Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Akvarel i šuma - dve ljubavi Bukovčanina Mihajla Marčetića

11.10.2018. 12:27 12:37
Piše:
Izvor: Mihajlo Marčetić Kaća obožava pastelne boje

Bukovčanin Mihajlo Marčetić Kaća lako bi podelio dan i noć.

Prvu polovinu proveo bi u ateljeu, mešajući boje, i akvarelom, s fotografija koje je sam načinio po Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, stvarao prelepe slike. A noći su, kako sam kaže, najlepše u šumi Fruške gore. Slikajući akvarel-tehnikom, Kaća se opušta, a družeći se sa šumskim bogatstvom, oplemenjuje i telo i duh. Zato, valjda, i izgleda kao da mu je 45, a ne deset godina više koliko, zapravo, ima.

– Kao školarac bio sam prilično talentovan za crtanje – vraća se u mladalačke dane Kaća, okružen u svom bukovačkom ateljeu brojnim radovima različitih formata. – Međutim, nikada tom talentu nisam pridavao naročitu pažnju, pa sam tako upisao metalurgiju. U međuvremenu sam pet godina radio kao akviziter, a od prodaje knjiga moglo je lepo da se zaradi. Radio sam i u osnovnoj školi, ali sam uporedo uvek pomalo crtao i slikao, dok me, onako samoukog, Giga Đuragić nije pre nepune dve decenije odveo na „doradu” u atelje na Petrovaradinskoj tvrđavi kod Dušana Todorovića Dujca. Bio sam uporan, odlazio dva do tri puta nedeljno po četiri časa, dok mi Dujac vremenom nije preporučio da s crteža i ulja na platnu pređem na akvarel.

Ubrzo je Kaća shvatio osnovnu razliku, koristeći tehniku kojom se do tada gotovo nije ni služio.

– Uvideo sam da se, slikajući akvarele, odmaram, dok sam, recimo, naročito prilikom slikanja uljem na platnu, uglavnom bio napet. Mislim da je i to majstor, kakav je nesumnjivo Dujac, brzo primetio, što se verovatno osetilo i u mojim radovima. Nekako sam uvek težio realizmu, a kada sam jednom prilikom nešto slučajno „zamazao”, moj učitelj je baš u tome otkrio čar i rekao mi da „ništa ne diram” – priseća se naš sagovornik momenata presudnih za dalju karijeru.

Vremenom je Kaća zakupio lokal u Dunavskoj ulici i posao je lepo krenuo.

– Trajalo je to pet godina, ali cena zakupa, plate za dve radnice i svi ostali troškovi doveli su me u situaciju da uvek budem negde na nuli pa sam bio primoran na to da zatvorim galeriju. Otežavajuću okolnost predstavljala je i činjenica da sam uvek nekoga morao da čekam da bih naplatio slike. Danas uglavnom slikam po naruybini u svom ateljeu u Bukovcu i ne žalim se. Motive Novog Sada i Sremskih Karlovaca traže mnogi, a slikanje ikona uvek je bilo isplativ posao. Kada bih radio isključivo za svoju dušu, slikao bih samo pejzaže, ritove, bare i fruškogorske šume – kaže Kaća, apostrofirajući pastelne boje, koje su, veli, stigle s godinama.

U toku razgovora pogled nam se zaustavio na kutku s rogovljem srndaća.

– To su rogovi koje su srndaći sami odbacili – preduhitrio je našu znatiželjnost Kaća. – Bavio sam se lovom, ali godinama je moje oružje foto-aparat. Ono što mene privlači su pešačenje, šetnja i uživanje u prirodi. Kada bih sabrao sve vreme provedeno u šumi, sakupio bih celih 12 godina. Srastanje s prirodom donelo mi je mnogo lepih trenutaka, a posebno su zanimljive šumske noći. Jednom prilikom pronašao sam lane, koje sam othranio, a potom ga vratio tamo gde mu je i mesto, u prirodu.

Radio sam i u osnovnoj školi, ali sam uporedo uvek pomalo crtao i slikao, dok me, onako samoukog, Giga Đuragić nije pre nepune dve decenije odveo nadoraduu atelje na Petrovaradinskoj tvrđavi kod Dušana Todorovića Dujca (Mihajlo Marčetić Kaća)

Ubrzo nam je Kaća pokazao čudnu spravicu, kojom je oponašao javljanje srne u vreme parenja.

– To je vabilica koju sam poručio iz Nemačke od Klausa Damela, sigurno najboljeg poznavaoca te teme. Izdao sam pre tri godine i knjigu „Vabljenje srneće divljači”, koju sam napisao još pre 15 godina – ističe Kaća. – Zainteresovao sam se za literaturu u vezi s vabljenjem srndaća, a fascinirala su me saznanja nemačkih lovaca još s početka prošlog veka. Na stotine stranica napisane su u vezi s tom, nekome bi se učinilo, sitnicom.


I gljive i pčele pride

Kakav bi to zaljubljenik u prirodu bio, a da zanemari šumske gljive i pčele?

– To se kod mene podrazumeva! Neopisiv je osećaj kada u prirodi pronađete jestivu pečurku, ali i za taj hobi mora da postoji dugogodišnje iskustvo i predznanje. Pođednako me oduševljava i pčelarstvo, kojim se takođe bavim. Uvek imam između 30 i 50 košnica, u zavisnosti od stanja, pa sam često primoran na to da spajam društva – kaže Kaća.


Slušajući ga, vreme je u ćaskanju proteklo za tili čas. Uz čašicu domaće rakije, lako smo zaključili da priči još dugo ne bi bilo kraja, ali i da je naš sagovornik, nesumnjivo, i druženje s prirodom, baš kao i slikanje akvarelom, doživeo kao umetnost u njenom najdubljem značenju.

S. Savić

Foto: S. Šušnjević

Projekat „Prigradska naselja Novog Sada” je sufinansiran od Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar