Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rok za povezivanje staža još dva meseca

05.11.2018. 10:43 10:56
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Od 556 preduzeća, koliko je pre četiri godine bilo na spisku za privatizaciju, ostalo je još 90. U Ministarstvu privrede rade analize za privatizaciju tih preostalih 90 preduzeća, a neka rešenja očekuju se i do kraja ove godine.

Plan je da se proces privatizacije završi do kraja 2020. godine da bi sva preduzeća koja su bila u postupku restrukturiranja ušla u razvojnu fazu.

Tokom ove godine uspešno su privatizovani neki giganti, poput Železare Smederevo, RTB-a Bor, PKB-a i Galenike, a za dva strateška preduzeća, MSK-a i „Petrohemiju”, rešećnje će se tražiti već u prvom tromesečju iduće godine.

Dok se polako rešava sudbina državnih preduzeća koja su godinama bila u procesu restrukturiranja i traženja rešenja, u njima još uvek ima radnika kojima nije povezan radni staž, čime su onemogućeni da odu u penziju ili će imati problem kada ispune uslove za penzionisanje jer nemaju uplaćene doprinose za sve godine radnog staža. Pošto radni staž nije isto što i penzijski staž, a da radnici preduzeća u restrukturiranju ne bi ostali s „rupama” u stažu, Vlada Srbije im i ove godine uplaćuje staž, kao i onima čije su firme tokom 2015, 2016. i 2017. kao i ove godine otišle u stečaj.

Ostalo je još dva meseca da poslodavci preduzeća u restrukturiranju podnesu zahtev Fondu PIO za povezivanja staža radnicima. Po zaključku Vlade Srbije iz februara ove godine, rok za povezivanje staža ističe 31. decembra, a zahtev ne mogu podneti radnici s rupama u stažu pojedinačno nego to mora učiniti preduzeće.


Lane popunjeno 30.000 godina

Prošle godine Vlada Srbije je za povezivanja „rupa” u stažu izdvojila dve milijarde dinara, ili oko 16,8 miliona evra. Ukupno je u 2017. godini povezan staž za 10.511 radnika, u ukupnom trajanju od 30.260 godina, osam meseci i 20 dana.

U 2016. godini, iako je država planirala uplatu „rupa” u stažu za oko 13.000 radnika, prijavilo se manje od 1.000, pa je odlučeno da se rok produži i u 2017. godini. Pošto je tokom prošle godine odziv preduzeća za popunu staža svojim zaposlenima ili bivšim radnicima bio znatno veći nego 2016, država se na taj korak odlučila i tokom 2018. jer je još uvek ostalo radnika s „rupama” u stažu.


Pravo na povezivanja staža odnosi se na bivše zaposlene u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, bivše zaposlene u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren 2015, 2016, 2017. i 2018. godine i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika. U buyetu Srbije obezbeđen je novac za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se na osnovu Vladinog zaključka povezuje staž. Penzijski staž se za sve radnike, bez obzira na to o kojem preduzeću je reč, povezuje na najnižu mesečnu osnovicu.

Na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje objavljen je spisak subjekata privatizacije koji su 1. marta ove godine bili u postupku privatizacije i koji treba da prijave svoje radnike za povezivanje radnog staža.

Iz Vojvodine na tom spisku su pančevačka Azotara, koja je pre nekoliko meseci otišla u stečaj, zatim TP „Prehrana” AD Sombor, „Termal” Vrdnik, „Novi Sad – Gas” DP Novi Sad, Luka Novi Sad, HIP „Petrohemija” Pančevo, Veterinarska stanica Senta, „Vojvodinaput–Bačkaput” AD Novi Sad. Na spisku su i DP „Branko Gleđa” iz Zrenjanina, „Severtrans” iz Sombora, Veterinarska stanica Bečej, „Održavanje i usluge” d. o. o. Novi Sad, Rudnik Kovin iz Kovina, „Betonjerka” AD Sombor, „Omoljica” AD iz Omoljice, „Jadran” AD Gajdobra, Metalsko-sirćetni kompleks Kikinda.

Na povezivanja radnog staža, po podacima Fonda PIO, čekaju i radnici „Bačke” AD Sivac, „Tehnohemije” AD Sremska Mitrovica, „Forum-plasmana” AD Novi Sad, „Nedeljnih novina” AD Bačka Palanka, Novosadske fabrika kabela AD Novi Sad, kao matičnog preduzeća, i njegove „Metalurgija” kao zavisnog, matičnog preduzeća „Majevica holding” AD i njegova četiri zavisna preduzeća, među kojima su livnica, mašine alatljike, poljooprema i pumpe i cisterne.

LJ. Malešević

 

Autor:
Pošaljite komentar
Rok za povezivanje staža radnicima ističe ove godine

Rok za povezivanje staža radnicima ističe ove godine

20.04.2018. 08:17 08:36
Vulin: PIO ima novca za povezivanje staža za 13.000 radnika

Vulin: PIO ima novca za povezivanje staža za 13.000 radnika

23.10.2015. 12:51 13:33