Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zoltan Nađ najbolji na Festivalu Čokanskih dobošara

11.09.2018. 10:40 10:46
Piše:
Foto: Dobošar Zoltan Nađ iz Ostojićeva

ČOKA: Tradicionalni festival „Daje se na znanje – Čokanski dobošari 2018“ priređen je u nedelju pod pokroviteljstvom i u organizaciji opštine Čoka, sa ciljem da se očuva sećanje na vreme kada su dobošari prenosili vesti, oglašavajući se od ćoška do ćoška.

Festival dobošara je otvorio sekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodine Vladimir Galić, a svečanosti je prisustvovao i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač

U čokanskoj opštini još uvek, nekoliko puta godišnje uz doboš se oglašava Zoltan Nađ iz Ostojićeva, koji je u skromnoj konkurenciji proglašen za najboljeg na festivalu. Nađ dobošari već 15 godina, ali priznaje da u vreme elektronskih medija i interneta ima sve manje objava, te da nema profil na društvenim mrežama.

– Nekoliko puta godišnje najavljujem priredbe koje se održavaju u mestu, a nekada sam prenosio vesti o opasnosti od ptičijeg gripa, kada treba da se iznosi smeće, zabrani paljenja lišća i sve drugo što je bilo važno da meštani saznaju. Prija mi dobošarenje jer se tada nađem sa ljudima, malo popričamo i obiđem selo. Nekada je bilo mnogo veća zainteresovanost, čak su i šantave babe trčale da čuju šta dobošar ima da kaže, a sada malo ljudi izađe na ćošak da čuje ono što dobujem – kaže Zoltan Nađ, naglašavajući da dobošar mora da ima dobar i snažan glas, odvažan stav i da glasno palicama udara u doboš, da privuče pažnju što više ljudi, da čuju šta ima da saopšti.

Odziv odraslih dobošara i onih koji ih glume, bio je skroman, jer od sedmorice prijavljenih za takmičenje odazvala su se trojica, a žiri je za najboljeg proglasio Zoltana Nađa, ispred Dančike Đuričina iz Sanada i Konstantina Đukića iz Ostojićeva.

Nasuprot odraslima, prema rečima suorganizatorke Dragane Đukić iz KUD „Dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva, odziv dobošarskog podmlatka je bio fantastičan jer su se prijavila 23 učesnika. Od mlađih za najboljeg u dobošarenju proglašen je Strahinja Maksimović iz Čoke, koji je nadmašio Padejce drugoplasiranog Aleksu Varga i trećeplasiranog Vladimira Šećerova, kojima je priznanja uručila predsednica čokanske opštine Stana Đember.

– Preneo sam vest da gazda Svetozar ženi sina jedinca i da na svadbu poziva celo selo. Nastavnici su mi pomogli da dobijem dobošarsku objavu. Dobošare sam viđao samo na festivalu u Čoki, a znam da je bez njih nekada bilo nezamislivo širenje vesti po selima, posebno o porezu i drugim obavezama – rekao je Maksimović.

Odziv odraslih dobošara i onih koji ih glume, bio je skroman, jer od sedmorice prijavljenih za takmičenje odazvala su se trojica, a žiri je za najboljeg proglasio Zoltana Nađa, ispred Dančike Đuričina iz Sanada i Konstantina Đukića iz Ostojićeva

Poslastica pripremljenim po starinskim bakinim receptima, za besplatnu degustaciju, bilo na štandovima udruženja žena iz svih naselja čokanske opštine od Sanada do Vrbice, Padeja i Jazova. Nagradu za najlepši štand dobilo je Udruženje žena „Sunce“ iz Padeja, takođe i za napravljene doboš kolače. Crnka Petrov iz Sanada, članica Udruženja žena „Neven“, ponela je šampionski pehar za najukusniju doboš tortu. Ona je ispričala da doboš tortu pravi više od 50 godina, po receptu starom vek i po, koji je dobila od zaove iz Požarevca.


Negovanje običaja

Predsednica čokanske opštine Stana Đember naglašava da je želja da se nastavi sa negovanjem festivala i otrgne od zaborava, kako su se nakada preko dobošara prenosile vesti, ali da se ujedno čuvaju i bogata narodna baština, tradicija i običaji ljudi u ovoj višenacionalnoj sredini. Bogatstvo izvornog folklore i gastronomske ponude prikazali su ansambli kulturno umentičkih društava i udruženja žena, a posetioci su imali priliku da se ulicama Čoke provozaju fijakerima, uživaju u defileu i nastupu bubnjara i dobošara, kao i drugim ponuđenim sadržajima.


– Da se napravi ukusna doboš torta važna je umešnost domaćice, a da se sve uradi kako treba za domaćicu ima dva dana posla. Prvo pečem od devet do 11 kora, što ustvari i najduže traje. Ukusan fil kuvam od sedam jaja, putera, margarina, šećera i drugih sastojaka. Veliki je to posao, ali ja to volim da radim i često je pravim, jer kada dođu gosti uvek pitaju za ovu poslasticu. Važan je i preliv od uprženog šećera koji torti odgore daje glazuru, a da se lepo seče treba da odstoji na hladnom – objasnila je Crnka Petrov.

Najukusniji gulaš skuvala je ekipa iz Ostojićeva koju je predvodio Radovan Budovalčev, drugoplasirana je ekipa Crne Bare, a pehar za treće mesto pripao je ekipi Predškolske ustanove „Radost“. Nagrađeni su i najbolji likovi radovi dece predškolskog i školskog uzrasta na temu doboša.

M. Mitrović

Foto: M. Mitrović

Projekat “Čoka transparentno” realizovala je “Panonija media” u saradnji sa “Dnevnikom”. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.

Piše:
Pošaljite komentar
U Čoki sve spremno za festival dobošara

U Čoki sve spremno za festival dobošara

09.09.2017. 15:25 15:27