Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Večeras premijerno „Avanture Toma Sojera” u Novosadskom pozorištu

15.10.2018. 10:39 10:41
Piše:
Izvor: S. Doroški

Mjuzikl “Avanture Toma Sojera” Marka Tvena, u režiji Zoltana Puškaša, biće premijerno izveden večeras u 19 časova na sceni Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz.

Ova nova predstava Novosadskog pozorišta rađena je po kultnoj knjizi Marka Tvena, sa legendarnim junacima, koja govori o njihovim avanturama i detinjstvu, ali pre svega o njihovom odrastanju i sazrevanju kroz to.

Poznata priča Marka Tvena govori o osvajanju slobode i pomeranju njenih granica, podsećaju u Novosadskom pozorištu, dodajući da je to bila inspiracija dramaturgu Robertu Lenardu za tekst koji je ispisao, i povod  reditelju Zoltanu Puškašu da napravi mjuzikl. Muziku su komponovali  David Klem i Ervin Ereš, a  koreografkinja je  Ista Stepanov. Sam reditelj je autor kostima i scenografije.

Na šta danas treba da ukaže knjiga, koja je oduvek značila izlazak iz detinjstva, i prvi korak u svet odraslih koji se ispostavlja ne kao crno - beli, nego sa silnim nijansama, pa ono, što se na prvi pogled možda čini da nije dobro, u stvari jeste, i obrnuto? Ima milion stvari na koje će ova predstava ukazati, ističe za naš list reditelj Zoltan Puškaš, dodajući da su one aktuelne u svakom smislu.

-  Govorimo o rasizmu, od početka do kraja, jer postoji i kod nas, i svuda u svetu, i o slobodi. Haklberi Fin u jednom songu, u kojem je “izbacio” sve iz sebe, kaže da neće da živi u društvu gde su policajci najveći gospodari. Robert Lenard je jako dobro napisao songove, ima ih 11, i sve sažeo u njima, jer mi ne možemo u predstavi obraditi ceo roman. Krenuli smo od polovine romana, kad su Tom Sojer i Haklberi Fin pobegli, i celo selo ih traži, misleći da su umrli, jer upravo želimo da pokažemo kako uvek negde postoji ta želja za slobodom - napominje Zoltan Puškaš, dodajući da je primer za tu slobodu i život Haklberija Fina, koji je odrastao na ulici, i svašta doživeo.

I Tom Sojer zapravo nema puno vremena da odraste, nego ođednom, ukazuje Puškaš, i podseća na sve što je ovaj lik imao prilike da vidi u svom mladom životu, od ubistva, do ljubavi prema Beki.

- Aktuelna je i mržnja, koja oduvek postoji, kao i verska zagriženost, prisutna u Americi, ali i svuda. Želimo da pokažemo u predstavi da se ponašamo kao veliki vernici, a inače smo jako ograničeni. Svi smo mi u glavi ograničeni, kao u zatvorenom krugu, u društvenom smislu. Naravno, svi želimo da bude bolje. Mislim da će ovu predstavu svi razumeti i mladi ljudi, ne samo odrasli, jer o puno stvari govori konkretno, o razismu, mržnji. Naš Tom Sojer, a i naši klinci, bar ja tako mislim, u sadašnjem vremenu tako funkcionišu da žele da pobegnu ne odavde, nego od svega - smatra Zoltan Puškaš, i podseća da i Haklberi Fin i Tom Sojer takođe žele da pobegnu, jer ne žele da žive u društvu opterećenom mržnjom i licemerjem.

“Tom Sojer su i danas svi oni momci i devojke koji više neće da žive u svetu tradicionalnih odnosa, kakav su za njih gradili roditelji. To su oni mladi ljudi koji ne žele da grade ni podupiru svet koji je pun mržnje i diskriminacije. To su deca koja su spremna da ostave sve što je bilo loše sa željom da sagrade neki novi svet. Tom Sojer je poseban jer ne pripada ovom svetu, ali i po tome što ne ostaje pasivan u tome. Preko svojih, gotovo kriminalnih dela, instinktivno čini nešto protiv lažnog morala: farbanje ograde, cinkarenje ceduljicama u crkvi... On se buni, ali taj bunt ostaje čist, detinjast”, reči su reditelja Zoltana Puškaša, povodom premijere ove predstave.

Glavne uloge poverene su mladim glumcima, kao i studentima 2. i 4. godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, a uz njih igraju i članovi ansambla Novosadskog pozorišta. Toma Sojera igra mladi Bence Salai, a Haklberi Fin je Robert Ožvar. Pored njih, deca u ovoj predstavi su studenti AUNS: (Beki Tečer) Blanka Deneš, (Sid Sojer) David Buboš, (Džo Harper) Akoš Njari, (Sara) Šara Hajdu, i (Džesika) Noemi Kemiveš, te Kristian Budinčević, Dina Dedović Tomić, Daniel Dudaš, Nikoleta Grgić, Blanka Horvat, Roland Laslo, Žofia Mađar i Daniel Tot. U ulogama odraslih su: (Tetka Poli) Terezia Figura, (Sveštenik Sprag) Atila Giric, (Maf Poter) Gabor Pongo, (Indijanac Džo) Daniel Gomboš, (Doktor Robinson / Sudija Tečer) Atila Nemet, i (Gđa Daglas) Livia Banka.

N. Pejčić

 

Autor:
Pošaljite komentar