je Dačić i dodao da je takva odluka ne samo u suprotnosti sa sporazumom Kosova sa EU i Cefta već i s Berlinskim procesom i idejom komesara Johanesa Hana o zajedničkom ekonomskom prostoru.



"Bojkot srpske robe, ja još nisam video gde je uspeo taj bojkot", rekao je Dačić.



On je ocenio da takva odluka Prištine nije usmerena samo prema Srbiji, već je i poruka EU da moraju da im daju viznu liberalizaciju, što EU ne čini.



"Ovo je reakcija, ne ide im dobro, pričaju da lažemo, da napadamo Kosovo... Ovo što su sada uradili van je svake logike i mi čekamo i reakciju Evropske unije", rekao je Dačić.



Upitan koji će biti naredni korak Beograda, Dačić je odgovorio: "Nemamo mi šta da preduzimamo korake". 



Ministar je rekao da se uoči nastavka dijaloga u Briselu uvek desi nešto u Prištini što ga omete, zato što Priština ne želi kompromis i razgovor. 

Bivši ministar trgovine: Porez će trajati sedam dana

PRIŠTINA: Bivši kosovski ministar trgovine i industrije, Bajram Hasani, ocenio je da odluka vlade du Prištini da nametne dodatni porez od 10 posto za robu iz Srbije i BiH, može trajati samo do sledećeg utorka.

Hasani je u objavi na „Fejsbuku“ rekao da je, dok je bio ministar za trgovinu i industriju, preduzeo nekoliko mera spram susednih država za proizvode koji nanose štetu kosovskim proizvođačima.

"Sveže je u sećanju da su se tim odlukama usprotivile mnoge moje bivše kolege iz vladinog kabineta, uz obrazloženje da nanose štetu odnosima sa susedima i da krše sporazum CEFTA", napisao je Hasani, izveštava „Koha.net.

On je ironično naveo da mu je "drago kada ti isti danas traže mere protiv Srbije i Bosne".

"Obzirom da ih znam, sumnjam da će te mere biti dugovečne, mogu da potraju samo do sledećeg utorka“, istakao je bivši ministar Hasani, koji je smenjen sa tog položaja posle godinu dana, na zahtev njegove partije, Socijaldemokratske inicijative.


Predsednik opstine Bujanovac: Izuzmite nas iz dodatnog poreza

BUJANOVAC: Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi zatražio je od kosovske vlade da izuzme albanske proizvođače od novouvedenog poreza od 10 posto na robu iz Srbije.

Posle odluke Vlade Kosovo o "uspostavljanju zaštitnih mera za proizvode koji dolaze iz Srbije", predsednik opštine Bujanovac je na Fejsbuku zatražio izuzeće od ovih mera za albanske proizvođače i proizvode koji se na Kosovo izvoze iz južnog dela centralne Srbije.

Kamberi je naveo da je za albanske proizvođače Kosovo jedino tržište.


Pacoli: Srbija plaća cenu za negativno ponašanje

Zamenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli izjavio je danas da je uvođenje poreza od 10 odsto za robu proizvedenu u Srbiji Ii BiiH, “poruka Srbiji da shvati da će za svako negativno ponašanje platiti cenu”.

Pacoli je na svom fejsbuk profilu napisao da je ova mera vlade u Prištini uvedena recipročno.

"Već neko vreme obaveštavamo evropske institucije o skandaloznom ponašanju Srbije i njenih institucija protiv ljudskih prava i ekonomskih sloboda građana Kosova”, naveo je Pacoli, koji je i kosovski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da već neko vreme predstavnici Prištine na forumima I sastancima skreću pažnju na, kako je naveo, “skandalozno ponašanja srpske diplomatije, posebno na propagandu i lažne vesti nedemokratskog režima u Srbiji ".

Pacoli smatra da je ponašanj, kako navodi, “antievropske Srbije” dovedeno do kraja, te da je “kap prelila čašu”.

"Odlukom kosovske vlade uvedena je mera za robu uvezenu iz Srbije koja je stavila tačku na strpljenje”, naveo je Pacoli.

 

Autor:
Pošaljite komentar