Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pansioni za kućne ljubimce leti popunjeni do poslednjeg mesta

27.08.2018. 09:08 09:10
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Potrebu za postojanjem pansiona za pse potvrdili su sami Novosađani koji redovno ili povremeno ostavljaju svoje ljubimce u takvom smeštaju.

Leto je period kada većina ljudi putuje, a četvoronožni prijatelji nisu svuda dobrodošli.

Članica „Dog haus” tima, koji pruža kompletnu brigu o psima kada njihovi vlasnici nisu u mogućnosti, Izabela Begović kaže da su pokretači Centra, u kojem je i pansion, u startu prepoznali potrebe potencijalnih klijenata jer su i sami vlasnici i ljubitelji pasa.

„Vodili smo se idejom kakve bismo zahteve imali mi sami prema mestu na kojem ostavljamo svoje ljubimce, a uz godine iskustva i u konsultacijama s klijentima, usluge uvek unapređujemo“, objašnjava Izabela Begović, dodajući da pansion prima maksimalno deset do 12 pasa dnevno jer žele da se posvete svakom psu što više, i to je glavna zamisao tog smeštaja.


Odluka o ljubimcu se ne donosi olako

Kada se uzme u obzir briga o prevenciji, zdravlju, održavanju dlake, ishrani, sterilizaciji, vaspitanju, smeštaju i svemu što podrazumeva odgovorno vlasništvo, pri donošenju odluke o tome da li ćemo uzeti psa za kućnog ljubimca treba imati u vidu materijalni aspekat, poručuju iz Centra „Dog haus”.

Članica njihovog tima Izabela Begović potvrđuje da Novosađani generalno vole pse, bilo da su veliki, mali, rasni ili mešanci, a njihov boravak u stanu uvek zahteva veću obavezu u odnosu na kuću s dvorištem.

„Edukujte se što više o tome na koji način možete suživot sa svojim psom učiniti još boljim. Savršen vlasnik psa je onaj koji psu može da pruži ljubav, pažnju, zdravstvenu negu i odgovarajuću fizičku aktivnost“, poručuje ona.


Psi na raspolaganju imaju prostrano dvo­rište, koje je podeljeno u različite delove radi mo­gu­ćnosti razdvajanja pasa koji se me­đusobno ne slažu. Stručnjaci procenjuju ponašanje svakog novog gosta u pansionu i u zavisnosti od tih rezultata i uz konsultovanje s vlasnicima, određuju njihove individualne potrebe. Boravak se prilagođava u zavisnosti od starosti, veličine, pola i nivoa energije. Većina pasa koji su socijalizovani vreme provode u društvu drugih pasa igrajući se i tako im boravak bude oslobođen stresa zbog odvajanja od vlasnika. Isto tako, psima koji ne mogu da budu u društvu s drugima boravak se obogaćuje igrom, istrčavanjem s lopticom, savladavanjem poligona...


Potrebna rezervacija

Članica „Dog haus” tima Izabela Begović potvrđuje da Novosađani koriste usluge pansiona za pse tokom cele godine, bilo na više sati ili nekoliko dana, i to zbog dnevnih obaveza, godišnjih odmora, poslovnih putovanja ili zbog manje srećnih okolnosti kao što su bolest ili smrtni slučaj. Kapacitet pansiona popunjen je tokom cele godine, a u periodu godišnjih odmora potrebno je rezervisati mnogo ranije, nekad čak i mesec pre planiranog putovanja.


Pansion je prilagođen psima koji su navikli da žive u stanovima i da budu u konstantnom kontaktu s vlasnicima, tako da oni borave unutar kuće i spavaju u sobama, uz nadzor 24 sata, jer bi boravak u boksu za njih bio stresan. Domaćini su uvek zadovoljni kad vide pse koji su došli na pregled u ambulantu kako pokušavaju da uđu u pansionski deo jer znaju da im je tamo bilo zabavno. Osim samog boravka, koji može biti samo u toku dana ili s uključenim noćenjem, u smeštaju za ljubimce obično je na ras­polaganju i veterinarska ambulanta, kao i različite vrste medicinskih i kozmetičkih tretmana. Kako kažu iz „Dog hausa”, Novosađani često traže i programe socijalizacije štenaca i tretman problematičnih ponašanja pasa.

Cene smeštaja u takvim vrstama smeštaja variraju, a zavise i od broja dana. Iznose od 1.000 do 2.000 dinara dnevno.

M. Rašić

Autor:
Pošaljite komentar
I „Zoohigijenina” gradi pansion za kućne ljubimce

I „Zoohigijenina” gradi pansion za kućne ljubimce

04.07.2017. 08:41 08:48
Braća Zeljković iz Rumenke otvorila pansion za pse

Braća Zeljković iz Rumenke otvorila pansion za pse

09.07.2017. 09:31 09:37